Перші леді США: від Марти Вашингтон до Меланії Трамп

96_main_ukr

Перша леді Сполучених Штатів Америки – це не просто дружина президента. Вона хоч і не має жодних офіційних об’язків, однак зобов’язана підкреслювати, так би мовити, статусність.

Перша леді присутня на багатьох офіційних церемоніях і державних заходах як у супроводі президента, так і замість нього. В її коло обов’язків входить піклування про всі церемонії в Білому Домі. Вона має свій штат службовців, включаючи громадського секретаря Білого Дому, керівника штату працівників, прес-секретаря, головного флориста, шеф-кухаря. Офіс першої леді є гілкою Виконавчого офісу Президента США.

Ким же були дружини президентів Сполучених Штатів Америки.

Марта Вашингтон

800px-martha_washington

Дружина першого президента США народилася у баптистській родині 2 червня 1731 року на плантації, що належала її батькам. У 18 років вийшла заміж за багатого холостяка Даніеля Парка Кастіса, старшого за неї на 20 років. У 26 років Марта вже була заможною вдовою.

6 січня 1759 року Марта вийшла заміж за полковника британської армії Джорджа Вашингтона. Власних дітей у Марти з Джорджем не було, вони виховували двох дітей Марти від першого шлюбу.

Коли Джордж Вашингтон очолював американське ополчення у війні за незалежність, Марта у всіх походах слідувала за чоловіком. Але вона виступала проти його участі у президентських виборах тільки що створених Сполучених Штатів Америки. Також вона не відвідала інавгурацію чоловіка 30 квітня 1789 року, але в майбутньому виконувала усі державні обов'язки, пов'язані зі своїм становищем як першої леді, хоча таке поняття з'явилося пізніше.

Ебігейл Адамс

800px-abigail_adams_by_gilbert_stuart

Дружина другого президента США Джона Адамса, керманича війни за незалежність, одного з провідних федералістів.

Ебігейл Адамс була помічниця чоловіка у революційній боротьбі. Добре відома через свої листи, які становлять багате документальне джерело суспільної історії.

Крім того, її син Джон Квінсі Адамс став шостим президентом США.

Елеонора Рузвельт

105958452_926602

Дружина 32-го президента Франкліна Делано Рузвельта і племінниця 26-го президента Теодора Рузвельта Елеонора була, без сумніву, однією з найяскравіших перших леді США.

Вона брала активну участь в русі за права жінок, за мир у всьому світі. У 1933 році вперше в історії США Елеонора Рузвельт провела прес-конференцію як дружина президента.

На початку 1936 року була опублікована її стаття «Мій день», в якій перша леді країни привертала увагу читачів до соціальних проблем. Того ж року вона стала членом профспілки Американської гільдії журналістів. Радикальні зміни в традиційній ролі, яка відводилася першій леді, зустріли різку критику з боку супротивників президента і його політики «Нового курсу». У 1941 році Елеонора Рузвельт була призначена заступником міністра оборони, і в цій якості під час Другої світової війни здійснювала поїздки в місця дислокації американських військ в Англії, а також на американські бази на Тихому океані, в Австралії і Новій Зеландії.

1945 року, після смерті Франкліна Рузвельта, президент Гаррі Трумен призначив Елеонору представником США на Генеральній Асамблеї ООН. З 1945 по 1951 рік вона очолювала Комісію Організації Об'єднаних Націй з прав людини. У 1950-их роках Елеонора Рузвельт як і раніше заходилась коло політики, була одним з лідерів ліберальної фракції Демократичної партії. У 1961 році на прохання президента Джона Кеннеді вона знову стала одним з представників США на п'ятнадцятій сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Жаклін Кеннеді

6b9d1193540e-1

Ця неймовірна жінка відзначалася не тільки гострим розумом, а й неймовірною красою.

1947 року Жаклін Був'є вступила у Вассар-Коледж у Нью-Йорку. Навчаючись на передостанньому курсі, 1949 року виїхала до Франції – в Сорбоннy, щоб удосконалювати свою французьку мову і долучитися до культури та літератури Європи, за програмою дослідження за кордоном через Коледж Сміта. Після повернення додому в США, вона перейшла до Університету Джорджа Вашингтона. У 1951 році отримала диплом бакалавра мистецтв в галузі французької літератури.

Після закінчення університету Жаклін стала кореспондентом щоденної газети The Washington Times-Herald. Пізніше Був'є продовжила вивчання історії США в Джорджтаунському університеті у Вашингтоні, округ Колумбія.

Жаклін брала активну участь у передвиборчій кампанії її чоловіка Джона Кеннеді, відповідаючи на листи, записуючи рекламні ролики, даючи інтерв'ю газетам та телебаченню і вела свою газетну колонку під назвою Campaign Wife. Жаклін Кеннеді вільно говорила французькою та іспанською мовами, а під час передвиборної кампанії її чоловіка виступала також італійською і польською.

Як будь-яка перша леді, Жаклін Кеннеді була в центрі уваги. Вона давала інтерв'ю і позувала для фотографів, але тримала дистанцію між журналістами і собою і своєю родиною. Жаклін Кеннеді прекрасно організовувала прийоми в Білому домі, відновила його інтер'єр. Незмінні почуття стилю і елегантність здобули їй популярність як серед дипломатів, так і у простих американців.

Ненсі Рейган

0_d13a8_4e65bbaa_orig

Ця перша леді у минулому була актрисою. У 1940-1950-их роках зіграла декілька головних ролей в Голівуді. Всього знялася в 11 фільмах. 1952 року вийшла заміж за майбутнього президента США Рональда Рейгана, в той час він був президентом гільдії акторів. Для Рональда Рейгана це був другий шлюб.

Після того, як Рональд Рейган вирішив балотуватися в президенти в 1976 році, Ненсі спочатку була проти рішення чоловіка, вважаючи, що президентська кампанія вплине на їхні сімейні відносини, але в результаті активно допомагала чоловікові. Під час президентської кампанії контролювала багато процесів, організовувала прес-конференції, стежила за персоналом. Незважаючи на це, першу свою кампанію Рейган програв на попередньому етапі іншому кандидату від республіканської партії Джеральду Форду. У наступній кампанії в 1980 році Рональд Рейган здобув перемогу, ставши президентом США. Експерти вважають, що один з основних вкладів у перемогу чоловіка внесла Ненсі, визначаючи її роль в цій кампанії як дуже значну.

Під час президентства чоловіка виконувала звичайні обов'язки першої леді, найбільш відома розгорнена нею кампанія по боротьбі з наркотиками «Скажи ні», за цю кампанію піддавалася критиці через велике витрачання державних коштів. Після другого президентства чоловіка розширила кампанію до міжнародного масштабу, привертаючи до роботи Перших леді інших держав. Під час холодної війни часто зустрічалася з дружиною тодішнього Генерального секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова Раїсою Горбачовою.

У 2000 році нагороджена найвищою нагородою США Золотою медаллю Конгресу. У 2011 році, згідно з соціологічними опитуваннями, визнана найпопулярнішою в США «Першою леді» цієї країни.

Гілларі Клінтон

hillari

Кандидат у президенти від Демократичної партії Гілларі Клінтон, яка поступилася під час нинішньої виборчої кампанії Дональду Трампу, походить з консервативної родини, тому в юності була добровольцем у заходах саме Республіканської партії. В коледжі Гілларі вивчала політологію та приєдналася до студентської республіканської асоціації. З часом, її політичні уподобання змінилися настільки, що вона вирішила приєднатися до Демократичної партії США. У 1969 році вона з відзнакою закінчила факультет суспільних наук і навіть прославилася своєю промовою на випуску з коледжу. У промові вона настільки палко розкритикувала сенатора США, який виступав перед нею, що статтю про її виступ надрукували в журналі «Лайф».

Свою освіту продовжила на юридичному факультеті Єльського університету, де познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком Біллом Клінтоном. Вже в аспірантурі у вільний від навчання час Гілларі працювала в штаті декількох сенаторів від Демократичної партії. Зокрема в складі комісії, яка займалася справою імпічменту президента Ніксона під час процесу «Вотерґейт».

Політична кар'єра Гілларі Клінтон почалася, коли вона активно допомагала своєму чоловікові Біллу в його передвиборній кампанії на посаду президента США у 1992 році. На відміну від інших дружин кандидатів в президенти, вона брала активну участь у всіх заходах чоловіка і навіть виголошувала, що голосуючи за Білла виборці отримають «два в одному», натякаючи на свою майбутню активність у президентстві чоловіка. Коли Білла Клінтона було обрано президентом і вона стала першою леді США, у 1993 році, Гілларі багато в чому відрізнялася від попередніх дружин президентів: вона не приховувала, що давала поради президенту і що він з нею радився з майже всіх ключових питань, вона також мала свою власну успішну кар'єру. 1993 року її було призначено головою робочої групи Національної реформи охорони здоров'я.

Після закінчення другого терміну президентства її чоловіка Гілларі вирішила сама піти в політику, коли звільнилося місце в Сенаті США від штату Нью-Йорк. Серед демократів, Гілларі Клінтон певний час користувалася підтримкою більшості партії, дещо випереджаючи свого найближчого конкурента по партії Барака Обаму. 2009 року достроково склала з себе повноваження сенатора від штату Нью-Йорк і стала державним секретарем США. У 2013 покинула цю посаду.

Мішель Обама

President And Mrs Obama Host Poetry Workshop And Reading At White House

Дружина 44-го президента США народилася на околиці Чикаго в родині робітників. Розумом і наполегливістю вона самотужки пробилася до Гарварду, де здобула освіту юриста.

В американській пресі Мішель Обаму часто порівнюють з Жаклін Кеннеді і принцесою Діаною. Мішель Обама – перша в історії перша леді США афроамериканського походження.

У саду президентської резиденції Мішель Обама розвела город. У цьому починанні її вже порівнюють з Елеонорою Рузвельт, яка в розпал Великої депресії стала вирощувати овочі на своїй ділянці.

У вересні 2012 року Мішель Обама виголосила емоційну промову на Конвенції Демократичної партії, де її чоловіка Барака Обаму було висунуто в Президенти США на другий термін.

Мішель Обама визнана найвпливовішою жінкою світу. Стала також впливовим юристом 2010 року за рейтингом журналу Forbes.

Меланія Трамп

1e04ee34-aeca-448b-a98c-a24dba9deaf5_cx0_cy2_cw0_w987_r1_s_r1

Історія майбутньої першої леді США Меланії Трамп нагадує в дечому історію Попелюшки.

Меланія Кнавс народилася в 1970 році в Севниці, у Словенії. Отримала диплом в Люблянському університеті за фахом архітектура і дизайн. Почала свою модельну кар'єру у віці 16 років, виступала на показах в Мілані та Парижі. Великих досягнень у модельному бізнесі в неї не було, але 1999 року вона познайомилася з американським мільярдером Дональдом Трампом. 2004 року вони одружилися і в них народився син Беррон. До речі, громадянкою США Меланія стала лише 2006 року.

Наразі, майбутня перша леді прославилася хіба кількома скандалами: по-перше, стало відомо, що, працюючи моделлю у США, у неї не було візи з правом на роботу. По-друге, її назвали лицеміркою, коли Меланія заявила, що збирається боротися з цькування людей в Інтернеті. По-треті, свою промову Меланія Трамп «запозичила» у Мішель Обами. А по-четверте, стала на бік чоловіка після скандалу про «хапання вродливих жінок за поцьки».

Одне слово, наразі Меланія Трамп, крім яскравої зовнішності і еротичних фото, не має чим похвалитися. Але не виключено, що у майбутньому це може змінитися…

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: