Благодійна виставка, конкурс і флеш-моб: Львівська академія мистецтв широко відзначила ювілей (фото)

15135825_1114148728698221_8200243906219859024_n

У листопаді Львівська національна академія мистецтв відзначала свій 70-літній ювілей. У рамках святкування відбулося безліч знакових подій у самому навчальному закладі, так і в інших локаціях Львова.

Крім наукової конференції, у академії відбулися виставки «Львівська школа рисунку 1947 – 2016 роки», де експонувалися студентські роботи виданих художників із фондів кафедри рисунку та виставка творів митців-фундаторів ЛНАМ із запасників та приватних збірок. У Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» свої твори презентували художники-педагогів Косівського інституту та училища прикладного і декоративного мистецтва ЛНАМ.

img_20161116_173354

У Національному музеї у Львові ім. А. Шептицького відбулася одна з наймасштабніших виставок художників-педагогів ЛНАМ за останні десятиліття, тут представили свої роботи майже усі кафедри навчального закладу, серед робіт: текстиль, кераміка, метал, скло, дерево, шкіра, графіка живопис та скульптура. Представлені твори репрезентують певний зріз мистецької педагогічної освіти від заснування академії і до сьогоднішніх днів. Вона є логічним продовженням виставки-фундаторів, адже тут втілено мистецькі засади, які прагнули закласти педагоги, що стояли біля витоків академії.

В Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбулась урочиста академія «70 років Львівської національної академії мистецтв та 140 років мистецької освіти у Галичині», де з вітальним словом виступали представники влади області та міста, а також ректори мистецьких вузів та інших навчальних закладів.

17 листопада відбувся показ колекції сучасних українських дизайнерів – відомих випускниць кафедри дизайну костюма ЛНАМ Олени Даць, Наталі Холодило та Оксани Мухи. Також в цей день відбулось відкриття студентського проекту «Львів очима молоді» у ТРЦ «Forum Lviv».   На ще  одній виставці «Текстиль як зброя», що відкрилася у приміщенні Марійського товариства «Милосердя», представлені гобелени Лесі Крип’якевич, Наталії Паук та Стефанії Шабатури.

15094478_597577867109455_8556747210923557827_n

Студенти кафедри менеджменту мистецтва провели флеш-моб «Художнє обличчя Львова. Богдан Сорока. Володимир Овсійчук. Володимир Патик. Іван Самотос», як своєрідну посвята видатним діячам академії та міста. У різних локаціях Львова студенти склали портрети цих діячів під гаслом: «Львів – це місто творчих людей. І ми маємо знати тих, хто творить унікальну ідентичність Львова».

13-17 листопада Кафедра реставрації творів мистецтва представила виставку «Врятовані скарби» у трьох локаціях: Львівському історичному музеї, Національному музеї у Львові та Музеї сакрального мистецтва Львівської митрополії УГКЦ.

15032062_568136123375511_6572242079506557877_n

З-поміж  такого розмаїття урочистих подій нас найбільше вразив проект «Львів очима молоді», адже він не тільки залучає молодих художників, а й дбає про майбутнє незахищених і найбільш вразливих дітей – із Дитячого притулку на вул. Левандівській, 17в.

Про виставку та її благодійну сторону ми поспілкувалися із Вікторією Гранкіною, головою Студентської Ради ЛНАМ.

Розкажіть детальніше про виставку «Львів очима молоді». Що це за проект?

Це щорічна подія. Виставка «Львів очима молоді» відбувається вже всьоме. Приймаємо роботи художників, молодих майстрів, які хочуть себе розкрити, зробити свій внесок у розвиток мистецтва. Виставка триватиме до 30 листопада. До участі запрошуємо студентів не тільки із Академії. Проте, цього року найбільше саме наших студентів, і це не випадково, адже наш навчальний заклад 16-17 листопада святкував свій ювілей.

Розкажіть чому саме виставка, конкурс і аукціон? Чи ви нагороджували учасників виставки?

Так, у першу чергу ми організовували виставку, але це одночасно і певний конкурс від Академії мистецтв. До складу журі увійшли: ректор Володимир Одрехівський, проректор Роман Яців, і я, як голова Студентської Ради ЛНАМ. Нагороджували у певних категоріях, разом робили огляд робіт, які учасники мали подати до 14 листопада. В результаті вийшло чотири категорії – це живопис, графіка, авторські техніки та «за гостроту мистецького трактування морально-етичних сюжетів», загалом десять номінантів. Через те, що живопису цього року було значно більше, ми додали четверте місце у цій категорії.

Окремо хочу зупинитися на додатковій номінації «за гостроту мистецького трактування морально-етичних сюжетів», яку отримала художниця Катерина Крутій, за свою роботу із закликом до збереження Львова. Тут зображено безліч відомих споруд міста, засипаних піском, такий майже апокаліптичний сюжет, у ньому кожен може побачити щось своє, відкрити прихований зміст.

15037281_1111010219012072_1958505815815870221_n

Усього, як ми вже зазначали, було 10 номінацій. Нагороджували від академії грамотами та сертифікатами на купівлю художніх товарів, а також фірма художніх товарів українського виробництва «Роса» вручала свої призи як партнер. Цього року у нас було понад 50 робіт, та близько 40 учасників. Твори виконані у різних техніках, також було представлено одну інсталяцію.

Є у нас і благочинна сторона. Минулого року вже робили аукціон на виставці, з якого виручили 8 тисяч гривен, вони пішли на обладнання арт-студії для левандівського дитячого притулку. Ми їздимо туди кожного тижня, проводимо заняття із дітьми, маємо намір робити з ними спільну виставку. Нам важливо розкрити  їхній потенціал, щоб вони могли розкрити свої емоції, переживання, свій психологічний стан. І деколи, коли вони не можуть нічого про це сказати, то виливають все у творчість.

А хто саме займається з цими дітьми?

Це Студентська рада Львівської Національної академії мистецтв. Ми називаємо цей проект арт-терапією для дитячих притулків. Аукціон триває онлайн через соціальні мережі, на сторінці виставки «Львів очима молоді» будуть представлені лоти. Кошти, виручені з продажу підуть на благодійні потреби, облаштування арт-студію у левандівському притулку.

15037183_568099903379133_1500475813040496190_n

Минулого року за кошти з аукціону ми закупили для цієї арт-студії близько десяти мольбертів, папір, акрилові фарби, пензлики, щоб дітки працювали із професійними матеріалами та змогли пишатися своїми результатами. Хочемо підтримати їх індивідуально,  так ненав'язливо, з допомогою мистецтва.

Стартова ціна робіт від 200 гривень, інформаційні стенди знаходиться біля кожної картини на самій виставці. В майбутньому плануємо перетворити цей проект на мандрівну арт-терапію, тобто для різних сиротинців та притулків.

Розкажіть детальніше про тематику представлених на виставці робіт.

Загалом, вони об'єднані темою «Львів очима молоді», але самі роботи надзвичайно різні. Там звучить багато різних ідей, і загального настрою немає, адже кожен молодий художник бачить цю тему по-різному.

Розкажіть про специфіку цих дітей? Чи працюєте виключно із дітьми-сиротами?

Спочатку орієнтувалися тільки на сиріт, потім розширилися наше розуміння потребуючих, тому залучаємо проблемних дітей, і з багатодітних родин. Одним словом, всіх потребуючих, які хочуть спілкуватися через мистецтво, ми нікого не відкидаємо, головне щоб було бажання.. Віримо, що серед наших вихованців має бути майбутній Пікассо, Клімт чи Далі.    15068410_1020939458034602_946208593414108670_o
Довідка: Львівська національна академія мистецтв (ЛНАМ) – вищий навчальний заклад IV рівня акредитації представляє один з найбільш важливих напрямів вищої освіти України, а саме – професійну підготовку і виховання творчих особистостей у галузях образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва, дизайну, реставрації, мистецтвознавства та арт-менеджменту. Офіційно створена у вересні 1946 року (початково як інститут прикладного і декоративного мистецтва), у 1994 вона була реорганізована у Львівську академію мистецтв, а 21 серпня 2004 р. їй надано статус національного навчального закладу.

Підготувала Мар’яна МАКСИМІВ

Фото автора та із сторінки ЛНАМ 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: