Майже половина українців підтримує заборону комуністичної ідеології

Майже половина громадян України висловлює підтримку забороні комуністичної ідеології, а третина українців підтримує заборону націоналістичної.

Про це інформує Уніан.

За даними соціологів, майже половина опитаних (48%) підтримують ідею заборони комуністичної ідеології в Україні, проти – 36%, не визначились – 16%. Дослідники стверджують, що за два останніх роки кількість прихильників заборони не змінилась.
Більшість жителів заходу України (78%), половина жителів центру, третина жителів півдня підтримують заборону комуністичної ідеології, тоді як на сході таких - 18%.
Зокрема, чим молодші респонденти і чим вищий рівень їхньої освіти, тим більше вони підтримують ідею заборони комуністичної ідеології. Чоловіки виступають за її заборону відносно більше, ніж жінки. Жителі села більше підтримують ідею заборони, ніж містяни.

Результати дослідження свідчать, що заборону комуністичної ідеології найбільше підтримують прихильники партій патріотичного спрямування, таких як ВО «Свобода» і «Національний рух Яроша» (понад 80%). Натомість найбільше противників цієї ідеї серед симпатиків партії «За життя» та «Опозиційного блоку» (по 70%).
Третина опитаних підтримують заборону в Україні націоналістичної ідеології, 40% - проти, чверть не визначилися. За два останніх роки кількість прихильників заборони націоналістичної ідеології зменшилась з 40% до 35%.

Соціологи визначили, що майже половина жителів півдня, 40% жителів сходу, третина жителів центру підтримують заборону націоналістичної ідеології, на заході таких лише 20%.
Чим старші респонденти і чим нижчий рівень їхніх доходів, тим більше вони підтримують ідею заборони націоналістичної ідеології. Жінки виступають за заборону відносно більше за чоловіків.

Читайте також: Бандера на п’єдесталі: скільки насправді в Україні пам’ятників провіднику ОУН (інфографіка)
Також результати дослідження демонструють, що жителі міст більше підтримують ідею заборони, ніж селяни (38% та 28% відповідно).
У розрізі партійних вподобань ситуація зі ставленням до заборони націоналістичної ідеології повністю протилежна з ситуацією із комуністичною ідеологією. Найбільше прихильників ідеї заборони націоналізму серед симпатиків партії «За життя» та «Опозиційного блоку» (понад 55%), найменше – серед прихильників партії «Свобода» і «Руху Яроша».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: