Львівській пологовий наступного року може отримати додаткове фінансування з держбюджету

21287-0
Фото eveningkiev.com/

Нещодавно Львів сколихнула статистика дитячої смертності за останні роки. Упродовж 2015-2016 років у Львові зареєстрували 155 випадків дитячої смертності. Найбільше дітей помирають у стінах львівських лікарень у віці до одного року.

Чи збираються представники Львівщини у Верховній Раді сприяти розвитку перинатального сегменту львівської медицини, дізнавалася парламентський кореспондент ІА Дивись.info.

На тлі великих показників дитячої смертності нардеп від БПП Оксана Юринець стверджує, що Львову потрібен не стільки центр для виходжування 500-грамових дітей, скільки звичайний пологовий будинок, у якому би надавали належну допомогу при плануванні та веденні вагітності, прийманні пологів та надання необхідної післяпологової допомоги.

20161101173801_img_8619-01«Функції перинатального центру у Львові виконує медінститут. Станом на зараз у Львівській області ми не можемо гарантувати всім, хто хоче народити, належних умов, щоб народжувати», - розповідає Оксана Юринець.

Нардеп Ігор Шурма зареєстрував поправку #108 до проекту держбюджету на 2017 рік, яка передбачає фінансування Львівського державного перинатального центру. За даними департаменту фінансів Львівської області, установа потребує 107 мільйонів гривень.

Народний депутат Олег Мусій стверджує, що це не єдина поправка, що стосується фінансування перинатальних центрів.

507717«Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров'я подав більше 100 правок на 700 мільярдів, які стосуються медичної сфери. Але бюджетний комітет і уряд не врахували нічого», - говорить Олег Мусій. Наступного року, за його словами, буде гірша ситуація, ніж зараз, бо на місцеві бюджети поклали більше зобов’язань, проте залишили їм менше податків.

Вже цієї п’ятниці медики пологового будинку, що на Батальній (Дж. Вашингтона), планують  провести мітинг під Верховною Радою, адже зараз отримують, за словами Оксани Юринець, 0,25% заробітної плати.

Водночас, «вибивати» додаткові кошти на перинатальний центр у Львові у травні вже брався голова ОДА Олег Синютка.

Нагадуємо, що за офіційними даними управління охорони здоров’я Львівської міської ради, які були надані у відповідь на запит ІА Дивись.info, за весь 2015 рік у Львові померли 89 дітей віком від 0 до 5 років. У 2016 — ще 66. Згідно з офіційною інформацією, найбільше дітей помирають у віці до одного року (у цей період їх називають немовлятами). За 2015-2016 роки таких випадків нарахували 90. Причини різні: хвороби перинатального періоду (інфекції, розлади серцево-судинної системи, пологові травми тощо), вроджені вади розвитку, хвороби нервової системи і т.д.

Юлія СТАРОДУБОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: