Литовці профінансують відновлення пам’ятника князю Костянтину Острозькому

Уряд Литви прийняв рішення про те, що країна повинна взяти участь у відновленні надгробного пам'ятника Великому гетьману Литовському, видатному полководцю Костянтину Острозькому.

Уряд Литви прийняв рішення про те, що країна повинна взяти участь у відновленні надгробного пам'ятника Великому гетьману Литовському, видатному полководцю Костянтину Острозькому, пише delfi.

На відновлення пам'ятника в Києві уряд Литви домовилося виділити до 44 тисяч євро. Віце-міністр закордонних справ Неріс Германас сказав, що домовилися і про підтримку проекту в майбутньому.

«Ми зараз говорили про 2017 рік – виділити до 44 тисяч євро, а потім будемо стежити, щоб цей проект був реалізований до 2020 року. Суть сьогоднішнього рішення – щоб державні установи Литви ухвалили політичне рішення про підтримку даного проекту і за можливостями фінансували. В це будуть залучені багато відомств, зокрема міністерства оборони, культури», – сказав він.

Об'єднані війська Великого князівства Литовського і Королівства Польського під керівництвом великого гетьмана литовського Костянтина Острозького та польського надвірного гетьмана Януша Сверчовського у вересні 1514 року під час російсько-литовської війни 1512-1522 рр. в битві під Оршею здобули одну з найбільших перемог часів ВКЛ, здолавши супротивника, який втричі перевершував за чисельністю. За твердженням істориків, внаслідок цього Литві вдалося встановити перемир'я і на 40 років забезпечити країні мир, а також почати повернення своїх міст і земель. Костянтин Острозький похований в монастирському комплексі в Києві, але пам'ятник, який  стояв там на його честь, був зруйнований 3 листопада 1941 року під час відвідин Києво-Печерської лаври президентом Словаччини Йозефом Тисо разом з усім Успенським собором. Новий пам'ятник планується спорудити на місці колишнього.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: