У Вроцлаві відкрили Центр української культури і розвитку

У Вроцлаві відкрили Центру української культури і розвитку.

У Вроцлаві відкрили Центру української культури і розвитку.

Депутати Львівської міської ради Петро Адамик, Валерій Веремчук, Юрій Мельник, Олег Сорочкін та Ігор Телішевський взяли участь у відкритті Центру української культури і розвитку (CUKR) у Вроцлаві (Польща), інформаційний портал депутатів ЛМР.

Під час урочистої церемонії були присутні: Надзвичайний і Повноважний посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця, Генеральний консул України в Кракові Олег Мандюк, Президент міста Вроцлава Рафал Дуткевич, Голова Ради міста Вроцлава Яцек Оссовскі, депутати ради міста Вроцлава та представники місцевої української громади.

З нагоди відкриття нового громадського простору у Центрі відбувся поетичний конкурс “Любимо рідну мову», експонувалась виставка Івана Кравчишина “Листи з фронту”. А також присутні зустрілись з відомими українськими письменниками та співаками. А на завершення святкового дня виступив український гурт “Vivienne Mort”.

Львівські депутати від імені секретаря ради Анатолія Забарила вручили подяку за вагомий внесок у розвиток польсько-українських відносин Почесному консулу України у Вроцлаві Гжегожу Джіку.

Зі слів депутата Львівської міської ради Валерія Веремчука, у Вроцлаві діє  найорганізованіша і найчисельніша українська громада.

«У Вроцлаві не рідко на вулицях можна почути українську мову. Як розповів Голова Ради міста, українці є найчисельнішою меншиною, зокрема у Шльонському воєводстві. Лише в минулому році українці отримали 50 тисяч дозволів на працю, крім цього, навчається дуже багато українських студентів, близько 30 тисяч».

У відреставрованому Центрі української культури і розвитку (CUKR) буде діяти культурне і ділове життя українців. Що важливо, окрім цього ,тут  працюватиме почесне консульство України у місті Вроцлаві.

«Так історично склалось, що майже у кожній вроцлавській сім’ї є переселенці зі Львова – чи то дідусь, бабуся, тітка, - зазначив депутат ЛМР Петро Адамик, -  Адже у 1945 році, коли корінне німецьке населення було депортовано, до міста переїхало багато вихідців зі Львова. І зараз у місті проживає 733 тисяч мешканців, і з них 150 тис. осіб – українці. Тож я сподіваюсь, що центр стане осередком спілкування не лише між українцями, а й між українцями і поляками. Ми маємо завдяки своїм особистим контактам, діями давати зрозуміти, що перегорнули трагічні сторінки історії і будуємо спільне майбутнє».

На переконання Валерія Веремчука, у Польщі простежується загальна підтримка українських євроінтеграційних кроків.

«Коли є живе спілкування, тоді не діють стереотипи і маніпуляції. У нас з поляками зараз є спільна загроза, спільний ворог  - російська агресія. І сьогодні в планах Кремля кинути зерно розбрату між нами, проте переконаний цей план не спрацює. Доказом цього є співпраця на всіх рівнях, відкриття українського центру, приязне, тепле ставлення, яке ми відчули у Вроцлаві».

Нагадаємо, в рамках програми Європейська столиця культури 2016 року Львів став третім містом, яке на засадах офіційного партнерства долучилося до участі в акції. Впродовж місяця у Вроцлаві, що разом з Сан-Себастьяном носив титул Європейської столиці культури, тривала українська програма.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: