Громадськість обурена конкурсом на посади заступників голови Держгеонадр

f_1356064951358322717

Громадськість поставила під сумнів «прозорість» та «відкритість» конкурсу на заміщення вакантних посад заступників голови Держгеонадр України. А конкурсну комісію підозрюють у заангажованості. Справа в тому, що на керівні посади в цю структуру можуть потрапити люди зі старої системи, проти яких досі відкриті кримінальні провадження. Через це впродовж останніх днів з'являються публічні звернення та відкриті заяви щодо несправедливого конкурсу.

Своє негативне ставлення до конкурсу висловили експерти геологічної галузі, профільні громадські об’єднання, антикорупційні організації та громадські активісти. «Чи пройшов законно цей конкурс, маю великий сумнів. Чому у конкурсі беруть участь особи із відкритими кримінальним справами та люди, що не мають жодного відношення до геологічної галузі? НАБУ та громадськість мали б звернути увагу, зрозуміло, на такий «конкурс», – зазначила менеджер «Ініціативи прозорості видобувних галузей» (GIZ) Світлана Мізіна.

Причина 1: некомпетентна комісія

Експерти негативно оцінили роль та рівень роботи конкурсної комісії. За словами Світлани Мізіної, члени комісії не поставили учасникам конкурсу конкретних запитань щодо подальшого розвитку Держгеонадр та першочергових завдань. «Дивно, що наразі члени комісії не запитують про це або може їм байдуже. Як-то кажуть, аби конкурс провести та й все. Так навіщо ж нам такі зміни. Коли вже зупиняться ділити сфери інтересів, ставити тих, хто влаштовує або буде робити те», – додає експерт.

Фахівці просто ставлять під сумнів проведення таких конкурсів. «Вразила вибірковість запитань до одного із переможців, які стосувалися виключно його кар’єрного шляху, професійних досягнень, і цілей – хоча ставлю лайк за виявлену цікавість до кількох кримінальних проваджень проти нього», – зазначає виконавчий директор Асоціації газодобувних компаній України Роман Опімах.

Причина 2: переможці-корупціонери

Також громадськість обурила некомпетентність учасників проведеного конкурсу, переможцями якого стали фігуранти кримінальних справ і корупціонери.

«Хоча повноцінного керівника служби нема вже два роки (!), заступників у команду вирішили підібрати завчасно. Кандидати, які переважно пропрацювали в системі роками, раптом вирішили стати на шлях європейських реформ і все змінити на краще», - зазначив Роман Опімах.

За попередніми даними конкурс на посаду першого заступника голови цієї служби виграв Микола Фощій – екс-генеральний директор КП «Південукргеологія», який довів це підприємство до банкрутства. А посаду заступника голови Держгеонадр гіпотетично може обійняти Олег Кирилюк – керівник Держархбудінспекції в Житомирській області, який, за словами активістів, лобіює незаконні будівництва.

«Це щось.... Я не розумію, невже члени комісії можуть давати голоси за таких кандидатів? Невже їм байдуже, що станеться з галуззю, невже це все робиться знову «на замовлення»?», - прокоментувала Світлана Мізіна.

Одіозний Фощій

Головним претендентом на пост першого заступника став Микола Фощій, який вже відзначився у ЗМІ відкритою проти нього кримінальною справою. «Претендували на цю посаду різні люди, але виграв конкурс несподівано Микола Фощій – одіозний кандидат, проти якого порушено кримінальну справу», – пише відомий блогер Денис Казанський.

За його розслідуванням, Микола Фощій просто перестав виплачувати працівникам КП «Південуккргеологія» зарплати, через що був звинувачений в корупції. Проти нього досі відкрите кримінальне провадження.

Блогер також наголосив на тому, що комісії добре про це було відомо. «В мережі є відео, де він сам розповідає про свою кримінальну справу комісії і зізнається, що відкрита вона з ініціативи його підданих. Однак його кандидатура все одно пройшла», – обурюється Денис Казанський.

Коли відреагує НАБУ?

Громадськість в очікування реакції від антикорупційного бюро та профільного Мінприроди. «На наш погляд комісія вела себе досить невимушено та зверхньо. Не уважно слухала кандидатів на посади, постійно консультуючись з кимось по телефону через sms та дзвінки. Часто члени комісії покидали залу, де відбувався конкурс, тому це могло вплинути на кінцевий результат», - зазначено у заяві ГО «Антикорупційний блокпост».

За словами активістів, усі ці порушення свідчать про непрозорість проведення конкурсу. «ГО «Геологія України» вимагає скасувати рішення комісії та оголосити проведення повторного конкурсу на зайняття вакантних посад першого заступника та заступника голови Державної служби геології та надр», – йдеться у заяві ГО «Геологія України».

Мар'яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: