Високий суд Лондона заблокував Brexit

У четвер, 3 листопада, Високий суд у Лондоні ухвалив, що британський уряд не може оголосити про введення в дію статті 50 Лісабонського договору без схвалення парламенту.

Дана стаття формально запускає процедуру виходу країни з Євросоюзу. Іншими словами, рішення Високого суду блокує Brexit, пишуть Факти.

Нагадаємо, в ході референдуму, який відбувся в кінці червня, більшість британців висловилися за вихід Сполученого Королівства зі складу ЄС. Це призвело до відставки уряду Девіда Камерона. Консервативна партія, зберігаючи більшість у парламенті, сформувала новий кабінет. Його очолила Тереза Мей.

На плечі її уряду лягла нелегка ноша реалізації волі виборців. Брюссель, Берлін і Париж всіляко квапили Лондон з початком процедури Brexit. Формально, згідно із статтею 50 Лісабонського договору, ініціювати вихід має уряд країни, яка прийняла рішення про вихід з ЄС. Оскільки Великобританія стала першою, хто виявив таке бажання, інших прецедентів в історії Євросоюзу немає.

Тереза Мей заявила, що ініціює Brexit в першому кварталі 2017 року. Однак противники виходу Сполученого Королівства зі складу ЄС вирішили оскаржити її рішення. Вони заявили, що уряд не уповноважений самостійно робити подібні дії без схвалення парламенту. Мей з цим не погодилася.

Тоді одна з активісток, інвестиційний банкір Джина Міллер, подала позов до Високого суду Лондона. Вона назвала позицію уряду антиконституційною. І суд погодився з нею. Міллер закликала Мей «прийняти мудре рішення і утриматися від подачі апеляції».

Однак представник кабінету міністрів уже заявив, що юристи негайно приступили до роботи над тим, щоб оскаржити рішення Високого суду. Апеляція буде подана в найкоротші терміни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: