У НАБУ бояться, що голова Рахункової палати може сховатися від слідства у Донецьку

Національне антикорупційне бюро України не виключає, що голова Рахункової палати Роман Магута після вручення йому повідомлення про підозру може втекти до тимчасово окупованого Донецька.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«НАБУ не може погодитися з позицію органів прокуратури, висвітленою у ЗМІ, щодо обрання запобіжного заходу голові Рахункової палати України, не пов’язаного з триманням під вартою. Зокрема, через високий ризик його втечі до тимчасово окупованої території (Донецьк), де підозрюваний та члени родини мають об’єкти житлової нерухомості»,- йдеться в повідомленні.

В НАБУ зазначають, що 16 листопада детективи НАБУ з прокурором САП повідомили про підозру Магуті у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України («Зловживання владою або службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки»).

Як повідомлялося, сьогодні генеральний прокурор Юрій Луценко підписав повідомлення про підозру голові Рахункової палати за махінації зі службовим житлом.

За словами генпрокурора, голова Рахункової палати підозрюється у зловживанні службовим становищем, а саме - у сприянні приватизації службового житла одним із членів відомства.

Луценко розповів, що член Рахункової палати Марія Шулежко, маючи приватизоване житло у Києві, звернулася до Магути з проханням надати їй службове житло в центрі столиці, що передбачено законом. У той же час, як наголосив генпрокурор, приватизація такого житла не передбачена. Однак після того, як їй було надане таке житло у 2013 році на вулиці Полтавській вартістю 1,395 млн грн, вона звернулась до голови Рахункової палати з проханням приватизувати його, передає УНІАН.

«Вона, маючи особисте приватизоване житло у Києві, звернулась до голови Рахункової палати з проханням надати їй службове житло. Таким правом користується голова Рахункової палати і надає їй службове житло», - сказав генпрокурор.

При цьому він нагадав, що постанова Кабміну ще часів УРСР дозволяє надавати службове житло його особливо цінним працівникам для того, щоб вони жили ближче до роботи, навіть, не зважаючи на те, що у них вже є приватизоване житло у Києві.

«Кабмін для цього виділяє кошти. Вони купують житло у центрі Києва, і Шулежко отримує службове житло. Після цього вона звертається до голови Рахункової палати з проханням приватизувати це житло. Він не проводить жодної перевірки, чи має вона на це право, просто погоджує … Тим часом сама Шулежко прописує у службовій квартирі всю свою сім’ю. Вона знаходить племінника, який не скористувався своїм правом на приватизацію, прописує його. Слідством встановлено, що на цій квартирі він жодного разу не був і є підставною особою, яка скористалась правом на приватизацію, і через деякий час дарує цю квартиру Шулежко», - зазначив Луценко.

Таким чином, підсумував генпрокурор, Шулежко розробила шахрайську схему привласнення житла, і слідство вважає, що при цьому голова Рахункової палати вступив із нею у змову.

У той же час голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що повідомлення про підозру голові Рахункової палати підписано за ст.364 ч.2 («Зловживання службовим становищем в інтересах третіх осіб»), що передбачає позбавлення волі від 3 до 6 років.

«Вручимо підозру, визначимо запобіжний захід. Тут не будуть шалені застави. Виходячи, що цей злочин не важкий… будемо просити у суду або заставу у розмірі вартості квартири, або домашній арешт», - сказав він.

Холодницький також зазначив, що на сьогодні вже підготовлено проект повідомлення про підозру і самій Шулежко за ч.5 ст.191 («Привласнення майна»).

Читайте також: Луценко підписав повідомлення про підозру голові Рахункової палати

Тим часом побоювання НАБУ, що Роман Магута може покинути столицю і перебратися на окуповану територію до Донецька не безпідставні, оскільки він та його родина володіє там багатьма об’єктами нерухомості. Зокрема, згідно із електронною декларацією, квартирою у Донецьку, площа якої 28,5 м кв,  дружині Лілії належить квартира площею 81 м кв, а також офіс в Добропіллі площею 161,3 м кв, ще два в Донецьку - 114,8 і 98,4 м кв (перший належить дружині, другий – тещі). Натомість у Києві пан Магута і його дружина володіють двома квартирами площею 114,4 і 162,5 м кв та будинком на Київщині площею 308,6 м кв. І це не рахуючи земельних ділянок як на Київщині, так і на Донеччині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: