Луцькі депутати виступили проти польського дипломата через Бандеру

161027141732_wieslaw_mazur_640x360_unian_nocredit
Фото: УНІАН

Луцька міська рада просить МЗС України визнати персоною нон грата генерального консула Польщі у Львові Вєслава Мазура через його заяву щодо героїзації Степана Бандери в Україні. Також рада просить не допустити його призначення на посаду генерального консула Польщі у Луцьку.

Луцька міська рада просить МЗС України визнати персоною нон грата генерального консула Польщі у Львові Вєслава Мазура через його заяву щодо героїзації Степана Бандери в Україні. Також рада просить не допустити його призначення на посаду генерального консула Польщі у Луцьку, про це повідомляє BBC.

Причиною невдоволення луцьких депутатів стали заяви Мазура, зроблені ним у Сеймі під час засідання комітету, на якому затверджувалася його кандидатура на посаду генконсула Польщі у Луцьку.

«До справи Волині, УПА і Бандери я від початку своєї кар’єри маю однозначну думку. Коли президент Ющенко перед завершенням своєї каденції визнав Бандеру і УПА героями, то на питання журналіста, що я про це думаю, я відповів прямо: як бандит може бути героєм?» — сказав Мазур.

«Я вважаю, що українці ще мало знають історію, і потрібно їм показувати всі злочини, скоєні цими людьми… Незалежно від різних стратегій, речі потрібно називати своїми іменами — геноцид це геноцид», — продовжив він.

Обговорюючи заяву пана Мазура, луцькі депутати були одностайними, вважаючи, що його робота у їхньому місті є небажаною.

«Називати українських героїв бандитами, вчити українців історії — це не завдання дипломатів інших держав», — заявив депутат Павло Данильчук з партії «Народний контроль».

Голова правління фонду «Майдан закордонних справ», колишній генконсул України в Стамбулі Богдан Яременко розповів, що процедура призначення генеральних консулів не передбачає надання МЗС згоди на ту чи іншу кандидатуру, тож Київ фактично не має можливості заблокувати це призначення.

«Якимось чином реагувати потрібно, але реакція повинна бути адекватною ситуації», — резюмував Яременко, додавши, що у даному випадку має значення і те, що йдеться про дипломата з дружньої до України держави.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: