Українські дипломати прибудуть до колонії, де відбуває покарання син Джемілєва

У російській колонії під час звільнення сина лідера кримських татар Хайсера Джемілєва будуть присутні українські дипломати, щоб запобігти можливим провокаціям.

Про це повідомив російський адвокат ув’язненого Микола Полозов, передає УНІАН.

За його словами, це необхідно для мінімізації ризиків, пов’язаних з намірами сім’ї Джемілєва привезти його після звільнення з колонії до Києва.

«Планується, що консули приїдуть до колонії на службовому транспорті, на якому і переміщатиметься Хайсер. Цей транспорт не підлягає огляду і зупинкам. Я сподіваюся, що це буде мінімальною гарантією того, що щодо нього не здійснюватимуться провокації з боку російських правоохоронців», – зазначив адвокат.

Полозов не виключив, що Джемілєву можуть не дозволити покинути Росію у зв`язку з тим, що щодо нього діє трирічний адміністративний нагляд.

Крім того, адвокат припустив, що стосовно ув‘язненого в Росії може бути порушено нову кримінальну справу.

«Не можна виключати, що стосовно Хайсера можуть сфабрикувати нову справу. Ну, наприклад, що він щось вкрав у колонії або напав на охоронця. Також провокації можливі, коли він звільниться. Хтось може підбігти, кинути якийсь набій, і це стане підставою для його подальшого затримання. Основним завданням на момент звільнення Хайсера буде забезпечення повної його ізоляції від можливості доступу будь-яких правоохоронних органів Росії», – підкреслив Полозов.

За його словами, якщо Джемілєву не дозволять виїхати до України, його буде доставлено на територію українського консульства в Росії, і він залишиться там до вирішення всіх проблемних моментів.

Строк відбування покарання Джемілєва закінчується в суботу, 26 листопада, однак за російським законодавством, він має бути звільнений в останній робочий день перед завершенням терміну, тобто в п`ятницю, 25 листопада.

У 2013 році Джемілєва було визнано винним у вбивстві з необережності знайомого своєї сім`ї Февзі Едемова з батьківської рушниці.

Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли з сімферопольського СІЗО в Краснодарський край.

Верховний суд Російської Федерації скоротив на півтора року термін ув`язнення до 5 років, визначений Краснодарським крайовим судом для Джемілєва. При цьому Дніпровський суд Києва у квітні 2015 року визначив йому міру покарання у вигляді 3 років і 8 місяців позбавлення волі.

Джемілєв відбуває покарання в Астраханській колонії №10.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: