Незалежні спостерігачі ставлять під сумнів результати обрання керівників ключових державних служб

proval-ukrainy-v-borbe-s-korrupciey

Відповідне звернення до посла Канади в Україні оприлюднила ГО «Всеукраїнське об’єднання «Антикорупційний Блокпост», яка займалась спостереженням за проведенням конкурсів.

Про це повідомляє прес-служба організації.

«Громадська організація «Всеукраїнське об’єднання «Антикорупційний Блокпост» з перших днів роботи Комісії з питань вищого корпусу державної служби  зацікавилася моніторингом та висвітленням  її діяльності, спостерігачі від ГО були присутні на деяких конкурсах які мали місце за початку роботи Комісії 13 липня 2016 року, - йдеться у заяві спостерігачів.

Комісія з питань Державної служби проводить конкурс на заміщення посад державних службовців відповідно до ЗУ "Про державну службу", що вступив в дію 1 травня 2016 року. Це величезний крок вперед на шляху до демократії та гласності у порівнянні з попередніми часами, особливо до Революції Гідності, коли чиновники призначалися згідно кулуарних домовленостей різних кримінально-олігархічних сил. Тепер претендент на зайняття вакантної посади має пройти три етапи конкурсного відбору, продемонструвати свій професіоналізм, пройти спеціальну перевірку  та тільки тоді бути призначеним на посаду. Проте корупція стає на заваді якісним реформам державного апарату.

Минулого тижня, 24 і 27 жовтня 2016 року,  Національним агентством України з питань Державної служби був проведений конкурс на заняття вакантних посад першого заступника та заступника в Державній службі геології та надр України, першого заступника міграційної служби, голови Державного рибного агентства, на якому були присутні спостерігачі від ГО «Всеукраїнське об’єднання «Антикорупційний Блокпост» та журналісти. Наша ГО особливо цікавилася цим конкурсом, активісти уважно слідкували за онлайн трансляцією, так як нам вже доводилося проводити пікети перед Кабінетом Міністрів України та Міністерством Екології та природних ресурсів України щоб унеможливити призначення керівництва Держгеонадра до вступу в силу ЗУ «Про державну службу», наприкінці квітня 2016 року.

Отже нашими спостерігачами були виявлені численні порушення роботи комісії що ставлять під сумнів об’єктивність конкурсу. Так під час проходження першого етапу конкурсу претенденти отримували логін та пароль для авторизації в електронній програмі вирішення конкурсних завдань, на простих листках паперу, що жодним чином не були запечатані чи поміщені в конверт. Логін та пароль був персоналізований для кожного претендента, таким чином претендент міг завідомо знати свої запитання, таким чином був порушений принцип надійності та відповідності методів тестування. Спостерігачі від нашої ГО, що були присутні на конкурсі стали свідками того як деякі з претендентів заходили за порадами до кабінетів членів комісії перед початком конкурсу. Також нашими активістами був підготовлений детальний аналіз відеоматеріалів запису конкурсу, що підтверджується спостерігачами від нашої ГО. Детально дослідивши та проаналізувавши запис відео-трансляції конкурсу можна побачити що, деякі члени комісії покидають конференц-зал  під час відповідей претендентів, відповідно вони не слухають відповіді конкурсантів або ігнорують їхні доповіді, проте виставляють їм оцінки. Таким чином, можна зробити висновок що виявлені факти не тільки необ’єктивного оцінювання відповідей конкурсантів, через елементарну неможливість об’єктивно оцінити відповідь конкурсанта, але й ознаки завідомо упередженого ставлення до конкурсантів та зловживання службовим становищем членами комісії, куди зокрема входять деякі представники що мали б підпадати під люстрацію. Таким чином порушується пункт 3 Порядку проведення конкурсу відповідно до якого конкурс має проводитися з дотриманням принципів забезпечення рівного доступу, політичної неупередженості, законності, довіри суспільства, недискримінації, прозорості, доброчесності, надійності та відповідності методів тестування, узгодженості застосування методів тестування, ефективного і справедливого процесу відбору.

Варто зазначити, що це вже не перший, проте найбільш кричущий та ганебний випадок непрофесійної та завідомо упередженої роботи комісії, куди зокрема входять представники від вищих органів державної влади та Національного Агентства Запобігання Корупції. Наприкінці вересня 2016 року мав місце скандал з конкурсом на заміщення вакантних посад голів Обласних державних адміністрацій, який висвітлений зокрема Радіо Свобода, коли зокрема переможець конкурсу на заміщення посади голови Миколаївської обласної державної адміністрації вирішив завдання першого етапу напрочуд швидко, водночас підчас вирішення ситуативних завдань продемонстрував напрочуд низькі інтелектуальні здібності та велику кількість граматичних помилок, хоча набрав за результатами цього етапу найбільший бал.

Члени та прибічники нашої громадської організації надзвичайно стурбовані подібним розвитком подій та прагнуть надати якнайбільшої гласності цій ситуації. Нами також підготовлені звернення то правоохоронних органів.

Водночас, ГО «Всеукраїнське об’єднання «Антикорупційний Блокпост», як представник громадськості та народу України звертається до вас, з проханням звернути увагу на подібні кричущі факти корупції що гальмують європейський вектор розвитку України, що був виборений народом України під час Революції Гідності та відстоюється українськими солдатами в зоні проведення Антитерористичної операції.

Просимо звернути увагу на данні факти порушень в новоутвореній Комісії з питань вищого корпусу державної служби та надати підтримку ініціативі ГО «Всеукраїнське об’єднання «Антикорупційний Блокпост» з моніторингу та висвітлення діяльності Комісії з питань вищого корпусу державної служби, яка наскільки нам відомо створена за підтримки та залучення донорських коштів країн Європейського Союзу».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: