На Львівщині є 53 ділянки під індустріальні парки, інвесторів на них поки немає, - Роман Матис (інтерв’ю)

0001

Останніми місяцями питання створення в Україні індустріальних парків активізувалося як у кабміні, так і у Верховній Раді. Втім, здебільшого проекти залишаються тільки проектами. Про ситуацію на Львівщині, перепони та перспективи створення індустріальних парків у регіоні ІА Дивись.info вирішила поспілкуватись із Романом Матисом, радником голови Львівської обласної державної адміністрації з питань розвитку регіону та залучення інвестицій.

Останніми місяцями питання створення в Україні індустріальних парків активізувалося як у кабміні, так і у Верховній Раді. Втім, здебільшого проекти залишаються тільки проектами. Про ситуацію на Львівщині, перепони та перспективи створення індустріальних парків у регіоні ІА Дивись.info вирішила поспілкуватись із Романом Матисом, радником голови Львівської обласної державної адміністрації з питань розвитку регіону та залучення інвестицій.

— Як звітувало міністерство, наразі на Львівщині у процесі реєстрації є 3 індустріальних парки…

Один повністю зареєстрований, два у процесі реєстрації.

— На якому етапі фізична реалізація цих проектів?

roman-251У нас в області взагалі є 53 земельних ділянки промислового характеру, які можуть бути використані під індустріальний парк. Звісно, це не означає, що на сьогодні є готові індустріальні парки, чи ситуація наближена до готовності, але це є, скажімо так, наше стратегічне бачення, де ці парки могли би розміщуватися. Їхня локація надиктована не лише наявністю тих чи інших комунікацій, а ще й тим, щоб охопити якомога більшу кількість потенційних працівників. На сьогодні ситуація з індустріальними парками така, що законодавство щодо них лише у процесі обговорення, пройшло перше голосування у Верховній Раді і ми чекаємо якихось результатів щодо другого голосування. Втім, не просто чекаємо, а проводимо роботу.

Наприклад, розробка концепції індустріального парку у Новому Роздолі і початкові роботи з рекультивації ділянки були проведені не коштом держави, а коштом місцевим, комунальним. Це сталось завдяки тому, що проект був написаний в співпраці з європейськими фінансовими інституціями, які й профінансували створення цього концепту.

[dyvys_blockqoute text="І наразі індустріальний парк Новий Розділ є передовим на території області, він має концепцію, він зареєстрований, там є бачення, куди рухатись далі, частково проведена рекультивація, бо він знаходиться на території колишньої промислової зони" author="Роман Матис"]

Ситуація із таким об’єктом досить позитивна, але справи рухалися би швидше, якби ми мали зрозуміле законодавство. Тому що без нього не до кінця зрозуміло – куди ж ми рухаємся. Мені особисто не принципово, чи будуть податкові пільги, чи не будуть.

— Хіба для інвесторів це не принципово?

Звісно, якщо інвестору запропонувати ще й податкові пільги, то він однозначно втішиться. Але ситуація із нашою пропозицією щодо України і Львівщини зокрема така, що ми можемо запропонувати три основні ресурси за доступну вартість. Сировини, енергетичних і людських ресурсів у нас сьогодні вдосталь і вони доступні. Хтось вважає, що ми продаємо українців за безцінь, але я так не вважаю, адже це та можливість, яку ми повинні використати. Тому в тих умовах ще й податкові пільги – питання дискусійне. Плюс, є ризик, що законодавство може, як це завжди буває  (і не тільки в Україні), виявитись не до кінця досконалим і цим можна буде зловживати. Можливо, це мали би бути пільги у певні конкретні сектори, які важко піднімати.

— А на якому етапі створення індустріальних парків Яворівського і Рясне-2? Адже, про Рясне-2, наприклад, говорилося ще у березні, що влітку запуститься облаштування територій, а потім про цей парк не було жодної інформації.

Стосовно Рясне-2 питання варто задавати міській владі Львова, вони займаються цим парком, бо я знаю рівно стільки, скільки знає пересічний українець з преси. Щодо Яворова, то процес там буде нешвидкий, але, принаймні, є бажання місцевої влади і громадських середовищ цей проект реалізувати, адже там є ресурс, який можна використати із користю для підприємництва.

img_1877-630x420

Є ризик, на мою думку, в тому, що Яворівщина – прикордонний район. Туди легко зайдуть високоавтоматизовані підприємства, тому що вони потребують меншої кількості робочої сили. А якщо говорити про підприємства напів- або повністю неавтоматизовані, то вони все ж надають перевагу територіям подалі від кордону, адже розуміють, що у прикордонних районах люди або займаються контрабандою, або виїхали на заробітки у сусідні країни. Тому на Яворівщині є перспективи для промисловості, яка високоавтоматизована.

Читайте також: Садовий розповів, чому затягується початок будівництва в індустріальному парку «Рясне-2»

— Чи є небезпека в екологічному плані через підвищення промислового, техногенного, навантаження на регіон?

На даний момент ні, тим паче, серед тих підприємств, які відкриваються. Наприклад, у новому підприємстві «Бадер-Україна» ситуація з відходами наступна. Підприємство шиє сидіння для автомобілів з привізної шкіри, привізної тканини та інших елементів. І тому після виробництва повертаються назад не лише сидіння, а й обрізки і вся сировина, що приїхала.

— Екологічність є принциповою умовою з нашого боку для інвесторів?

Екологічність у загальному контексті – так. Але сказати так, що сюди рвуться підприємства, які у перспективі еко-катастрофічні, то такого немає. У нас вистачає своїх таких підприємств, а західне підприємство, яке би воно не прийшло, у будь-якому разі буде (порівняно із деякими окремими українськими підприємствами, що працюють уже 50-60 років) більш екологічним.

— Ви сказали про 53 перспективних ділянки. Чи є на них бажаючі?

Я над цим працюю, а як воно буде, залежатиме від законодавства. Нам потрібні приватні інвестори, які готові взяти операційний менеджмент у свої руки, доводити все до пуття і потім здавати в оренду ці приміщення і заробляти гроші. Але для того, щоб це відбулось, будь-який інвестор має чітко розуміти, куди він приходить і на яких умовах. Поки не буде цього розуміння, ми, на жаль, будемо гарно говорити, багато готуватися, але далі підготовки справа не зрушиться.

Спілкувалась Валерія ДУБОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: