У канадській провінції Альберта проголосили український рік

14947479_10209183620060292_4905286889822660841_n

Парламент провінції Альберта проголосував за Ukrainian Canadian Heritage Day Act. Документ проголошує український рік у провінції і запроваджує щорічне офіційне свято українців Альберти – 7 вересня.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив посол України в Канаді Андрій Шевченко.

«Це був день великої української гордості в парламенті. Уперше в історії Альберти ціла група депутатів на чолі з прем'єром Rachel Notley одягли вишиванки. На балконах - цвіт української громади. Дуже зворушливі виступи депутатів - віце-прем'єр Sarrah Hoffman розплакалася, коли розказувала про своїх українських дідусів-бабусь.

Закон зареєструвала Jessica Littlewood - депутатка з українським корінням, яка представляє Вег'ривіль - містечко з відомим пам'ятником писанці. Він був проголосований одноголосно, представниками всіх партій і у трьох читаннях за один день - уп'яте за всю історію Альберти спеціально відійшли від стандартної процедури. А реальним мотором цього великого дня став Deron Bilous - міністр економічного розвитку та торгівлі Альберти і гордість української громади», – написав Андрій Шевченко.

У документі зазначено, що українці зробили колосальний внесок у провінцію Альберта – спочатку в сільському господарстві, у лісівництві, на залізницях і в шахтах, а згодом – в уряді, громадянському суспільстві, промисловості, економічому розвитку і добробуті.

«За усім цим - вражаюча історія українських поселенців, які цього року святкують 125 років імміграції. Вони приїжджали сюди безправними бідняками, але своєю працею, талантами і наполегливістю завоювали статус nation-builders, які буквально збудували Канаду такою, якою ми зараз захоплюємося. Nathan Cooper у своєму виступі так і сказав: є три речі, шанувати які Альберта училася в українців, - Віра, Родина, Громада.

Додам, що це вже третя провінція Канади (після Саскачевану та Манітоби), яка у 2016 проголосила український рік», – написав Шевченко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: