Жадан звернувся до тих, хто повернувся із фронту

Письменник Сергій Жадан звернувся до військовослужбовців, що повернулися з поля бою у рамках проекту «Без броні».

У рамках проекту «Без броні. спільна база допомоги ветеранам АТО» письменник Сергій Жадан звернувся до військовослужбовців, що повернулися з поля бою. 

Подаємо повний текст звернення письменника:

– Суспільство неоднорідне. Люди загалом різні. Цю, здавалося б, просту річ, найчастіше й забувають. Навіть якщо вам на очі першою чергою трапляються люди, які вас не сприймають, чи яких не сприймаєте ви, не слід це проектувати на решту суспільства. Просто згадайте, що більшість людей, які ходять із вами тими самими вулицями, цілком вас підтримує. У вас значно більше однодумців, аніж ви думаєте. Не забувайте про це.
– Війна непомітна лише на перший погляд. Якщо вам здається, що в тилу війни немає, що про неї тут забули – спробуйте уважніше послухати вуличні розмови, загалом – будьте уважніші до своїх близьких та знайомих. Певен, більшість із них живе тими ж переживаннями, що й ви. Можливо, не так інтенсивно, але й не слід вимагати від людей, що ніколи не були в зоні бойових дій, цілковитого розуміння та відчуття війни. Не потрібно вимагати від них, аби вони цілком поділяли вашу позицію. Але й від позиції своєї відмовлятися не слід.
– «Мирне» життя дає велику кількість можливостей далі реалізовувати важливі для вас речі. Багато вчорашніх фронтовиків далі займаються волонтерством чи громадянською діяльністю. Їх цілком можна зрозуміти – люди, які ризикували своїм життям, мають усі причини далі впливати на життя країни, змінювати її, змінювати обставини. Очевидно, саме активна діяльність, відстоювання своїх принципів та переконань дозволяють людям не відчувати себе кинутими, забутими, ізольованими. Не втрачайте зв’язок із людьми, думки та дії яких ви поділяєте. Тримайтеся тих, на кого можна покластись, і тих, хто завжди підставить плече.
– Не слід нічого забувати. Але й жити лише минулим – теж не слід. У вас достатньо сили, аби не залежати від минулого, й достатньо віри, аби самому формувати власне майбутнє.
– І головне – за вас ніхто нічого не буде вирішувати. Все в цьому житті залежить саме від вас. Слабких це лякає. Сильних – наснажує. Ви – сильний.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: