Ми відриваємо мешканців від влади на космічні відстані, – експерт про децентралізацію на Львівщині

Формування об’єднаних громад лише виходячи лише з їх фінансової спроможності є помилковим.

Про це під час круглого столу «Перспективний план Львівської області» заявив провідний науковий  співробітник Інституту регіональних досліджень імені М. Долішнього НАН України Петро Жук, передає ІА Дивись.info.

«Є глибока системна, методологічна помилка при формуванні перспективних планів громад. Вони формуються виходячи виключно з фінансової спроможності. Всі інші чинники нехтуються. Ця гіпертрофована величина громад мене страшить. Ми відриваємо мешканців від влади на космічні відстані. Особливо це стосується гірських районів. Як не крути вони будуть фінансово неспроможними. По цих районах потрібен специфічний підхід – базова дотація, субвенція, а ми їх урівнюємо з  рівнинними територіями» - заявив науковець.

За його словами те ж саме стосується віддалених сіл, які приречені стати периферією великих громад і втратити можливості для свого розвитку.

«У невеликих громад є намагання вишукувати резерв, наповнити бюджет і їм це вдається. У великих громадах цього не буде. Крім цього значна частина населення по цьому плану буде жити поза зоною 20 кілометрової доступності - це порушення методики. Ми оцінюємо ситуацію виходячи з сьогодення, це неправильно. Піднімають мінімальну зарплату і всі розрахунки змінюються» - додав науковець.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: