Влада не бере до уваги запропоновані проекти реформи охорони здоров'я, - нардеп Мусій

МОЗ отримав сім законопроектів, що покликані реформувати систему охорони здоров'я в Україні, проте вже два місяці не може їх розглянути.

Один з їх ініціаторів, нардеп Олег Мусій, пояснив кореспонденту ІА Дивись.info, у чому суть цих проектів.

Сьогодні відповідальність за охорону здоров’я несе медичний заклад, а не сам лікар. Тому зараз отримати компенсацію можна тільки із закладу.

Реформа охорони здоров'я передбачає такі основні засади:

  • Всі лікарі мають перейти на контракти із закладами охорони здоров'я.
  • Вводиться поняття «послуги». За кожну послугу лікар буде отримувати надбавку до заробітної плати, таким чином зарплата буде залежати від якості надання медичних послуг.
  • Вводиться лікарське самоврядування. Тоді професійна лікарська корпорація зможе забирати, надавати або призупиняти дію диплому лікаря.
  • Розмежовуються поняття лікарської шкоди та лікарської помилки. При чому за лікарську помилку має сплачувати страхування сам лікар, а не страхова компанія. За лікарську шкоду - кримінальна відповідальність.

Олег Мусій наводить приклад Австрії, де «додаткова відповідальність покладена на професійні медичні корпорації, які мають право позбавлятися «чорних овець у стаді». Цей механізм функціонує у 90% країн Європи.

Сім законопроектів чекають на схвалення Міністерства охорони здоров'я вже два місяці, проте за словами Олега Мусія, влада не бере до уваги довготривалі реформи, вплив яких народ відчує тільки через 5-10 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: