Семерак відвідав підприємство з утилізації ламп у Муроване

dsc2072-12b662a925965f21575aecaa3b182467

Ще в жовтні 2015 року у Львові на базі міської ТЕЦ-2 запустили лінію з переробки ртутних енергоощадних ламп. Установка – унікальна, і є єдиною такою на території України, відтак – готова приймати лампи не лише зі Львова та області, а й з усього західного регіону, повідомляє прес-служба ЛМР.

За годину вона переробляє 200 кг відпрацьованих електронних відходів. Цього року в жовтні міністерство екології та природних ресурсів України видало ДП «Боднарівка» ЛКП «Зелений Львів» ліцензію на право здійснення господарської діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами. Сьогодні підприємство відвідав Остап Семерак, міністр екології та природних ресурсів України.

Рік тому у Львові за грантові кошти ЄС закупили та влаштували лінію із переробки відходів, що містять ртуть, виробництва шведської компанії «МRT». Система обладнана за європейським зразком і є першою та єдиною такою на території України. Потужність лінії – 200 кг/год, тобто близько 500 трубчастих або 800 компактних люмінесцентних ламп за годину. Це дозволяє практично повністю забезпечити відповідними послугами всю Західну Україну.

15002329_1276473815727544_9161556106903706609_o

«Рік тому ми тут з вами зустрічались на тестовому запуску виробництва, рік ми бились, щоб мати легітимне право переробляти тут лампи, – зазначив міський голова Андрій Садовий. – Коли пан міністр здійснив свій перший візит на цю лінію, він зрозумів одну річ: в Україні є велика проблема з ліцензуванням. Дякуючи йому, офіційну ліцензію ми вже отримали, тож тепер можемо приймати ртутні лампи не лише зі Львова, а й з цілої України. Це буде дуже великий плюс для нашого комунального підприємства і для нашого місцевого бюджету. Загалом, в Україні є велика екологічна проблема. Ми сьогодні з паном міністром мали розмову, і виявляється, що в країні було сотні ліцензій на різні види утилізації. Сьогодні Міністерство це все перевіряє і знаходить багато неприємних речей. Тому я думаю, що пан Міністр, маючи велику наполегливість, зробить все можливе, щоб у нас була екологічна безпека в Україні по всіх питаннях».

«Це перше підприємство з утилізації ртутьвмісних ламп в Україні, яке має настільки якісне обладнання та відповідає найвищим європейським стандартам. Воно ліцензоване згідно з останніми нормами, є всі відповідні документи, які дають можливість йому працювати. Система утилізації, яка технологічно представлена на цій лінії, є абсолютно безпечна для довкілля і тих людей, які мешкають у Львові та в околицях. Дуже добре, що львівська місцева влада зробила це підприємство. І це хороший приклад того, як повинен будуватися бізнес у сфері поводження з небезпечними відходами, утилізацією відходів в Україні», – додав міністр екології.

Запуск лінії передбачено проектом «Створення муніципальної системи поводження з відходами електронного та електричного устаткування у Львові з використанням досвіду Любліна», який реалізовується за співфінансування ЄС. Загалом на втілення його в життя передбачено близько 1,3 млн євро: йдеться про створення власне лінії (700 тис. євро), розробку програми, проведення досліджень, семінарів та конференцій, широкої інформаційної кампанії та придбання обладнання для безпечного поводження з відходами електронного устаткування.

Найбільш масштабним із цих заходів є, власне, купівля цього надсучасного інтелектуального комплексу для утилізації люмінесцентних ламп, що містять небезпечну для здоров'я людини та довкілля ртуть. Постачальник цього обладнання – шведська компанія «MRT System International AB» – є одним зі світових лідерів у галузі рециклінгу електронних відходів, зокрема й тих, які містять небезпечні компоненти. Обладнання цієї фірми успішно використовують в Європі, Північній Америці та Азії. Як відзначає керівник компанії Клайс Райден, на ринку вони вже більше 40 років, і за цей досить значний період час встигли збудувати понад 300 подібних установок.

Оскільки лінія повністю автоматизована, працюють тут всього 2 людини. Механізм роботи лінії полягає у подрібненні лампи, виділенні її структурних частин та подальшій їх переробці.

У міськраді ще три роки тому була затверджена Програма поводження з відходами електронного та електричного обладнання, у якій передбачили пункти збору батарейок. Транспортування їх здійснює спеціально облаштований мікроавтобус, куплений за кошти міського фонду охорони навколишнього середовища. Також цією Програмою затверджено й маршрути руху автобусу зі збору лампочок.

Додамо, що у рамках реалізації Програми міське управління екології та благоустрою з 21 січня 2016 року розпочало збір відпрацьованих люмінесцентних ламп у місті Львові. Станом на сьогодні, було зібрано та утилізовано 8200 таких ламп від мешканців міста.

Довідка:

Департамент містобудування Львівської міської ради реалізував проект «Створення муніципальної системи поводження із відходами побутового електронного та електричного устаткування у місті Львові із використанням досвіду міста Люблін» в рамках програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007-2013, яка співфінансувалась за кошти міжнародної технічної допомоги Європейського союзу. У жовтні 2016 року проект був визнаний кращим екологічним проектом транскордонної співпраці. Фінансування: 1 300 тис євро, з них – 1200 тис. євро – кошти Євросоюзу. Кошти Львівської міської ради – 3 млн. грн.  (придбання двох автомобілів, контейнерів для відпрацьованих батарейок, розробка програми, реконструкція приміщення).

В рамках проекту департаментом містобудування придбано та встановлено лінію з переробки трубчастих та компактних енергоощадних ламп виробництва шведської фірми «MRT System International AB» (вартість 723 тис. євро.). Разом із шведськими колегами проведено тестові випробування.

В Україні не існує аналогічного обладнання. Установка повністю відповідає європейським стандартам щодо охорони довкілля. В результаті переробки ламп не утворюються відходи. На виході ми отримуємо: очищене скло, металеві та пластикові цоколі ламп, люмінофор та рідку ртуть. Всі компоненти можна використовувати у вторинній переробці.

Машина для утилізації лампочок MRTрозроблена для переробки флуоресцентних ламп і електронних ламп різних форм і типів. Машина дробить та розділяє матеріал на скляні осколки, флуоресцентний порошок, уламки основи/патрона/заглушки. Машину обладнано двома ручними робочими станціями, одним ручним пристроєм для перевертання 140-літрового смітника на коліщатах для CFLта попередньо роздроблених ламп, а також один ручний горизонтальний завантажувальний транспортер для TL, що допомагає оптимізувати ефективність роботи. Всі уламки матеріалу подаються до сталевих барабанів на 200 літрів, окрім флуоресцентного порошку, який надходить до 30-літрових дистиляційних циліндрів.

Виробничі можливості: подача матеріалу до 200 кг/год.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: