Міноборони незаконно віддало під розорювання унікальний Тарутинський степ

Ландшафтний заказник «Тарутинський степ», що зберігає останні недоторкані степові екосистеми України, зараз розорюють місцеві фермери за контрактами з Міноборони (якому ця земля взагалі не належить). З 5200 га заказника, який є об’єктом природо-заповідного фонду України та охороняється законом, вже близько 1500 га знищено.

Раніше на цій та прилеглих територіях розміщувався військовий полігон, але він був розформований і його землі віднесено до земель запасу. 26 квітня 2012 року на частині земель колишнього полігону рішенням Одеської обласної ради № 445-VI був створений один з найбільших в Україні степових заповідних об’єктів – заказник «Тарутинський степ».

За оцінками фахівців, природну цінність Тарутинського степу можна порівняти із всесвітньо відомою Асканією-Нової. Ландшафт Тарутинського степу має величезне культурне значення, оскільки є одним з останніх збережених степових ділянок не тільки України, а і Європи.

«Всього в Україні збережено менше 2% степових екосистем. Це останні збережені степи в Європі такої площі. Маємо унікальний шанс зробити цю місцевість перлиною туризму», - зазначає Олена Тарасова-Красієва, національний координатор WWF в Україні.

Заказник є місцем поширення багатьох видів рослин, занесених до Червоної книги України, та оселищ, включених до міжнародної Резолюції 4 Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенція) 1979 р. На виконання Бернської конвенції Україна здійснює роботи щодо проектування європейської мережі природоохоронних територій – так званої Смарагдової мережі. Заказник «Тарутинський степ» включений до неї. Важливо зазначити, що «Тарутинський степ» – це чи не останнє в Україні місце, де зберігся рідкісний степовий ссавець - мишівка степова.

Чиновники Міноборони хочуть повністю повернути колишній військовий полігон (більше 24 тис. га) і «не вірять» в унікальність та цінність цієї території з екологічної точки зору, й усупереч закону не визнають існування заказника «Тарутинський степ» на цих землях. Важливо, що повернути землі колишнього полігону Міноборони хоче не з метою проведення військових навчань на цій території, а з метою отримання прибутку від комерційної сільськогосподарської експлуатації землі.

Міноборони посилається на скасовані у судовому порядку розпорядження Тарутинської РДА № 10100/А-2005 та № 368/А-2005 про надання статусу земель запасу територіям колишнього полігону (це сталось в 14.06.2012 року), і скасовані по цій причині у судовому порядку погодження створення заказника, надані сільською радою, районною радою і районною адміністрацією. Але, головне, що саме рішення обласної ради не було скасовано в судовому порядку. Також не було прийняте інше рішення обласної ради про скасування заказника, відповідно, він є законним об’єктом природно-заповідного фонду України і охороняється законодавством.

На захист заказника від фермерів та військовослужбовців виступила Тарутинська районна державна адміністрація, яка звернулась до Господарського суду Одеської області з позовом. У ньому вимагає прийняти ухвалу про забезпечення позову, а саме про заборону проведення ПП «Шанс-2016» будь-яких сільськогосподарських робіт на спірних земельних ділянках до вирішення спору по суті. Крім того, головною позовною вимогою є визнання недійсним договору між КЕЦ та ПП «Шанс».

До кампанії на захист заказника долучились громадські організації, в тому числі «Центр регіональних досліджень», «Екологія. Право. Людина», WWF в Україні та інші, що працюють над формуванням в Україні Смарагдової мережі в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. Також до них долучилися народні депутати, члени антикорупційного комітету Верховної Ради України. Роботи із розорювання ведуться шаленими темпами, техніка працює і вдень, і вночі.

Розорювання заповідних земель проводиться на підставі договорів між ПП «Шанс» (на вирощування сільськогосподарських культур на земельних ділянках загальною площею 1039 га Веселодолинської сільради Тарутинського району Одеської області) та іншими підприємцями і Білгород-Дністровською квартирно-експлуатаційною частиною (КЕЦ). Остання не є власником земельних ділянок, а тому не може ними розпоряджатися. З огляду на те, що заказник відноситься до територій, що охороняються державою, його пошкодження несе за собою відповідальність за ст. 252 Кримінального кодексу.

У ніч з 3 на 4 листопада незаконні роботи по розорюванню степу були припинені лише завдяки блокуванню техніки активістами.

За матеріалами WWF Україна

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: