Банк, який співпрацював з Укроборонпромом, віднесли до категорії неплатоспроможних

Національний банк України відніс до категорії неплатоспроможних ПАТ «Артем-Банк».

Про це інформує прес-служба НБУ.

«Відповідно до вимог статті 76 Закону України «Про банки і банківську діяльність» 15 листопада 2016 року Правління Національного банку України прийняло рішення № 416-рш/БТ «Про віднесення Публічного акціонерного товариства «Артем-Банк» до категорії неплатоспроможних».

Кредитний портфель банку складав 385 млн. грн. Проблеми з обслуговуванням кредитів (кредитний портфель на 80% був непрацюючим) призвели до втрати ліквідності АТ «Артем-Банк» з початку листопада 2016 року. Це спричинило невиконання банком своїх зобов'язань перед клієнтами. Зокрема НБУ встановлено невиконання банком протягом п'яти робочих днів поспіль двох і більше відсотків своїх зобов'язань перед вкладниками та іншими кредиторами. Станом на 8 листопада 2016 року загальна сума невиконаних АТ «Артем-Банк» операцій клієнтів перевищила 20.2 млн. грн. (5.3% від його зобов’язань).

Крім того, внаслідок доформування на 01.10.2016 року відповідного резерву, капітал банку набув від’ємного значення (на 25.10.2016 року – «-» 185.2 млн. грн.). Це, у свою чергу, спричинило до порушення економічних нормативів і лімітів відкритої валютної позиції.

Розроблена АТ «Артем-Банк» програма капіталізації не мала інформації, яка б підтверджувала можливість реалізації запланованих заходів у встановлені строки. Зокрема, були відсутні гарантійні листи від акціонерів (інвесторів) щодо забезпечення капіталізації», – йдеться у повідомленні.

Відтак Національний банк прийняв рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних у разі невиконання банком протягом п'яти робочих днів поспіль двох і більше відсотків своїх зобов'язань перед вкладниками та іншими кредиторами.

За даними НБУ, 94% (2 411 осіб) усіх вкладників АТ «Артем-Банк» отримають свої вклади у повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму у 200 тис. грн. Клієнти з більшими обсягами вкладів отримають виплати у межах суми, гарантованої Фондом. Загальна гарантована сума відшкодування станом на 8 листопада 2016 року складала 177.2 млн. грн.

Кінцевими власниками АТ «Артем-Банк» є ТОВ «Парадигма» (Україна) – 91.53% (кінцевим бенефіціаром якого є Борис Лемпер, громадянин Ізраїлю), Олександр Качура – 7.08%, ДАХК «АРТЕМ» – 0.83%.

До речі, банк активно співпрацював з ДАХК «Артем». Він фінансував будівництво офісного центру  «Топаз», розміщеного на території «Артема».

Засновником ДАХК «Артем» є ДК «Укроборонпром», а основний вид діяльності – виробництво зброї та боєприпасів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: