Львів отримав вакцину проти поліомієліту. Батькам рекомендують звертатися у поліклініки

1446060548
фото: відкриті джерела

25-го жовтня в Міністерстві охорони здоров’я пройшла зустріч між представниками Європейського регіонального бюро ВООЗ, членами оперативного штабу з попередження циркуляції вакциноспоріднених поліовірусів та українським МОЗ щодо результатів 12-ти місячної оцінки відповіді на спалах поліо в Україні.

25-го жовтня в Міністерстві охорони здоров’я пройшла зустріч між представниками Європейського регіонального бюро ВООЗ,  членами оперативного штабу з попередження циркуляції вакциноспоріднених поліовірусів та українським МОЗ щодо результатів 12-ти місячної оцінки відповіді на спалах поліо в Україні.

Цифри вражають

Як інформує сайт СтопПоліо, згідно зі звітом українського бюро ВООЗ, станом на серпень 2016-го року, в Україні протягом 12-ти місяців після спалаху поліо, циркуляція вірусу поліо була призупинена. Значну роль тут відіграла прискорена процедура вакцинації населення. Тривала вона у період з жовтня 2015-го по лютий 2016-го року.

Однак не всі дітки, які народилися у першому півріччі цього року, вакциновані. Лише 39,5% малят пройшли необхідну процедуру. Це при тому, що рекомендований міжнародними організаціями рівень вакцинації перевищує 90%.

Тому українське МОЗ вказує на те, що потребуються додаткові зусилля для збільшення обсягу імунізації та досягнення рекомендованих 95%.

А як на Львівщині?

Рівень вакцинації у нашому регіоні відповідає загальноукраїнським показникам. Про це Дивись.info розповіла головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко.

фото: Facebook

фото: Facebook

«У нас на Львівщині ситуація аналогічна. Справа у тому, що виконання плану, тобто сказати, що дитина є повністю щеплена від поліомієліту, можна лише тоді, коли вона отримала всі дози необхідного препарату. У нас же довший час, буквально до початку жовтня, не було крапельок бівалентної, живої вакцини проти поліомієліту. Тому і такий лише відсоток діток щеплений. Діток щеплювали тільки інактивованою вакциною, а живої не було», - каже медик.

За словами Наталії Тімко, зараз вакцина уже надійшла, тому фахівці масово проводяться профілактичні щеплення.

«Зараз оптимально проводимо щеплення кого можемо для того, щоб цей показник був кращий. Я абсолютно сумніваюсь, що він у нас буде 91% за підсумками цього року, але намагаємося, щоб хоча б було 70-80 і більше», - коментує головний епідеміолог Львівщини.

Одна із ключових проблем, через яку рівень щеплень є низьким, небажання батьків приводити діток на процедуру. У зв'язку з цим, діє чимало спеціальних програм, покликаних розтлумачити батькам необхідність вакцинації.

«З батьками працюють. У кожній поліклініці міста Львова є так звана «Школа імунізації», де працюють з майбутніми мамами і вже існуючими. Для них підготовлений цикл лекцій та виступів. Їх вчать, що це таке і навіщо воно потрібне. А для того, щоб лікарі це правильно подавали батькам, у нас впродовж двох останніх років в області працювала програма ЮНІСЕФ, яка спрямована на підвищення обізнаності лікарів з питань імунопрофілактики. Щоб лікарі змогли доступно пояснити батькам, як і для чого це робиться. Воно дало свої зрушення. У нас відмов від профілактичних щеплень майже немає, зате у нас не було вакцини. Тепер у нас вакцина є, тому я сподіваюся, що ситуація виправиться», - каже фахівець.

Але небезпека занедужати все ж залишається. Тому варто бути обачними і прислуховуватися до порад лікарів. Та найкращий захист від вірусу – вакцина.

«Небезпека існує завжди, як тільки немає великої кількості щеплених людей. Тому у нас небезпека є не лише поліомієліту, а й кашлюка, дифтерії, правця. Люди їздять за кордон і привозять різноманітні віруси, а санітарне благополуччя у нас не таке чудове. І ризик інфікування населення Львівщини звичайно є», - каже Тімко.

Нагадаємо, вірус поліомієліту поширюється від людини до людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду. Найбільш вразливими до вірусу є діти віком до п'яти років. Поліомієліт невиліковний, але його поширенню можна запобігти шляхом вакцинації. Вакцину від поліомієліту фахівці вводять декілька разів, і вона захищає дитину на все життя.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: