Політична сила Саакашвілі матиме підтримку на виборах лише за деяких умов, - експерт (Фото)

67058_w_700

Команда екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі зможе здобути підтримку українських виборців, якщо буде відповідно реагувати на проблеми, актуальні у різні моменти розвитку країни, вважає львівський політолог Анатолій Романюк. А ще – за умови правильної виборчої програми.

Команда екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі зможе здобути підтримку українських виборців, якщо буде відповідно реагувати на проблеми, актуальні у різні моменти розвитку країни, вважає львівський політолог Анатолій Романюк. А ще – за умови правильної виборчої програми.

За словами експерта, достовірно говорити про те, чи підтримуватимуть українці політсилу Саакашвілі на виборах наразі складно, але шлях, яким партії варто було б рухатися, - зрозумілий.

14159114_1776277535990099_521302788_n«У політиці все є відносним і все є залежним. Якщо ми з вами подивимось на еволюцію Саакашвілі і політичних ініціатив, які були біля нього, тому що ми можемо говорити не тільки про ту партію, яка проголошена, але була перед тим «Ідея хвилі», була ще інша, то соціологи постійно проводили заміри. І можемо сказати, що в цьому році, десь на початку цього року, рівень готовності підтримувати ініціативу Саакашвілі був біля 10%. Потім він почав знижуватись. Тобто оцінювати шанси для проголошеної партії Саакашвілі можна тільки, виходячи з конкретної прив’язки до виборів. Тобто це дострокові вибори, якщо вони будуть весною, восени, чи це будуть строкові вибори. Ось з цієї точки зору на даному етапі говорити складно», - каже Романюк.

Водночас, певен експерт, суспільство завжди потребує нових обличь у політиці. Тож відкидати можливість підтримки виборцями партії екс-очільника Одещини не варто.

«Потенційно нові ініціативи можуть мати шанс на успіх, тому що у суспільстві є досить високий запит на нові політичні сили. Але результат буде залежати від того, наскільки ця нова політична сила буде позиціонувати себе відносно суспільних інтересів  і проблем, які є, наскільки багато вона зробить помилок, і яких людей вона залучить. Тобто це все є досить умовним. Ми можемо говорити про те, що як будь-яка нова політична сила, яка позиціонує себе як сила, яка бореться проти корупції, яка виступає за реформи, яка не буде залучати старих політиків щодо яких є високий рівень недовіри, яка усвідомлює, що поняття «політична партія» має великий негатив у суспільстві, тому вони у самій назві позиціонують, що вони є «рух» і роблять наголос на цьому, - вона (сила – авт.) може мати шанс. З другого боку, є проблема, яка пов’язана з тим, що на певному етапі рівень підтримки готовності голосувати за гіпотетичну політичну силу Саакашвілі досягав 10%, але сьогодні він суттєво знизився. З цієї точки зору після падіння рейтингу новий підйом завжди є складним. Тобто є чинники, які можуть негативно вплинути або стримувати потенційний ріст підтримки Саакашвілі»,- зазначає політолог.

Експерт каже, у своїй команді Саакашвілі зробив ставку на неполітичних обличчях - серед представників партії чимало громадських активістів.

«Ми можемо сьогодні виходити тільки з тих декларацій, які прозвучали напередодні з’їзду та на з’їзді. Ці декларації говорять, що він буде орієнтуватися на молодих людей, які не були у політиці, на громадських активістів. З цієї точки зору це є позитивно, якщо вони зуміють підібрати людей, які будуть активними, і якщо вони будуть мати можливість бути представленими, присутніми на телевізійних екранах. І їхня позиція буде потрапляти в мас-медіа. Якщо цей другий чинник буде присутній, тобто за умови наявності молодих, активних, кваліфікованих людей, які будуть виступати, за умови доступу до ЗМІ, особливо телебачення, за умови, скажемо так, активної позиції партії Саакашвілі, а не тільки одного Саакашвілі, а він є один із лідерів Фейсбуку. Тобто за умови цих речей, що вони будуть займатися (діяльністю – авт.) щодо проблем і, насамперед, корупції, і реформаторською (діяльністю – авт.) щодо розвитку країни, то можна говорити, що потенційно у нього буде певний шанс претендувати на проходження до Парламенту. Але тут будуть діяти ще деякі чинники», - каже Анатолій Романюк.

Увагу політичній силі Саакашвілі варто звернути, зокрема, на виборчу програму та ті проблемні питання, з якими анонсують готовність боротися чи не всі українські політики.

«У даному випадку програма, яку пропонує Міхеїл Саакашвілі, вона є подібною до програм, які пропонують ряд інших політичних партій. Тобто вони є у цьому плані більш-менш універсальними: боротьба з корупцією, нові кадри, які приходять до управлінської системи, це реформи, які відповідають приблизно стандарту виконання Копенгагенських угод, як умови вступу до Європейського Союзу. Тобто там є широкий перелік реформ, які необхідно зробити для того, щоб країна стала повністю ринковою, щоб вона стала успішною в економічному розвитку, щоб вона стала демократичною. Ось цей набір декларує дуже багато політичних сил. Тобто вони будуть відрізнятися наголосами і порядком слів, але зміст буде один і той самий. Тому проблема буде полягати не в змістовому наповнені програми, а проблема буде полягати у тому, як вони будуть реагувати на ті проблеми і питання, які будуть актуальними у різні моменти розвитку країни», - наголошує експерт.

фото: Википедия

фото: Викіпедія

Фахівець припускає, однодумці Саакашвілі  матимуть підтримку тоді, якщо вони будуть займати позицію, співзвучну з позицією досить широких кіл громадян, тому що вони так само не орієнтуються на певну суспільну групу, а орієнтуються на широке коло суспільства, яке зацікавлене в:

а) подоланні корупції. (Зацікавлене все суспільство)

б) які зацікавлені у реформах. (Мабуть, уже не все суспільство, але значна його частина)

Тобто вони виступають прикладом не секторальної, а всеосяжної партії, яка орієнтована на весь електорат.

Однозначно говорити про те, як відобразиться відставка Саакашвілі на його рейтингу, фахівці поки не беруться. Бо трактувати цей факт можна по-різному. З позитивної точки зору Саакашвілі виглядає борцем з корупцією та проблемами, який обмежений позицією вертикалі виконавчої влади. З негативної ж, як політик, котрий нічого не зміг зробити і реальних результатів роботи на посту губернатора є не так уже і багато. Відтак, політологи переконують, усе буде залежати від інтерпретації цього факту і вміння донести її до виборця.

«Я думаю, що тут можуть бути різні оцінки експертів, і кожна оцінка матиме під собою основу. Тому що, аби сказати, як реально це вплинуло (на рейтинг – авт.), необхідно було заміряти рейтинг перед тим, як він пішов, і після того, як він пішов», - додає політолог.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: