Як митник Тарас Козак створив бізнес-імперію і став депутатом

kozak-taras

Мільйонні статки, десятки офшорних фірм, велетенська земельна ділянка у Криму. Такими статками «похвалився» у своїй е-декларації ще один львів’янин, у минулому митник, близький друг Віктора Медведчука, а сьогодні – «скромний» депутат від Опоблоку Тарас Козак.

Мільйонні статки, десятки офшорних фірм, велетенська земельна ділянка у Криму. Такими статками «похвалився» у своїй е-декларації ще один львів’янин, у минулому митник, близький друг Віктора Медведчука, а сьогодні – «скромний» депутат від Опоблоку Тарас Козак.

Хто такий Тарас Козак

Тарас Козак – досить знана у певних колах особистість. Незважаючи на те, що він жодного разу не світився на трибуні Верховної Ради і практично невідомий своєю депутатською діяльністю, його шлях до парламенту був важким, можна навіть сказати «тернистим».

taras_kozak_0

Трудова кар’єра цього, без сумніву, неординарного персонажу почалася у 1994 року в радгоспі «Львівський», а далі була податкова – від ревізора-інспектора до першого заступника голови ДПА у Львівській області. Очолював тоді податкову брат одіозного Віктора Медведчука Сергій. Саме тоді Тарас Козак і почав вибудовувати свою бізнес-імперію. А 2003 року він переключився на митницю – начальник Західної регіональної митниці, заступник начальника Державної митної служби і досить нетривалий час – в.о. начальника Одеської митниці. Щоправда, і за цей період були падіння і злети. Після Помаранчевої революції Козак майже на рік заліг на дно, однак 2006 року вирішив отримати індульгенцію у вигляді депутатського мандату, вирушивши на вибори в складі маргінальної політсили Наталії Вітренко. Спроба провалилася з тріском, натомість вирішити проблему з так би мовити реабілітацією Тарасу Козаку вдалося через суд, який повернув йому «добре» ім’я і посаду на митниці.

Ще один цікавий момент у біографії Козака стався 2005 року. Тоді він і його приятель, який перед тим очолював львівську міліцію, Олег Сало, стали фігурантами справи про замах на вбивство народного депутата Петра Писарчука. Тарасу Козаку тоді інкримінували несплату мита під час купівлі літака Як-42 та незаконне повернення ПДВ.

Як би там не було, але згодом і Козак, і Сало повернулися в політикум. Перший – з 2010 року був депутатом Львівської обласної ради, на долю другого випало стати останнім губернатором Львівщини часів Януковича. Тим не менше Тарас Козак не полишав надії посісти місце серед депутатів «вищого ґатунку» і активно намагався прорватися до парламенту як мажоритарник. Полем політичного бою обрав для себе Жовкву, уродженцем якої є Олег Сало. Як справжній кандидат-мажоритарник Тарас Козак активно засівав округ  гречкою, дитячими майданчиками, шкільними автобусами, машинами швидкої допомоги і просто – гучними обіцянками. Досі побачити автобус з написом «від Тараса Козака» у Жовківському районі – не проблема. Ось тільки так чомусь складалося, що невдячні виборці Козакові «дари» приймали, а голосувати за нього відмовлялися, що неабияк сердило Тараса Романовича. Зрештою він здався і на останніх парламентських виборах опинився у Верховній Раді за списками Опоблоку. На жаль, цей варіант остаточно розвіяв сподівання Козака приховати свої тісні стосунки з одіозним сімейством Медведчуків.

Скандалів, пов’язаниз з іменем Тараса Козака, стільки, що вистачило б на цілу книжку. Однак він залишається персоною немедійною і зайвий раз перед камерами не світиться.

Бізнес, Крим, офшори

Перед тим, як озвучити декларацію політики, варто нагадати, що практично все життя він перебував на державній службі. Ще один секрет його статків криється у численності родини. Компанії, фірми і фірмочки реєструвалися на братів, кумів тощо. Однак в е-декларації Тарас Романович не вказав жодного члена сім’ї, що, звісно, дозволило не згадувати ще про десятки компаній, до яких він має стосунок.

У рубриці «О’бєкти нерухомості» Тарас Козак задекларував два будинки. Один з них перебуває у його власності в Сокільниках, площею 330 м кв, право власності на нього набуте 2011 року, вартість – 539527 грн.

Ще один будинок, в столиці, зазначений в декларації як орендований, тому його вартість невідома. А ось площа – понад 608 м кв. Оселився тут Козак 2013 року.

А ще політик у декларації зазначив земельну ділянкою на території анексованого Криму, в Ялті. Її площа – 43636 м кв, вартість – 17 мільйонів 397 тисяч гривень. Власником зазначена третя особа, а саме – ТОВ «Добробут-Інвест».

1212

Те ж саме зазначено про об’єкт незавершеного будівництва – пансіонат у Ялті. Власником є третя особа, але суб'єкт декларування або член сім'ї отримує чи має право на отримання доходу від такого об'єкта або може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти щодо такого об'єкта дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ним. Власник: Юридична особа, зареєстрована в Україні. Найменування: ТОВ «Добробут-Інвест».

У декларації Тараса Козака зазначено, що віє кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Добробут-Інвест». Бізнес-пошукова система від компанії youcontrol.com.ua дає таку інформацію про компанію: вона була зареєстрова 23.01.2001, контактна інформація - Автономна Республіка Крим, місто Ялта, вул. Дражинського, 17. Уповноваженою особою є Віталій Мостовий, який має право на укладання угод на суму до півмільйона гривень. Основний вид діяльності - організування інших видів відпочинку та розваг. Статутний капітал компанії – 25 мільйонів гривень. А ось адреса засновника знаходиться на Кіпрі. Це акціонерне товариство Hakail Limited, кінцевим бенефіціарним власником якого значиться знову ж таки Тарас Козак. Слід зазначити, товариство з обмежено відповідальністю «Добробут-Інвест» зареєстроване і в Росії.

1212

З цієї дуже непростої схеми вимальовується така картина: компанія Тараса Козака під час війни з Росією продовжує успішно працювати в анексованому Криму, до того ж кошти виводяться в офшори. Водночас півострів є ще однією ланкою у зв’язку між Козаком та Медведчуком.

Крім того, практично всі компанії, де Тарас Козак є кінцевим бенефіціарним власником, є офшорними: Turul Investments Limited (Кіпр), Hakail Limited (Кіпр), Revelon Investments LTD (Британські Віргінські острови), Migover Trading LTD (Кіпр), Havanor Management Limited (Кіпр), ТОВ Добробут-Інвест (Україна), ООО Добробут-Инвест (Росія).

Про корпоративні права Тарас Козак заявив у наступних компаніях: Turul Investments Limited (Кіпр) – 11341 грн; Укрсвіс Легал Сервісис – 50 відсотків, 7993 грн; Благодійний Фонд «Разом-Здолаємо».

Депутат задекларував чотири дорогих швейцарських годинники: Rolex, Patek Philippe, Breguet, Audemars Piguet. А також дві пари запонок з діамантами. Вже традиційно серед українських нардепів, ціна дорогих цяцьок їм невідома.

Тарас Козак задекларував 68251 гривень депутатської зарплатні, проценти – 590560 гривень, кошти, пов'язані з виконанням депутатських повноважень – 80559, у ПАТ «Банк Кліринговий дім» отримав проценти на загальну суму – 11456 гривень.

Грошові активи: Банк КЛІРИНГОВИЙ ДІМ – 5078 євро, Платинум банк – 310147 доларів, Банк КЛІРИНГОВИЙ ДІМ – 35926 гривень, 13252 гривень, ПАТ ФІНЕКСБАНК  - 5348 грн, ПАТ УКРСИББАНК – 100560, готівка – 600 тисяч доларів.

До речі, 450 тисяч гривень Тарас Козак витратив на особисту охорону.

Це офіційна декларація народного депутата, водночас його численні родинні і партнерські стосунки пов’язують його ще із десятками фірм. Наприклад, із ТОВ «Керамбуд», яке належить  Сергію Медведчуку та Богданові Козаку (братові Тараса Козака) і видобуває пісок на Великопільському родивищі, що у Яворівському районі Львівської області.  Фірма має спецдозвіл на видобуток до 2034 року. Підприємство Козака-Медведчука також видобуває глину та суглинок ще на двох родовищах у Городоцькому районі – на Східній (16,5 га) та Західній ділянці площею (22,2 га). На останній видобутком займається дочірнє підприємство «Керамбуду» – фірма «Еней»…

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: