Анексію Криму Гаазький трибунал прирівняв до міжнародного збройного конфлікту

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі визнав ситуацію в анексованому Криму рівнозначною до міжнародного збройного конфлікту між Україною і Росією.

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі визнав ситуацію в анексованому Криму рівнозначною до міжнародного збройного конфлікту між Україною і Росією, пише Новое время.

«Цей міжнародний збройний конфлікт почався не пізніше 26 лютого [2014 року], коли Російська Федерація задіяла особовий склад своїх збройних сил для отримання контролю над частинами території України без згоди уряду України», - сказано у постанові суду.

Конфлікт продовжує залишатися міжнародним і після окупації півострова у березні 2014-го, відзначили в трибуналі.

На думку суду, встановлення факту правомірності початкової інтервенції, яка спричинила за собою окупацію, не потрібно. Таким чином, даний міжнародний конфлікт може бути розслідуваний за нормами Римського статуту, резюмували в трибуналі.

У лютому-березні 2014 року, після краху в Україні режиму президента Віктора Януковича, Росія провела спецоперацію з анексії Криму, інспірувала виступ сепаратистів у Луганській і Донецькій областях і пішла на пряме військове вторгнення у серпні 2014-го і лютому 2015 року.

РФ досі продовжує підживлювати війну в Донбасі грошима і озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію у складі кадрових російських військових, російських громадян і місцевих сепаратистських елементів.

За даними, озвученими президентом України Петром Порошенком, в результаті російської агресії загинуло понад 10 тисяч українців, понад 20 тисяч отримали поранення, 1,8 мільйона стали внутрішньо переміщеними особами.

США, країни ЄС, Японія і інші не визнали окупацію і ввели щодо кремлівської влади санкції, що розширювалися протягом наступних років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: