На ранок - сніданок. Що варто вживати в перші години після сну (Фото)

original-1374843735
фото: відкриті джерела

Сучасний ритм життя часто не дозволяє нам приділяти увагу важливим і потрібним для здоров’я речам. Зокрема, прокидаючись зранку, ми нехтуємо найосновнішим прийомом їжі – сніданком. І це шкодить нашому самопочуттю, адже сніданок програмує організм людини на весь день. Він покращує пам'ять і прискорює процес мислення.

фото: БЛОГ МЕДИЧНОГО ЦЕНТРУ СВЯТОЇ ПАРАСКЕВИ

фото: БЛОГ МЕДИЧНОГО ЦЕНТРУ СВЯТОЇ ПАРАСКЕВИ

«Багато людей не снідають. Як правило, це пов’язано з тим, що вони довго працюють і тому дуже пізно вечеряють. І вже зранку їсти не хочуть. Але сніданок – це основний прийом їжі. Якщо брати у відсотковому розрахунку, то десь 25% всієї їжі за день має складати сніданок», - каже дієтолог вищої категорії Ольга Муштрук.

І тут одразу ж постає питання, яким є правильний і корисний сніданок?

Фахівці з різних континентів мають власну формулу ідеального сніданку. Хтось рекомендує на ранкову трапезу більше зелені, хтось переконує у важливості молочних продуктів. Та обов’язковою складовою сніданку повинен бути стакан води.

«Коли зранку встаєте – обов’язково треба випивати стакан води. Вона має бути кімнатної температури, хто може – холодну. Що вода робить? Вона запускає систему травлення», - запевняє дієтолог.

Щодо їжі, то на думку експерта, вранці треба обирати легкі, корисні та поживні продукти. Загалом кожен може вживати те, що йому подобається. Водночас людям, які страждають від зайвої ваги,  добовий харчовий раціон варто складати відповідно до енергетичних витрат та багатьох інших факторів.

«Якщо людина молода, здорова і не схильна до повноти, вона може з’їсти, наприклад, якусь випічку. Якщо любить, звісно. У Європі, наприклад, їдять круасани. Якщо ж людина має зайву вагу, то у більшості випадків тут треба складати програму сніданку для кожного індивідуально», - розповідає дієтолог.

За словами Ольга Муштрук, обов’язково до сніданку мають входити й молочно-кислі продукти. Або йогурт, або кефір. Адже там є корисні бактерії, які позитивно впливають на нашу кишечну флору і покращують травлення.

«Може бути на сніданок і кашка. Або вівсяна, або гречана. З молоком чи на воді. Є й ті, хто додають до страви сухофрукти. Корисним зранку є також омлет або яйця «на м’яко». Може бути одне або ж два яйця. Якщо хлопець молодий і він хоче нарощувати м’язи, то може покласти один жовток і навіть п’ять білків. Тільки питання, куди ж ті жовтки дівати? (сміється – авт.) Бо у наш час, то є дуже дорогий продукт», - підкреслює дієтолог.

Корисно вживати вранці і овочеві страви та фруктові салати. Поживним і смачним є, зокрема, грейпфрут.

grejpfrut-polza-zapretnogo-ploda-1

фото: відкриті джерела

Грейпфрут багатий на вітамін, а також містить речовини, що попереджають появу ракових клітин. Фрукт є сильним антиоксидантом. Він перешкоджає накопиченню жирів і сприяє виведенню токсинів, прискорює обмін речовин і стимулює процес травлення. Допомагає заморський продукт й натуральним чином знижувати рівень цукру в крові. А цукор, за словами Ольги Муштрук, саме той продукт, з яким треба бути дуже уважним.

«Єдине, на що треба звертати увагу – кількість цурку. Бо у наш час багато людей страждають на ожиріння чи зайву вагу. Це захворювання ХХІ століття не тільки для України, але й для США й європейських країн. Тож бажано мінімізувати кількість цукру. Зрозуміло, якщо це людина молода, то вона може з’їсти його більше. Але, якщо людині вже за 30, коли обмін речовин починає уповільнюватися, то кількість цукру варто зменшувати», - зазначає дієтолог.

polza-i-vred-bananov

фото: відкриті джерела

Серед фруктів зранку корисно вживати також банан. Фрукт містить велику кількість вуглеводів, вітаміну С та інших необхідних для організму речовин, таких як фосфор, калій, залізо, магній і кальцій. А ще банан поліпшує травлення й насичує організм необхідними мікроелементами.

Приборкувачами голоду і оптимальним варіантом ранкової трапези є також горіхи. Цей продукт багатий клітковиною й зменшує тягу до нездорової їжі. Регулярне вживання горіхів, кажуть фахівці, знижує концентрацію холестерину у крові. Також горіхи очищають організм від шлаків і токсинів та прискорюють обмін речовин. Додавати смачний продукт можна до різноманітних каш і сумішей.

фото: Senfil.net

фото: Senfil.net

Але фахівці застерігають, вранці ні в якому разі не можна вживати сухарики і чіпси, різноманітні плавлені сири та ковбасні вироби. Продукти-табу на сніданок також часник і груша. Щоправда, їх не рекомендують вживати лише натщесерце. А опісля легкого перекусу – можна. Не несуть в собі ніякої користі, але залишають чимало калорій і бутерброди. Тож такої їжі на сніданок варто уникати.

Фруктами, овочами, молоком чи кашею, але снідати треба обов’язково, переконують дієтологи. І тоді ваш день буде правильним і продуктивним.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: