ЛМР вимагає зупинити будівництво ЖК «Хмельницький парк». Чи встигнуть легалізувати новобудову?

molotok

Скандальна забудова на вул. Б. Хмельницького у Львові може бути заборонена судом. Із відповідним позовом звернулась Львівська міська рада.

Ситуація щодо цього будівництва виглядає дивно і неоднозначно, адже, з одного боку ЛМР бореться із забудовником і орендарем ділянки (це дві різні юридичні особи), з іншого боку – продаж квартир (судячи із сайтів про новобудови) ніхто не припиняв.

Незабаром Господарський суд Львівської області має вирішити долю новобудови, перша черга якої мала би бути здана наприкінці цього року (за даними компанії-забудовника).

Земля і суд

Про все по порядку. ЛМР наполягає, що ділянка під будівництво зайнята самовільно. Звернувшись до архівів документів міської ради, можна знайти, що ділянка по вул. Б. Хмельницького 230-а була передана в оренду ПП «Бірюза» 2009 року терміном на 10 років. Це нормальна практика і чимало новобудов у Львові розміщено на орендованих ділянках.

15053348_1244306738941741_1770802900_o

Втім, через кілька років після передачі в оренду, ЛМР позивається до суду на ПП «Бірюза», вимагаючи розірвати договір оренди через те, що орендар не сплачує орендну плату. Власне, у ході слідства факт боргу був доведений, це засвідчує ухвала Господарського суду Львівської області, розміщена у ЄДРСР. Судова тяганина тривала понад рік, і от, у лютому 2016 року, після численних апеляцій і касацій Вищий господарський суд України вирішив – договір оренди ділянки розірвати.

Водночас, всі ці місяці, поки земля перейшла назад до комунальної власності, на майданчику тривало будівництво і, більше того, девелопери продавали квартири.

Що важливо, навіть беж цих судів про розірвання оренди, земельна ділянка просто не призначена під капітальне будівництво. Власне, про це і йшлося у договорі оренди, зазначаючи, що землі мають цільове призначення «землі громадської забудови», а частина території знаходиться у межах червоних ліній (Червоні лінії — це визначені в містобудівній документації відносно пунктів геодезичної мережі межі існуючих та запроектованих вулиць, доріг, майданів, які відмежовують території мікрорайонів, кварталів та території іншого призначення), на яких не можна будуватись.

sss

Знайти в архіві ЛМР наказ чи рішення про затвердження містобудівних умов та обмежень на забудову ділянки по вул. Б. Хмельницького 230,а не вдалось (можливо, через технічні аспекти, або ж через відсутність такого рішення в принципі). На сайті ДАБІ пошук в архіві дозвільних документів за відповідним запитом з січня2014 до листопад 2016 року декларації про початок будівельних робіт немає.

Згідно із даними аналітичної платформи YouControl, у забудовника є проблеми і з забудовою ділянки по вул. Б. Хмельницького 284,а, адже обидва об’єкти будуються, фактично, одною групою.

Знести самовільну будову?

Знову ж, пам’ятаємо про певну правову шпарину, завдяки якій в Україні вельми легко легалізувати самовільні забудови. Юристи проекту «Перша юридична експертиза» пояснюють, що самочинну забудову можна легалізувати при введенні її в експлуатацію. «Згідно з частиною 1 статті 331 Цивільного кодексу України (надалі – ЦКУ) право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Для нерухомості ця норма уточнена в наступній частині статті 331 ЦКУ: Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації».

Наприкінці жовтня цього року ЛМР знову звернулась до суду, тепер уже з проханням знести самовільну забудову, але чи встигне суд винести рішення до того моменту, як об’єкт буде «зданий і, дорівнює, законний»? Суд призначив перше засідання у справі на 21 листопада 2016 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: