Нацрада призначила перевірки 5 мовників через порушення закону про мовні квоти

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення за результатами моніторингу мовників стосовно виконання ними вимог закону щодо трансляції в ефірі обов’язкової частки україномовних пісень та ведення ефіру державною мовою призначила позапланові перевірки 5 ліцензіатам.

Про це інформує уніан.

Отже, позапланові перевірки стосуватимуться : ТОВ Незалежна ТРК «ІРТА», м. Луганськ (позивні: «ІРТА»), ТОВ «Телерадіовидавнича компанія «Мастер», м. Харків («Вести.Радио»), «ТРК «Скіфія» у формі ТОВ, м. Новомосковськ Дніпропетровської обл. («Європа плюс Дніпро»), ТОВ «ТРК Маяк», м. Олександрія Кіровоградської обл. (позивні: послідовне звучання нот «ля», «до», «соль», «мі», «соль») і ПрАТ «ТРК «Євростудія», м. Маріуполь Донецької обл. («104,0 FM»).

Згідно з повідомленням, моніторингом в ефірі ТРК «ІРТА» 11 листопада зафіксовано, що частка пісень українською мовою становила 14% загального обсягу пісень, а обсяг пісень у проміжку часу з 07.00 до 14.00 становив 24%.
ТРК «Скіфія» 15 листопада транслювала 16,1% пісень українською мовою від загального обсягу пісень.
В ефірі телерадіокомпанії «Маяк», як зафіксовано моніторингом регулятора 17 листопада, частка пісень українською мовою становила 5% загального обсягу пісень, 9% обсягу пісень у проміжку часу з 07.00 до 14.00 і 4% обсягу пісень у проміжку часу з 15.00 до 22.00.
Ці факти свідчать про ознаки порушення мовниками частини другої статті 9 закону України «Про телебачення і радіомовлення», наголошують в Нацраді.

У діяльності двох ліцензіатів - ТОВ «Телерадіовидавнича компанія «Мастер» і «ТРК «Євростудія» - зафіксовано ознаки порушення частини п’ятої статті 9 цього закону - щодо мови ведення передач, оскільки в ефірі першої така частка становила 44%, а другої - 47,87%.
Нацрада нагадує, що 8 листопада набули чинності законодавчі зміни, відповідно до яких частка пісень державною мовою в ефірі радіостанцій має становити 25% (упродовж першого року) у проміжках часу між 07.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00, а частка ведення передач українською мовою має становити не менше як 50%.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: