Гудрони, пестициди і батарейки перетворяться на екокатастрофу через правову колізію

523c0fe2dbaa6

Майже два роки підприємства з утилізації небезпечних відходів в Україні не працювали, зокрема Львівський завод з утилізації люмінесцентних ламп простояв понад рік. Причина – стара процедура отримання ліцензії на утилізацію відходів була скасована, а нова – не затверджена. Крім того, в Україні нема жодного підприємства з утилізації пестицидів. До 2014 року монополістом на цьому ринку була ізраїльська компанія S.I. Group Consort Ltd.

Чому не можна утилізувати гудрони

Сьогодні на території Львівської області однією з найбільших проблем, які стосуються небезпечних відходів, залишаються кислі гудрони, що належать Львівському експериментальному нафтомаслозаводу, який з 2008 року проходить процедуру банкрутства.

«Є два види гудронів. По-перше, це кислі гудрони, які знаходяться біля сміттєзвалища у Грибовичах. Вони належать Львівському нафтомаслозаводу. По-друге, це гудрони, завезені із Угорщини для утилізації. Але їх так і не утилізували», – розповів Назарій Сорока, начальник відділу експертизи, нормування атмосферного повітря та поводження з відходами.

Угорські відходи були завезені в Україну протягом 2001-2003 років. Дві фірми ДП МВС України «Спецсервіс» та ТзОВ «НВП Осма ойл» ввезли із сусідньої держави тоді 23 тисячі тонн небезпечних відходів. Поручителями та постачальниками були три іноземні компанії: Geohidroterv Kft, Metratek Kft, Roscop Inc.

«Компанія, яка завозила, підробила усі документи. Була порушена кримінальна справа, було рішення суду. Одне слово, компанія зникла, а гудрони залишилися. Їх розподілили по усій території України. Сьогодні залишки є на Роздільському державному гірничо-хімічному підприємстві «Сірка», є на приватних підприємствах, на Добротвірській ТЕС тощо», – пояснив Назарій Сорока.

Проблема полягає в тому, що ці гудрони не можна утилізуватися, тому що вони мають власника.

«Згідно із законом України «Про відходи», власники цих відходів мають їх безпечно зберігати і в подальшому утилізувати власним коштом. Ми вже не раз робили запити на міністерство, але завжди отримували одну і ту ж відповідь», – пояснив чиновник.

Єдині гудрони, які можна утилізувати коштом держави – це гудрони, які знаходяться у лісі, біля Дублян.

«Ці небезпечні відходи теж завезені з нафтомаслозаводу ще за радянських часів. Але завод, як виявилося, не має на них документів. Оскільки нема власника, то вони належать до безхазяйних. Департамент екології із представниками підприємств, які хотіли б гудрони утилізувати, були вже там декілька разів. Це буде зроблено або за кошти обласного фонду, або за кошти державного фонду, – каже Назарій Сорока.

Нагадаємо, на початку нинішнього року стався витік гудронів поблизу Малехова. Небезпечні хімікати потрапили до місцевої річки. Тоді загинула вся риба. Незадовго до цього селяни спостерігали незрозумілих, які вивозили гудрони у невідомому напрямку.

Що буде з пестицидами?

Водночас Львівщина опинилася у числі щасливчиків, які 2012 року встигли повністю вирішити проблему з утилізацією усіх непридатних пестицидів. Це було зроблено за кошти з державного фонду.

«Ті пестициди, які використовувалися за радянських часів, накопичилися роками. Їх було море – на складах, захоронені тощо. До 2012 року ми навіть чітко не знали їхньої кількості. Коли міністерство видало наказ  про облік пестицидів, були створені спеціальні комісії», – розповів начальник відділу.

Утилізація була проведена за кошти з державного фонду. Однак, коли виявилося, що пестицидів в області більше, ніж думали, тоді були залучені додаткові кошти з обласного фонду для остаточного їхнього вивезення.

«Ми це змогли зробити, бо всі пестициди були визнані безхазяйними. Вони були ще з радянських часів. Всі вони знаходилися на складах. Утворювалися комісії. Львівська область – одна з перших, звідки були вивезені усі пестициди. Водночас в Україні залишилися області, які так і не змогли позбутися небезпечних відходів сільського господарства», – зауважив Назарій Сорока.

Наразі, це питання практично заморожене, оскільки в Україні немає жодної компанії, яка б займалася утилізацією відходів. До 2014 року це робила ізраїльська компанія S.I. Group Consort Ltd., яка, до речі, була монополістом на цьому ринку, маючи угоди як з Міністерством екології, так і обласними державними адміністрації.

У 2011-му S.I. Group consort ltd. вивезла 9,5 тис. т небезпечних відходів гексахлорбензолу на суму 332 млн грн, 2012-го — 3,4 тис. т на суму 120 млн грн і 2013-го — 12 тис. т на суму 419,6 млн грн. Увесь цей обсяг відправили для знищення в Польщу, Францію та Великобританію. Але вже 2014 року держава відмовилася від своїх фінансових зобов’язань перед ізраїльською компанією, звинувативши її в махінаціях. Була порушена кримінальна справа. S.I. Group consort ltd. Звинуватили в тому, що замість небезпечних відходів вона в контейнерах морем перевозила сміття і грунт. З наявних документів відомо, що пестициди передавалися ізраїльській компанії і вантаж перетинав кордон. Що було далі, не відомо по сьогоднішній день. Борг України перед S.I. Group consort ltd. 294 мільйони гривень.

Виходить, що протягом майже трьох років питання небезпечних відходів, таких як пестициди не вирішувалося.

Сьогодні на Львівщині більше нема проблеми з накопиченням пестицидів.

«Пестициди такі ж небезпечні, але вони використовуються у малій кількості і до повного використання», – зазначив Назарій Сорока.

Звідки беруться небезпечні відходи

2014 року на території Львівської області було утворено 453 тонни небезпечних відходів, а 2015-го – 1483 тонни. Тобто їхня кількість зросла утричі. Одна з причин збільшення небезпечних відходів – це, власне, відсутність процедури отримання ліцензії. Ось і виходить, що, з одного боку, буцімто і є кому утилізувати відходи, а з іншого – відсутній правовий механізм для цього.

«Збільшення відходів свідчить про розвиток різних сфер діяльності. Тобто підприємства починають працювати і, як наслідок, утворюють відходи. Небезпечних відходів у нас не так вже й багато. До небезпечних відходів належіть люмінесцентні лампи, відходи від нафтопереробки (сама галузь в області зупинилася, а ті відходи, які є (нафтошлами, гудрони), утворилися  раніше). З нових відходів – це акумулятори, відпрацьовані масла тощо. Коли підприємства звітують, вони показують, що вони роблять з відходами – чи кудись їх передають, чи зберігають у себе, на складах», – пояснив начальник відділу.

Чиновник сподівається, що проблему із накопиченням небезпечних відходів вдасться врегулювати завдяки відновленню ліцензування.

«Не було ліцензійних умов щодо утилізації небезпечних відходів. Тобто міністерство ліквідувало стару процедуру отримання ліцензій на утилізацію небезпечних відходів, а нову не затвердило. Виходить, що є компанії, які б могли цим зайнятися, але не мають такої можливості. Наприклад, йдеться про львівський завод з переробки та утилізації люмінесцентних ламп, збудований на території ТЕЦ-2 за кошти Євросоюзу. Це практично чи не єдиний в Україні завод, який буде переробляти і утилізувати усі люмінесцентні лампи, тобто такі, що містять ртуть», – розповів Назарій Сорока.

Підприємство повністю готове, закуплені всі установки, але воно простоює вже рік, бо, згідно із законом, щоб утилізовувати небезпечні відходи, а люмінесцентні лампи належать до першого класу небезпеки, треба мати ліцензію.

«Ось тільки місяць тому міністерство разом з Кабміном прийняло порядок видачі цих ліцензій. Зараз всі чекаємо, що підприємство найближчим часом отримає цю ліцензію. Завод буде утилізувати лампи від населення (енергозберігаючі) безкоштовно і від підприємств, щоправда, це вже буде на платній основі», – зазначив пан Назарій.

До речі, у селі Буда, за 16 кілометрів від Львова, розташований міжобласний спеціалізований комбінат «Радон», що належить Державній корпорації «Українське державне об'єднання «Радон», куди привозять медичні та промислові радіоактивні відходи так званого «неядерного» циклу. Підприємство обслуговує сім областей: Львівську, Тернопільську, Івано-Франківську, Закарпатську, Чернівецьку, Волинську, Рівненську.

Оксана ДУДАР

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: