У Львові знову «виросла» багатоповерхівка на самовільно зайнятій землі?

15139574_1697521257229816_1360999411_n

Питання самовільно зайнятої землі у Львові стоїть дуже гостро. Як бачимо, ЛМР іноді навіть вдається до судової практики, аби домогтися знесення багатоповерхівок, збудованих на самовільно зайнятих ділянках. Про чергову новобудову із «зони ризику» дізнавались журналісти ІА Дивись.info

Питання самовільно зайнятої землі у Львові стоїть дуже гостро. Як бачимо, ЛМР іноді навіть вдається до судової практики, аби домогтися знесення багатоповерхівок, збудованих на самовільно зайнятих ділянках. Про чергову новобудову, яка може опинитись в «зони ризику» дізнавались журналісти ІА Дивись.info

Вулиця Замарстинівська – мальовничий район неподалік від центру. Майже навпроти – парк 700-річчя Львова, вулиці, вимощені бруківкою, симпатичні приватні будиночки… Хто б не хотів жити у такому комфорті? Тим більше, що квадратний метр у новому будинку коштує не так уже й дорого (враховуючи, що згідно з інформацією забудовника, споруда буде от-от здана) – лише 11500 грн.

Але за такі гроші є шанс собі придбати не лише квадратні метри, а й чимало проблем. Чому? Про це далі.15139792_1697522253896383_1861739186_n

На сайтах, присвячених львівським новобудовам, зазначається, що по вул. Замарстинівській 162 почали зводити будинок 2015 року. І що уже наприкінці нинішнього року його добудують і здадуть в експлуатацію. На цих же сайтах зазначається забудовник – ТзОВ «БК Добробут». Однак, чим підкріплені ці будівельні роботи? Якими документами, дозволами, наказами про затвердження містобудівних умов та обмежень, деклараціями про початок будівельних робіт…? Майже ніякими, або ж дуже сумнівними.

11500 грн за нелегальний квадратний метр       

Справа в тому, що для старту будівництва треба, по-перше, визначити ділянку, розробити проект землеустрою, оформити землю в оренду  (чи користування, чи власність), отримати затверджені містобудівні умови і обмеження, і, нарешті, зареєструвати в ДАБІ декларацію про початок будівельних робіт. Це, якщо дуже спрощено. Що зроблено по цій новобудові (яка, між іншим, уже навіть практично зведена)? Судячи із інформації з відкритих джерел - не все. 15 вересня цього року (нагадуємо, забудовник має план здати будинок до кінця 2016го) ЛМР дозволила виготовити технічну документацію для встановлення меж ділянки. У березні ж минулого року ЛМР затвердила містобудівні умови та обмеження на будівництво житлового будинку на орендованій ділянці, яка призначена під… магазин. Якщо простіше – ділянка площею 0.0706 га по вул. Замарстинівській, 162 у Львові, що перебуває у комунальній власності,  використовується не за призначенням, за яким надана в оренду. Знаєте, до чого це часом призводить, дорогі читачі? До суду, як у випадку із таким же самобудом по вул. Б. Хмельницького, через який ЛМР вимагає знесення новобудови. Більше того, міська рада, очевидно, отримає позитивне рішення від суду. Чи до аналогічної вимоги припинити будівництво, як у випадку із ЖК «Галіція» по вул. Шевченка.

Новий будинок зачіпає ще одну ділянку, вона – у приватній власності і призначена для житлової забудови. Тут – жодних запитань.

Багатоповерхівка замість магазину

Насправді ж на ділянці, на якій уже виросла багатоповерхівка, раніше містився магазин. Ще на початку 2006 року ЛМР погодила своїм рішенням надати ділянку в оренду під магазин. Наразі, строк оренди уже завершився, а рішень у документах ЛМР про продовження оренди поки немає, принаймні, у публічному доступі.

Аби пересвідчитись у тому, що йдеться про ділянку комунальної власності, варто зазирнути у карти.

vvvv

aaaa

Наказ про затвердження містобудівних умов та обмежень для забудови даної ділянки виданий 2015 року. Але чи зареєструвала ДАБІ декларацію про початок робіт? Паспорт об’єкта запевняє нас, що так. Навіть наводить номер цієї декларації про початок будівництва: ЛВ 083152591320. При тому, що ділянка досі орендована під магазин.

15151210_1697521377229804_129032153_n-1

Несумлінні платники?

Також завдяки аналітичній платформі YouControl вдалося з’ясувати, що міська рада один раз уже подала на забудовника ТзОВ «Колібрі» до суду.

«11.03.2015 року між департаментом економічної політики Львівської міської ради та Товариством з обмеженою відповідальністю  Колібрі укладено Договір №63 про пайову участь, згідно п.1.1 якого замовник будівництва зобов’язується здійснити відрахування у створення і розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста шляхом сплати пайового внеску на умовах і в порядку, передбаченому договором №63 (а.с. 14-15). У п.1.2 договору №63 передбачено адресу і вид об’єкта містобудування, будівництво якого здійснює замовник - м.Львів, вул. Замарстинівська,162-164 (Шевченківський район)». Суд зобов’язав вплатити ТзОВ «Колібрі» виплатити пайовий внесок уже своїм рішенням.

Не дуже гарний початок як для не зовсім легальної новобудови… До слова, ТзОВ «БК Добробут» (який позиціонується як забудовник на сайтах новобудов Львова) має аналогічну практику. 2015 року ЛМР так само через судові рішення стягувала із забудовника пайовий внесок, втім, уже за забудову іншої ділянки.

Дім-привид

Виходячи з того, що вдалося з’ясувати відсутність зареєстрованої декларації про початок будівельних робіт призводить до найсуттєвішого наслідку, на який варто зважати, - неприйняття будівлі в експлуатацію.

Звісно, волею ЛМР можна отримати всі документи заднім числом (або й дуже заднім), але чи вартує справа того, аби чекати місяці та переживати за свою нову, але не зовсім законну квартиру?

Тим більше, враховуючи те, як активно прокуратура взялася за львівських чиновників, зокрема, й у земельному питанні. Тим більше, враховуючи те, що ЛМР змушена через суд стягувати належні виплати.

Але це тільки початок історії. Далі буде…

Мар’яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: