Собаче життя: парки Львова планують перетворити на місце відпочинку чотирилапих

img_6732
Відкриття дог-парку у львівському парку ім. І. Франка

Зробити зі Львова сучасне місто, зручне як для тварин, так і для людей — такою сьогодні є мрія львів’янки Ольги Кирилович. Вона хоче облаштувати у місті вісім повноцінних дог-парків, подібних до тих, які існують в Америці та Європі.

Аби втілити задум у життя, львів’янка подала пропозиції на громадський проект від Львівської міської ради «Бюджет міських ініціатив» і тепер чекає, доки голосуванням оберуть переможця.

Займатися облаштуванням «собачого» життя Оля почала ще три роки тому. Тоді вона рахувала собак разом з активістами та соціальними службами, проводила різного роду опитування, організовувала акції в підтримку прибирання за тваринами, намагалася облаштувати якомога більше спецстанцій з біопакетиками тощо. Дещо вдавалося, дещо — ні, але зусиль  львів’янка не покидала. Запал ріс і, зрештою, активістка дійшла додумки, що Львів аж зовсім не пристосований до життя чотирилапих разом із людьми. І вона вирішила це виправити.

Дог-парки для усіх

8 повноцінних дог-парків, площа кожного з яких — чотири тисячі квадратних метрів — така головна ціль Олі сьогодні.

[dyvys_blockqoute text="Ми встановимо обладнання, на якому господарі зможуть тренувати своїх собак: чи то для підготовки до майбутніх змагань, чи то просто, аби підтримувати фізичну форму песика, або ж бавитися з ним" author=""]

«Простими словами ми хочемо облаштувати великі майданчики для вигулу собак у різних районах Львова. Локації для них — наші парки: Парк культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького, Скнилівський парк, Парк «Погулянка», Стрийський парк, Високий Замок, Парк «Знесіння», Парк імені 700-річчя Львова та Замарстинівський», — пояснює активістка.

Кожен дог-парк, згідно з проектом, обнесуть огорожею з тамбурною системою входів, «щоби було безпечно, аби ніхто неконтрольовано не забігав і не вибігав з майданчика». Усередині ж будуть знаходитися тренажери для песиків.

«Ми встановимо обладнання, на якому господарі зможуть тренувати своїх собак: чи то для підготовки до майбутніх змагань, чи то просто, аби підтримувати фізичну форму песика, або ж бавитися з ним», — каже авторка ідеї.

1473930632768_slajd4_2ac282ab10f7c213cdd2dc40e84a808e

Поряд з усіма тренажерами Оля планує встановити відповідні інструкції користування, а загалом — зробити усе обладнання максимально «вандалостійким».

На території дог-парку планується місце і для людей. Щоправда — поруч із собаками. Так, лавки будуть оснащені спеціальними підставками, на які можна буде встановити миски та наливати у них воду для чотирилапих.

«Ми хотіли оснастити всі майданчики питними фонтанами, але з водою у Львові не дуже, тому поки що зупинилися на спеціальних лавках. Хоча ідею не полишаємо», — каже Оля Кирилович.

[dyvys_blockqoute text="Ми розуміємо, що можуть бути люди, яким це не сподобається. Можуть виникнути конфлікти" author=""]

При цьому, під час облаштування дог-парків, не будуть змінювати природний ландшафт. Усі дерева, кущі обіцяють залишити на старому місці. Більше того, майже всі запропоновані локації зараз виглядають як хащі, перед облаштуванням майданчиків обов’язково буде проведено санітарну розчистку. У планах також — провести громадські слухання щодо облаштування цих інфраструктурних об’єктів.

«Ми розуміємо, що можуть бути люди, яким це не сподобається. Можуть виникнути конфлікти. Тому хочемо все чесно і відкрито обговорити, аби не було напруги», — пояснює Оля.

Це — великі плани і проект, реалізація якого потягне майже на два мільйони гривень.  А є ще локальний — невеличкий собачий майданчик на вул. Стрийській, 75. За словами авторки проекту, він буде подібний до тих, які вони хочуть облаштувати по всьому місту. Але скромніший.

«Наш кошторис тут — десь 120 тисяч гривень. Тренажери у цьому майданчику також будуть, але менше. Власне, як і території, на якій буде розташований майданчик», — додає львів’янка.

Цим проектом Оля Кирилович хоче довести, що майданчики для вигулу і тренування собак можна облаштовувати і у районах зі щільною забудовою.

Також кошторис і малого, і великого проектів передбачає встановлення спецстанцій для прибирання за собаками.

«Це спеціальний смітник з біопакетами, які не шкодять середовищу. Кожен власник собаки зможе взяти собі пакетик, аби прибрати за песиком», — розповідає Оля.

Запасти таких біопакетів львів’янка хоче на рік уперед. Усе це відображено у кошторисі проектів.

14739306332417_slajd8_2ac282ab10f7c213cdd2dc40e84a808e

Без конфліктних прогулянок

«87% львів’ян, не тільки собачників, все-таки вважають, що такі майданчики для вигулу собак необхідні, — констатує авторка проектів. — Це дані опитування жителів Львова, який проводив Інститут міста у 2015 році».

Головна проблема та причина того, що в Україні загалом та у Львові зокрема, виникають конфлікти між власниками собак та іншими людьми, на думку активістки, якраз у тому, що чотирилапих нема де вигулювати.

«Ми свою першу собачку вигулювали у Парку культури. І як усі інші, шукали якогось закутку, аби не дратувати нікого, намагалися гуляти тихіше, бо гавкіт — одна з причин конфліктів», — із сумом зауважує Оля.

Власниця чотирилапих каже, що розуміє — Парк культури, у першу чергу, дитячий, — і не сперечається з цим. Але ж  і собачникам теж треба десь гуляти зі своїми вихованцями.

«Часто буває так, що пес починає бігти на дитину через радощі, але може налякати її. І знову ж винна собака. Але територія наших дог-парків буде огороджена. Відтак і собаки, і діти зможуть спокійно гуляти і не боятися один одного», — зауважує активістка.

За задумом, проекти також мають допомогти людям і собакам порозумітися, уживатися разом. Мовляв, коли тварина набігається на волі, без повідця, вона не буде шкодити майно вдома, а коли з нею будуть займатися на тренажерах — вона стане більш соціалізованою та чемно вестиме себе на вулиці.

«Також на майданчиках можна проводити виставки, змагання, конкурси. Це все надзвичайно видовищно і всі мешканці матимуть додаткову атракцію», — каже активістка.

Мислить Оля Кирилович і більш глобально. Каже, якщо зараз громада не продемонструє, що такі парки важливі — потім міська влада зможе посилатися на це і не робити нічого, аби облаштувати місто у відповідності до потреб власників собак. І навпаки, якщо побачить, що люди хочуть дог-парки, то громада зможе просити про систематичне налагодження цієї інфраструктури.

На що орієнтуватися та чого очікувати далі

Сьогодні у Львові діє один лише дог-парк — у парку Івана Франка. Його відкрили влітку 2016 завдяки спільним зусиллям громади, міської влади і бізнесу. Сьогодні — це локація, де проводяться змагання собак, виставки, а щодня — сотні львів’ян вигулюють своїх чотирилапих друзів.

[dyvys_blockqoute text="У кварталах зі щільною забудовою варто буде віднайти місця, придатні для вигулу собак та теж облаштувати їх належним чином. І вийде так, що Львів за пару років стане пристосованим для життя поруч собак і людей" author=""]

Але, як каже Оля, одного майданчика замало. Зрештою — з віддаленого району не поїдеш у центр, аби вигуляти песика.

Ольга Кирилович каже, що «коли львів’яни підтримають проект і він переможе» (іншого варіанту вона не розглядає), «можна буде думати про облаштування ще чотирьох парків». Вони банально не вмістилися у кошторис.

«А ще у кварталах зі щільною забудовою варто буде віднайти місця, придатні для вигулу собак та теж облаштувати їх належним чином. І вийде так, що Львів за пару років стане пристосованим для життя поруч собак і людей. Та випередить у цьому всі інші міста України», — підсумовує активістка.

Нагадаємо, голосування за проекти триватиме до 15 листопада.

Посилання для голосування:

https://gb.city-adm.lviv.ua/projects/show/250 — великий проект (8 парків)
https://gb.city-adm.lviv.ua/projects/show/265 — малий проект (вул. Стрийська, 75)

Підтримати проект, який сподобався, можна он-лайн або у найближчому ЦНАПі:

  • ЦНАП Галицького району — пл. Ринок,1
  • ЦНАП Личаківського району — вул. К. Левицького, 67
  • ЦНАП Залізничного району — вул. І. Виговського, 32
  • ЦНАП Сихівського району — пр. Червоної Калини, 72а
  • ЦНАП Шевченківського району— вул. Хвильового, 14а

З'явилася можливість голосувати за проекти громадського бюджету у Франківській районній адміністрації (вул. Ген. Чупринки, 85 кабінет № 300). Час роботи : 9.00-18.00. Обід: 13.00-14.00.

Усі ЦНАПи працюють у суботу до 16:00.

Приходити можна у будь-який ЦНАП, в який вам зручно, незалежно від прописки чи місця фактичного проживання. При собі потрібно мати паспорт.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: