Вічні пошуки: ЛМР вкотре шукає ділянку для сміттєзвалища — тепер за гроші

71496

Львівська міська рада оголосила про наміри придбати земельну ділянку для полігону твердих побутових відходів та сміттєсортувального комплексу 23 листопада.

При цьому, у мерії заявили, що кошти на будівництво обіцяного європейського сміттєпереробного заводу затримуються, та й взагалі без полігону як такого місту не обійтися. У той же час чиновники кажуть про те, що не знають, коли Львів отримає нову землю: і люди можуть бути проти, і взагалі пропозицію може ніхто не надати.

Львівська міська рада оголосила про наміри придбати земельну ділянку для полігону твердих побутових відходів та сміттєсортувального комплексу 23 листопада.

При цьому, у мерії заявили, що кошти на будівництво обіцяного європейського сміттєпереробного заводу затримуються, та й взагалі без полігону як такого місту все одно не обійтися. У той же час чиновники кажуть про те, що не знають, коли Львів отримає нову землю: і люди можуть бути проти, і взагалі пропозицію може ніхто не надати.

Що шукають

Придбати ділянку у органів місцевого самоврядування, фізичних чи юридичних осіб під нове сміттєзвалище Львівська мерія планує у місячний термін. За словами начальниці юридичного управління ЛМР Гелени Пайонкевич, за ділянку місто готове заплатити близько 1 млн грн за гектар. У планах же — отримати в користування територію розміром 25-30 га.

Крім того, львівська влада має й інші умови. Зокрема:

  • Спільне використання існуючих полігонів ТПВ.
  • У разі набуття права користування земельною ділянкою від органів місцевого самоврядування — додаткове постійне відрахування місцевій громаді — 50 грн. за 1 т твердих побутових відходів.
  • У разі спільного використання існуючого полігону ТПВ — рекультивація та подальша експлуатація полігону буде здійснюватися за фінансової підтримки Львівської міської ради та за екологічними стандартами країн Євросоюзу під супроводом європейських фахівців.
  • Експлуатація нового полігону ТПВ та сміттєсортувального комплексу буде здійснюватись за проектом та за нормами, які відповідають екологічним стандартам країн Євросоюзу і під супроводом європейських фахівців.

До всього цього, бажано, аби земля знаходилася у межах 40 км від Львова. Бажано, та не обов’язково, підкреслив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Сергій Бабак.

В ідеалі такий полігон прийматиме 170-180 тисяч тонн сміття на рік.

Як зазначила начальниця юридичного відділу ЛМР Гелена Пайонкевич, з юридичної точки зору місто може купити цю ділянку або отримати її в користування.

«Або ж це буде угода про спільну діяльність, або інша форма співпраці. Нині міськрада готова обговорювати пропозиції у різних формах», — додала чиновниця.

Сам же конкурс триватиме місяць — до 23 грудня. Усі бажаючі можуть подавати свої пропозиції за адресою: 79006, м. Львів, пл. Ринок,1, департамент житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради. Або телефонувати за номерами: роб. (032) 297-59-14; моб: 067-361-11-77.

Хто пропонував ще

Варто зазначити, що це — далеко не перша спроба Львова отримати земельну ділянку для вирішення проблем з побутовими відходами. Напередодні ЛМР збиралося облаштувати сміттєсортувальну лінію на території Рясного. Мешканці ж, дізнавшись про це, не погодилися. На громадських слуханнях громади Рясного, Білогорщі, Рясної Руської, Левандівки виступили проти будівництва сміттєсортувальноі лінії та виділення ділянки в межах міста в Рясному.

У свою чергу, директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР зазначив, що у випадку, якщо держава запропонує безкоштовну ділянку, влада погодиться.

«Але ми не можемо чекати, доки буде якась пропозиція. Намагаємося діяти паралельно», — додав Сергій Бабак.

А як же європейський завод?

За словами львівських чиновників, від ідеї будувати сміттєпереробний завод ніхто не відмовляється. Утім, як відзначив Сергій Бабак, усе сміття все одно неможливо переробити, а відтак і без полігону не обійтися.

«50-60% відходів нам все одно потрібно буде захоронити», — каже директор департаменту.

Кошти ж на обіцяний сміттєпереробний завод місто і досі не отримало.

«Кошти Європейського банку розглядаються у Мінрегіонбуді. Станом на сьогодні, робота продовжується, є затримка. Але коли ми їх отримаємо, то зможемо використати і на придбану земельну ділянку, і на роботи з рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Але це все має робитися паралельно», — зазначив Сергій Бабак.

Зазначимо також, що ділянки для будівництва такого заводу раніше запропонував голова Львівської ОДА Олег Синютка. Йдеться про земельну ділянку у Яворівському районі площею 12,8 га, де раніше було виробництво гірничо-хімічної промисловості. Друга земельна ділянка розташована у Миколаївському районі, біля міста Новий Розділ, її площа — 15 га і там теж було виробництво гірничо-хімічної промисловості. Третя ділянка знаходиться поблизу селища Брониця Дрогобицького району, її площа — 3 га. Там знаходиться діюче сміттєзвалище. Є рішення селищної ради про виділення ділянки.

При цьому, мешканці Нового Роздолу вже виступили проти львівського сміття. Від інших же поки нічого не чути. Та чи буде так і надалі — питання.

Загалом, чи вирішить така пропозиція ЛМР проблему з міським сміттям - невідомо. Зрештою, немає жодних гарантій, що громади тих місцевостей, які, ймовірно, подадуть пропозиції до мерії, погодяться на це. А прикладів відмов на сьогодні вже вистачає.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Відео Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: