Українське МЗС провело «виховну бесіду» з Генконсулом Польщі у Львові

Poland Ukraine  Sign Flags Concept
Poland Ukraine High Resolution Sign Flags Concept

Генеральний консул Республіки Польща у Львові Вєслав Мазур запевнив представника Міністерства закордонних справ України В.Войнаровського, що шкодує з приводу своїх висловлювань на адресу Степана Бандери.

Генеральний консул Республіки Польща у Львові Вєслав Мазур запевнив представника Міністерства закордонних справ України В. Войнаровського, що шкодує з приводу своїх висловлювань на адресу Степана Бандери. Про це йдеться в офіційній відповіді МЗС на запит народного депутата Олега Мусія.

«На мою вимогу оголосити Генерального консула Республіки Польща у Львові Вєслава Мазура персоною нон грата в Україні за його висловлювання щодо Степана Бандери, МЗС провело з ним «виховну бесіду», Мазур визнав свою неправоту і запевнив, що антиукраїнська риторика більше не повториться (із суттєвою приміткою – не залежно від його переконань). МЗС відслідковує його дії і заяви, щоб визначити чи доцільно Мазура затверджувати Генконсулом Польщі у Луцьку», – прокоментував Олег Мусій.

У листі від МЗС зазначається, що Генконсул Мазур запевнив, що подібні інциденти більше не повторяться, а складні питання спільної історії повинні розглядатися у форматі конференції, круглих столів, наукових дискусій тощо.

Крім того, Генконсул РП попросив взяти до уваги його особисті багаторічні зусилля, спрямовані на розвиток українсько-польського співробітництва на попередніх посадах керівника ГК РП в Одесі та Сімферополі.

У Міністерстві закордонних справ зазначили, що надану депутатами інформацію доведуть до відома посла РП Я. Пєкла. Водночас у медійному просторі немає публічних виступів Вєслава Мазура щодо порушення ним політичних аспектів двосторонніх відносин.

Нагадаємо, що скандал навколо Вєслава Мазура розгорівся після того, як він озвучив свою позицію з приводу Волинської трагедії. Свою думку він висловив на комісії польського Сейму у справах еміграції та зв'язків з поляками за кордоном 21 вересня 2016 року, яка затвердила його кандидатуру на посаду Генконсула у Луцьку.

«На жаль, так склалося, може навіть трохи недипломатично, що коли Президент Ющенко перед закінченням своєї кар'єри визнав Бандеру героєм, як і УПА, на питання журналіста, що я про це думаю, відповів відразу: як може бути бандит героєм? Таким чином, ці речі повинні бути названі своїми іменами, не маємо ховати голови в пісок… Вважаю, що українці ще мало обізнані з історією і їм треба показувати власне ті всі злочини, які зробили ці люди. Мені здається, що розмова, співпраця і наша відкритість призведе до того, що вони все-таки визнають і зрозуміють, що це зробили. Я також переконаний, що ми будемо продовжувати цю політику… Незалежно від різних стратегій, потрібно речі називати своїми іменами – геноцид є геноцидом», – сказав Вєслав Мазур.

Відтак народний депутат Олег Мусій звернувся до МЗС та президента Порошенка дати належну оцінку словам дипломата і оголосити його особою нон грата в Україні.

Нардеп так відреагував на відповідь МЗС: «Прикро, що МЗС забракло духу по справжньому поставити на місце дипломата, який явно зарвався. Побоюючись «ескалації у відносинах та аналогічної відповіді», МЗС, на жаль, продемонструвало безхребетність і обмежилось тактикою вмовлянь. Чи не здається вам, що подібну риторику і побоювання ми вже чули і бачили перед окупацією Криму та Донбасу Московією???»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: