«Орли - 9, дрони - 0»: австралійській компанії доводиться маскувати дрони, щоб їх не збивали орли

b9fd145d3ffce3

За два з половиною роки робіт в західній Австралії гірничодобувна компанія Gold Fields втратила десять дронів загальною вартістю понад 100 тисяч доларів. При цьому тільки в одному випадку на це вплинув людський фактор - в дев'яти інших дрони довелося міняти після нападів місцевих орлів. Про це повідомляє ABC News.

В ABC відзначають, що боротьба з птахами почалася в липні 2014 року. Тоді південноафриканська компанія, яка є сьомою в світі з видобутку золота, для робіт в золотій копальні неподалік від родовища Камбалда почала закуповувати безпілотники.

Вибір був зроблений на користь моделі Trimble UX5 - професійного геодезичного дрона для збору даних, оснащеного 24-мегапіксельною камерою. Він здатний літати на висоті до 125 метрів і розвивати швидкість до 92 кілометрів на годину. За інформацією ABC, кожен безпілотник коштує десять тисяч австралійських доларів, ще десять тисяч коштує камера для нього (загальна вартість - приблизно 14 тисяч доларів США).

У виданні відзначили, що безпілотники стали величезним кроком вперед для геологічних спостережень з моменту появи GPS. Вони допомагають робити безліч фотографій копалень у високій роздільній здатності і полегшувати пошуки для геодезистів.

Однак після того, як в компанії почали використовувати дрони в Австралії, вони зіткнулися з несподіваною для себе проблемою - клинохвостий орлами (Wedge-tailed eagle). Хижі птахи, розмах крил яких досягає двох з половиною метрів, почали полювати за безпілотниками і збивати їх.

«Любов» австралійських орлів до дронам давно відома - в 2015 році відео, на якому двометрова птах збиває дрон, стало вірусним, набравши більше шести мільйонів переглядів.

Геодезист Рік Стівен (Rick Steven), керуючий безпілотниками для Gold Fields, назвав клинохвостий орлів «реальними ворогами дронів». Він розповів ABC News, що в даний момент у нього є два дрона, за які він відповідає, а попередні десять розбилися. Він зазначив, що дев'ять дронів були знищені саме орлами, ще один був втрачений з вини операторської помилки.

«Я летів із хвостової дамби в Сент-Айвс [місце, де проводились роботи] і був атакований одночасно двома орлами. Я намагався полетіти від них, але один з них раптово спустився з висоти і встромив в блок управління безпілотника кігті. Я повернув свій UX5 і зробив фото другого орла, який теж атакував мене. Думаю, це перше задокументоване Селфі орла в історії», - Рік Стівен, оператор безпілотника

Стівен зазначив, що після кількох втрачених дронів він зі своєю командою почав розробляти спосіб замаскувати пристрою від хижаків. UX5, які перебували в розпорядженні компанії, були чорними. Стівен зазначив, що вони намагалися розмалювати їх під кольори веселки і навіть зробили камуфляж у вигляді орла. Однак, за словами оператора, він «виглядав як орел, але не міг дати здачі як орел».

Але саме маскування у вигляді орла допомогла знизити кількість нападів. При цьому один з дронів з таким камуфляжем виявився «довгожителем»: Стівен заявив, що він зробив на ньому вже 78 польотів без пригод.

У вересні в поліції Нідерландів повідомили, що експеримент по боротьбі з безпілотниками за допомогою дресированих орлів надамо Вам потрібний результат. Співробітники відзначили, що вони дуже швидко навчилися хапати дрони і забирати їх на безпечну відстань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: