Батьки померлих дітей обіцяють побороти халатність у пологових будинках Львова (Фото)

29926-0

Скандали навколо львівських пологових будинків продовжують набирати обертів. Зокрема, міська Феміда почне судовий розгляд кримінальної справи проти завідувача пологового відділення 3-ої клінічної лікарні Львова Олега Данкова, розслідування якої тривало майже 3 роки. Йдеться про неналежне виконання лікарем професійних обов’язків, у результаті чого загинуло новонароджене немовля.

Скандали навколо львівських пологових будинків продовжують набирати обертів. Зокрема, міська Феміда почне судовий розгляд кримінальної справи проти завідувача пологового відділення 3-ої клінічної лікарні Львова Олега Данкова, розслідування якої тривало майже 3 роки. Йдеться про неналежне виконання лікарем професійних обов’язків, у результаті чого загинуло новонароджене немовля.

Слідство у цій справі тривало так довго з різних об’єктивних та суб’єктивних причин. І все таки обвинуваченню вдалося оголосити підозру кілька днів тому – 10-го листопада. Прокуратура вимагала обрати для підозрюваного міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, проте суддя вирішила по-іншому. Лікар вийшов із зали під «особисте зобов’язання». Це означає, він повинен прибувати за першою вимогою слідства і не зможе покидати територію Львова без згоди спеціальних органів. До слова, клопотання про обрання міри запобіжного заходу суддя розглядала у закритому режимі.

Потерпілий у справі – батько загиблого немовляти Остап Пудляк - рішенню судді задоволений, хоча обрана міра запобіжного заходу для багатьох залишається незрозумілою.

«Я взагалі задоволений, що справа набрала зовсім інакшого характеру, що моя справа два з половиною роки не лежала під сукном, а постійно розслідувалась. За час двох з половиною років, як тривало слідство, у справі змінилося близько восьми слідчих. Це є однією із причин того, що справа так довго розслідувалась. Але також і комісійна судмедекспертиза проводилась довго, затягувалась, і завершилась тільки приблизно два місяці тому. Ну а також оця клінічно-експертна комісія, яка визначає, чи смерть дитина була попереджувальна, чи ні, вона тривала не такий термін, як передбачено. Плюс Революція Гідності. Все це призвело до затягування. Тому переведення лікаря Данкова з розряду свідків в розряд підозрюваних – це прорив у моїй справі і, я вважаю, прорив в цілому. Тому що лікаря вдається притягнути до відповідальності у суді. Зрозуміло, що суд буде визначати винний чи не винний і міру покарання. Проте компетентні органи оголосили підозру, а суд на свій розсуд виніс отаке рішення про запобіжний захід у вигляді «особистого зобов'язання». Це, якщо брати старий КПК, - підписка про невиїзд. Тобто не має можливості переміщатися з теренів Львівщини, не повідомивши про це письмово і не отримавши дозвіл у слідчого», - каже батько загиблої дитини Остап Пудляк.

За його словами, смертність дітей у пологових будинках настає з багатьох причин. І починати змінювати треба цілу систему, а не поодинокі фактори. Та для влади, переконує Остап Пудляк, народження здорової дитини в нормальних умовах,очевидно, не є пріоритетним завданням.

«Я не переслідую ціль, аби йому обирали більш суворий запобіжний захід, я хочу лише, аби суд повністю розібрався у матеріалах справи. Якщо слідчі висунули підозри, то це не спроста. Вони ґрунтуються на чомусь більше, ніж просто слова. На мою суб'єктивну думку, усе пов'язано з хворою системою. Все починається від виховання дітей, потім купівля дипломів для дітей. Тобто в цій системі перебувають як освічені лікарі, які і вчяться добре, і працюють за покликанням, так і ті, що приходять з купленими дипломами. Ця система працює тривалий час. Відповідно на виході з тунелю ми маємо спеціалістів, у яких є все для того, аби халатно відноситися до своїх посадових обов'язків. Тому що там також є і фінансова складова. Чому Феміда приймає такі рішення? Як на мене, це комусь невигідно. І невигідно це комусь із влади. Кому невигідно? Напевно, з часом це стане відомо. Просто посадовці, мабуть, не хочуть займатися таким важливим питанням як 3 стаття Конституції України – право на життя і право на здоров'я людини. Людина має повне право народитись живою. А відповідно під це, напевне, потрібне якесь додаткове фінансування, потрібна додаткова увага влади, а можливо, це зараз не на часі або буде псувати рейтинги посадовцям. Тому з року у рік це питання відкладають. Від цього страждають і лікарі, шукають спосіб якось вижити у цій справі. Можливо, через завантаженість роблять помилки, від втоми, від бажання заробити більше. Тут комплекс проблем. А наслідком цього всього є смертність дітей через халатність, неповне виконання своїх обов'язків, через байдужість та некомпетентність. Отже наслідками цього всього є смертність немовлят», - запевняє Остап Пудляк.

Такий розвиток подій у цій справі чоловік вважає прогресом, адже, можливо, тепер лікарні нестимуть відповідальність за свої вчинки.

За словами Остапа Пудляка, у його випадку лікар допускав системні помилки з моменту прибуття породіллі до стаціонару. Тож такі дії й призвели до фатального наслідку – смерті немовляти.

Щодо наступного судового засідання у справі, то згідно з Кримінально-процесуальним кодексом, у слідчого після оголошення підозри є два місяці для того, щоби передати матеріали до суду. Якщо не буде ніяких колізій, то є всі ознаки і можливість того, що судове засідання буде ще в цьому році, вважає батько.

Також в майбутньому Остап Пудляк обіцяє опублікувати усі зібрані документи у ході власного розслідування та боротьбі з несправедливістю. Тоді, на його думку, суспільство жахнеться від того, що може бути з дітьми. І як така проста річ – народження дитини – може перетворитися в справжню трагедію.

«Мої дії призведуть до того, що смертність через халатність, байдужість і некомпетентність у пологових будинках зменшиться в декілька разів», - каже батько.

Нагадаємо, це не перший випадок смерті немовлят у пологових будинках міста. Кілька тижнів тому трапився ще один прикрий інцидент. Тоді у загибелі дитини батьки також звинуватили лікарку пологового відділення Оксану Колодій.

Львів’яни навіть вийшли на пікет під стіни ЛОДА з головною вимогою – відсторонити її від роботи. Адже саме Колодій вела вагітність породіллі, в утробі якої й померло немовля.

фото: Варта 1

фото: Варта 1

Водночас на захист своїх колег виступило чимало знаних у Львові медиків. Як Колодій, так і Данкова вони називають фахівцями високого рівня. На їхнє переконання, ситуація, що розгортається у Львові щодо акушерства, викликає занепокоєння та страх.

Як ми повідомляли раніше, упродовж 2015-2016 років у Львові зареєстрували 155 випадків дитячої смертності. Найбільше дітей помирають у стінах львівських лікарень у віці до одного року.

280516331-1

Причини різні: хвороби перинатального періоду (інфекції, розлади серцево-судинної системи, пологові травми тощо), вроджені вади розвитку, хвороби нервової системи і т.д.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: