Саакашвілі та Одеса: як це було

57f745f99439d

Майже після півтора року перебування на посаді голови Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі вирішив піти у відставку, так і не перетворивши місто на столицю Причорномор’я. ІА Дивись.info  вирішила пригадати найрезонансніші рішення колишнього грузинського президента на цій посаді.

29 травня 2015 року Міхеїл Саакашвілі отримав українське громадянство, а 30 травня його було представлено як голову Одеської обласної державної адміністрації.

Саакашвілі пообіцяв зробити з Одеси столицю Причорномор'я. Крім того, він заявив, що не має політичних амбіцій в Україні і рано чи пізно повернеться до Грузії.

Рішення №1

Міхеїл Саакашвілі звільнив 24 з 27 голів райдержадміністрації.

«Тут всього 27 районів. Звідси три губернатори – нещодавно затверджено на посаду, 24 – відразу ж звільняємо, точніше, набираємо нову команду за підсумками конкурсів. Я оголошу загальний український конкурс, а не тільки одеський…» – заявив тоді сказав Саакашвілі в ефірі «Руставі 2».

Рішення №2

Призначення з подачі Саакашвілі Юлії Марушевської керівником Одеської митниці.

630_360_1447932077-7478

Юлія Марушевська – активістка Євромайдану, яка стала відомою після опублікування англомовного відеозвернення «I Am a Ukrainian» із поясненням причин, які вивели людей на вулиці, та закликом про допомогу в боротьбі з владою, яка переслідує і вбиває мирних людей. Відео стало вірусним, зібравши понад 8 мільйонів переглядів на YouTube, завдяки чому Юлія стала для світу одним з найвідоміших облич української революції.

Читайте такожСаакашвілі боротиметься за входження у вищий політичний дивізіон, – політолог

Згодом вона стала членом команди голови Одеської області Міхеїла Саакашвілі. З червня 2015 року по вересень Марушевська очолювала Агентство інвестицій та розвитку Одеської ОДА. У липні того ж року 26-річна Юлія обійняла посаду в.о. заступника голови Одеської ОДА, а з 9 вересня 2015 року – заступник голови Одеської ОДА. 16 жовтня 2015 року президент Петро Порошенко призначив Марушевську керівником одеської митниці. Вона неодноразово ставала у відкритий конфлікт із керівником ДФС Романом Насіровим.

Рішення №3

Призначення у травні 2015 року своїм радником Саші Боровика.

Ім’я Саші Боровика стало відомо загалу після його конфлікту із тодішнім керівником уряду Арсенієм Яценюком. Боровик на той час обіймав посаду першого заступника міністра економіки. Це викликало скандал в суспільстві, що пізніше отримав назву «Боровикгейт». Одне слово, Боровик покинув Кабмін, голосно грюкнувши дверима. Наступні ж двері, які для нього відчинилися, стали двері Одеської облдержадміністрації, де він став радником Саакашвілі.

Рішення №4

У липні 2015 року Міхеїл Саакашвілі призначив своїм заступником росіянку, доньку колишнього прем’єр-міністра РФ Єгора Гайдара Марію.

124353797_mariya_gaydar

4 серпня президент Порошенко надав Гайдар громадянство України; умовою отримання українського громадянства є відмова від іноземного паспорта. Згодом вона взяла участь у виборах до Одеської облради від БПП. У 16 січня 2016 року Саакашвілі призначив Марію Гайдар своїм заступником з соціальних питань. Через низку скандалів вона відмовилася від посади і продовжила свою діяльність в ОДА як радник Саакашвілі.

Рішення №5

3 липня через бездіяльність Міхеїл Саакашвілі розігнав «антикорупційний комітет» Одеси.

«Ви розповідаєте, що тут не крадуть? Ви знаєте, що відбувається в облавтодорі? Ви ж по дорогах цих їздите! Ви думаєте, що я абсолютний дурень, і мене можуть ввести в оману ці залатані ямки, які ремонтують перед моїм приходом?» – коментував своє рішення Саакашвілі.

Рішення №6

5 липня Саакашвілі заявив, що у Будинку профспілок на Куликовому полі, де під час протистоянь 2 травня 2014 року загинули 48 людей, буде розміщено штаб ВМС України.

«Президент прийняв рішення, що Одеса стане містом базування ВМС України. Для цього треба знайти штаб базування ВМС. Ми вирішили зробити це в Будинку профспілок», – сказав Саакашвілі.

Рішення №7

Голова Одеської облдержадміністрації Михеїл Саакашвілі звільнив свого радника Володимира Рєзніка після перевірки його діяльності.

Читайте також: Реакція соцмереж на заяву Саакашвілі про відставку

«Після того, як була взята на гарячому керівник департаменту ЖКГ Марченко, за моїм дорученням була проведена внутрішня перевірка, під час якої ми виявили, що радник голови ОДА Рєзнік незаконно завізував документи пов'язані з будівельними роботами в області», – повідомив Саакашвілі.

Рішення №8

6 грудня під час Антикорупційного форуму, який проходив в Одесі Саакашвілі заявив, що через корупцію Україна щороку втрачає понад 5 мільярдів доларів. За його даними, борг Коломойського перед державою становить до 2,5 мільярда доларів, Фірташа – 500 мільйонів доларів, через Ахметова Україна щороку недотримує 2,2 мільярда доларів. 23 грудня 2015 року Саакашвілі зібрав Антикорупційний форум у Києві, а 18 січня 2016 року – в Харкові. Під час форумів він заявив про створення позапартійного громадського руху проти корупції та за реформи.

Рішення №9

У липні нинішнього року стартував ремонт траси Одеса-Рені, яка з’єднує 5 портів і 9 районів Одещини, а також є найкоротшим шляхом до сусідньої Румунії. Міхеїл Саакашвілі навіть переніс свій робочий кабінет на 32-ий кілометр траси, щоб особисто наглядати за ходом робіт. А Кабмін виділив у серпні 1,1 мільярда гривень на ремонт. У вересні на трасі були встановлені відеокамери, щоб транслювати хід робіт у прямому ефірі.

У жовтні повідомлялося, що відремонтовано 56 кілометрів, а всього ремонту підлягає щонайменше 134 км автотраси.

Рішення №10

Міхеїл Саакашвілі намагався відкрити вільний доступ до усіх пляжів Одеси.

2015 року Саакашвілі з активістами зруйнували секції паркану біля санаторію імені Чкалова, який, за деякою інформацією, належить мільярдерові Василю Хмельницькому. Однак згодом стало відомо, що пляж став цілковито платним.  Ось тільки тепер не під приводом, що пляж – приватна територія, а навпаки, пляж – територія санаторію.

Нагадаємо, сьогодні голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі оголосив про свою відставку.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: