Львівська облрада звернулася до польської влади щодо наруги над українськими похованнями

Депутати Львівської обласної ради на учорашній сесії прийняли звернення до сеймику Підкарпатського воєводства з приводу нищення українських могил на території Республіки Польща.

Депутати Львівської обласної ради на учорашній сесії прийняли звернення  до сеймику Підкарпатського воєводства з приводу нищення українських могил на території Республіки Польща.

«З моменту вторгнення Збройних сил Російської Федерації на територію України, у Польщі була розгорнута кампанія нищення українських військових пам’ятників і могил. У період 2014 до 2016 років на території Республіки Польща було скоєно щонайменше 14 актів вандалізму щодо українських пам’ятників та місць поховань. Олнак останній зафіксований випадок привертає до себе особливу увагу. 9 жовтня 2016 року українська меншина с. Верхрата Любачівського повіту Підкарпатського воєводства виявила акт вандалізму, скоєний на сільському кладовищі. Того ж дня голова Об’єднання українців Польщі Петро Тима повідомив, що невідомі повністю знищили пам’ятник на братській могилі 13 вояків УПА, що розташований на кладовищі» – йдеться у зверненні. У ньому також наголошується, що акції зі знищення українських місць пам’яті в Польщі набули характеру спланованої ліквідації українського історико-культурного спадку. «На жаль має місце повна  відсутність реакції на такий прикрий інцидент з боку уряду Польщі та самоврядних інституцій регіонального і місцевого рівнів, у тому числі сеймику Підкарпатського воєводства. Звертаємося з проханням висловити позицію щодо доцільності розслідування усіх фактів наруги та нищення українських місць пам’яті. Звертаємося до вас із закликом бути вищими від будь-яких політичних трактувань минулого та засудити ганебні війни з хрестами й надмогильними пам’ятниками», - йдеться у зверненні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: