«Побожні» депутати, або Як народні обранці «замолюють гріхи»

91273

Як засвідчили декларації наших обранців, вони не тільки мегазаможні люди, а й надміру побожні. Чого тільки вони не декларували? Ікони, мощівники, лампадки і навіть церкву…

Сімейна реліквія чи знахідка чорних археологів

Безумовно, одним із найцікавіших задекларованих депутатами культових предметів є хрест-енколпіон із святими мощами, XIII сторіччя, який до учора належав депутату-радикалу Андрію Лозовому. Після медіабурі, яку здійняв народний обранець, він заявив, що передає реліквію Свято-Феодосіївському монастирю Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Варто зазначити, що енколпіон – складаний нагрудний хрест давньокняжої доби. Складався з двох частин – спідньої й верхньої, та виготовлявся із дрібних металевих пластин. Хрести-енколпіони з'явилися на Русі у X ст. – в період поширення християнства. Як правило, всередину таких хрестів вкладали мощі святих. Цей хрест був дуже поширений, але його знаходили не лише на території Київської Русі, але, зокрема, і на Кавказі, та у західній Європі. Монополію на його виготовлення мали київські майстри. Зображення на хрестах не є різноманітним. Найчастіше зображувалися — Діва Оранта або Одигітрія (Богоматір) з одного боку, і Розп'яття з іншого боку (лицьова сторона). Іноді зображення Богоматері замінювалося, великим восьмикутним хрестом. По кінцях зображувалися різні святі, крім групи хрестів із зображенням святих Бориса і Гліба.

Богомільний депутат так пояснив наявність цінного культового предмету: «Хрест-енколпіон із святими мощами XIII століття. Родинна реліквія, яка переходила з покоління у покоління. Мені дісталась від діда Валерія Івановича Лозового, який віддав душу Богові у 2007 році.

Сьогодні перед засіданням ВР був у Свято-Феодосіївському монастирі Української Православної Церкви Київського Патріархату. Напередодні порадившись з родиною, вирішив подарувати святиню цьому прекрасному храму, дуже дорогому моєму серцю.

Хай цьому хресту із святими мощами зможе вклонитися кожен, хто має таке бажання.

Слава Богу!»

14908390_1625981990760858_5291389131437752738_n

І все б нічого, ось тільки користувачі соцмереж розшукали на безмежних просторах Інтернету точнісінько такий самий хрест-енколпіон, знайдений чорними археологами на Вінниччині і проданий на аукціоні Violity за понад 7 тисяч гривень 30 серпня 2015 року.

1481

«Страшно богомільний депутат-радикал Андрій Лозовий вирішив задекларувати хрест-енколпіон (мощовик), який нібито йому перейшов у спадок, як родинна реліквія (з 13 століття, хе-хе). А вчора оголосив про благородний крок – передачу «родинної» реліквії в монастир. Єдине, що у цій ситуації добре – монастир УПЦ Київського патріархату, а не запоребрикам… Отже, задекларував, щоб потім пропіаритися на передачі. Тому я думаю, що радикал Лозовий навіть пукнути не може, щоб не зробити із цього сенсацію», – написав Taras Hryvul, який і зробив відкриття щодо хреста.

З культових предметів Андрій Лозовий вказав ще прижиттєвий портрет Святого Іоана Кронштадтського з оригінальним підписом святого, 1893 року.

Іван Кронштадський (при народжені Іван Ілліч Сєрґієв, нар.31 жовтня 1829 р., с. Сура – помер 2 січня 1909 р., Кронштадт) – святий Російської Православної Церкви, священик, подвижник, чудотворець, російський ультранаціоналіст.

Крім того, у «скромній» колекції (якої вистачило б на чималенький храм) радикала Лозового є ікона «Благовіщення», XVI сторіччя, колекція ікон, написаних майстрами України, Священної Гори Афон та Єрусалима, кількість – 72 ікони, ікона святого Миколи Мир-Лікійського, XVII століття…

Лампадка Добкіна

Ще один вельми богомільний депутат – Михайло Добкін. Він у своїй декларації похвалився чималенькою колекцією ікон XIX-XX століття, серед яких чільне місце посів архістратиг Михаїл. Депутат задекларував аж трьох «архістратигів».

Однак найцікавішим культовим предметом у колекції Добкіна старшого є, очевидно, лампадка для перевезення Благодатного вогню. Вона виготовлена ювелірним домом «Лобортас», засновником якого є Ігор Лобортас.

На сайті торгового дому є дві лампадки.

В анотації зазначено: «Незгасима лампада, виготовлена з золота і срібла, діамантів і елітних дорогоцінних порід дерева - бразильського горіха і амаранту - сконструйована ювелірами так, що дозволяє зберігати вогонь навіть під час тривалих перельотів і переїздів, а також щорічних великодніх літургій».

Лампадка – це міні-копія Єрусалимського храму Воскресіння Христового (храм Гробу Господнього), на місці, де воскрес Ісус Христос, і прикрашена сюжетними вітражами-гравюрами із зображеннями святого града Єрусалима і головних святинь християнського світу – Голгофа, Камінь миропомазання і Кувуклія.

Вартість цього дива ювелірного мистецтва на сайті, зрозуміло, не вказується. З кожним клієнтом працюють індивідуально. Однак відомо, що ціна виробів торгового дому «Лобортас» сягає й мільйона доларів.

Ордени Рабіновича

А ось епатажний Вадим Рабінович похвалився орденами, отриманими і від Української Православної Церкви Київського Патріархату і Української Православної Церкви Московського Патріархату.

24214685

Отож, від УПЦ КП Вадим Рабінови отримав орден Святого апостола Андрія Первозванного». Золотий із дорогоцінним камінням.

977

Натомість УПЦ МП відзначила «примноження добра  на землі» Вадимом Рабіновичем і дала орден Миколи Чудотворця.

2341

З цього приводу є влучний одеський вислів: «Абрам Соломонович! Ви або хрестик зніміть, або труси одягніть!»

Церква Матвієнка, або Війна конфесій

Апогею «набожності» у своїй е-декларації досяг представник БПП Анатолій Матвієнко, який замахнувся, очевидно, на славу українського гетьмана Івана Мазепи, який був фундатором будівництва десятків українських храмів. Щоправда, колишній комсомольський вожак наразі не може похвалитися гетьманським розмахом, тому задекларував лишень один храм  Успіння Пресвятої Богородиці у Бирлівці Бершадського району Вінничини, площею понад 40 м кв.

0_c9e21662563f81ce28097d08c8cb26db

До речі, не так давно навколо сакральної будівлі розгорівся чималий скандал. 2012 року клірик Тульчинської єпархії протоієрей Олег Мураховський освятив землю, буцімто подаровану нардепом Матвієнком для зведення на ній храму. Потім депутат активно допомагав будувати храм вірянам, але у серпні нинішнього року різко передумав віддавати його православній громаді МП і заявив, що і храм, і земля  це його власність (до того ж з 2014 року).

Тоді Анатолій Матвієнко вирішив передати храм міській раді, вилучивши в громади УПЦ (МП). Він поставив умову, що місцева влада матиме право передавати храм у користування будь-якій конфесії аж до створення Єдиної Помісної Української Церкви.

«Я не продаю та не буду надавати храм нікому у оренду. Це моя приватна власність. Я передаю її повністю громаді Бершаді, але з умовою, що храм не буде передано до об'єднання православ'я будь-якій конфесії у власність. В кого я що забираю? Люди будувати не хочуть, а ділити кожен хоче. Чим більше на мене московська церква тисне – тим більше викликає нерозуміння. Ви собі служіть. Чи вам обов'язково мати храм у власності? Майте його у користуванні. Так сталося, що московська церква освячувала новозбудований храм, я не заперечував. Хоча сам є парафіянином церкви КП та допомагаю у будівництві храмів цієї конфесії. Я проти того, щоб молитись за Путіна, бо болить у душі українська війна. Я вірю, що Єдина Помісна Церква в Україні буде, але й залишиться Московська. Чи буде вона у Бершаді – не знаю», – цитувала Матвієнка газета 33-й канал.

І все б нічого, якби не остання заява народного обранця, який заявив, що передає храм місцевій громаді за умови, що там служитиме Московський Патріархат.

Завіса…

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: