Хто і скільки заробляє в «Укроборонпромі»

1424858450_1

З 2014 року почалося відродження Державного концерну «Укроборонпром». Свої «коригування» у розподіл державних коштів на фінансування військової промислової машини внесла насамперед війна.

Частина підприємств оборонного комплексу стали виходити зі збиткових, однак нинішній рік не був найкращим для них. Працівників масово відправляють у відпустки власним коштом. ІА Дивись.info поцікавилася, а скільки ж заробляють керівники підприємств, що входять до ДК «Укроборонпром» і від яких залежить, чи матиме чим Україна воювати під час протистояння на сході.

ДК «Укроборонпром»

112756375df15b74742a0e135c9caec9

ДК «Укроборонпром» – це об’єднання багатопрофільних підприємств різних галузей оборонної промисловості України. У час війни важливість концерну важко переоцінити. 4 липня 2014 року керівником концерну призначили Романа Романова. Згідно із відповіддю ДК на інформаційний запит ІА Дивись.info, посадовий оклад генерального директора становить 88 тисяч гривень. Крім того, зазначається, що премії нинішнього року гендиректор не отримував.

Сьогодні до складу концерну входить 134 підприємства (125 державних та казенних, а також 9 акціонерних товариств, управління корпоративними правами держави щодо яких передано в управління Концерну) у 5 основних галузях оборонної промисловості, зокрема у розробці та виготовленні озброєння та техніки, науковій діяльності та експортно-імпортних операціях.

Після призначення Романа Романова через півроку своєї роботи йому вперше за тривалий час вдалося вивести підприємство у прибуткові. Почали створюватися нові робочі місця і у другому півріччі 2014 року ДК погасив 46 млн грн заборгованості перед працівниками підприємств-учасників.

Здавалося б, все для ДК «Укроборонпром» складається якнайкраще – розробка нових видів озброєння, з конвеєра сходять нові зразки техніки і відновлюється бронетехніка з числа свого часу законсервованої, а також ремонту потребує техніка, що прибуває з фронту.

Однак нинішнього року справи ДК «Укроборонпром» аж ніяк не можна назвати успішними. Недофінансування концерну за державним оборонним замовленням на 2016 рік становить близько мільярда гривень. Як наслідок працівників підприємств, що входять до ДК, відправляють в неоплачувану відпустку. Якщо ситуація не зміниться, то йтиметься вже не просто про відпустку, а про звільнення.

Сьогодні «Укроборонпром» не має поточних зобов'язань перед Міноборони України щодо держоборонзамовлення за 2014-2016 роки. Загалом 56 підприємств, які перебувають у складі концерну, стали прибутковими за підсумками 9 місяців нинішнього року.

ДП «Львівський бронетанковий завод»

lbz

Грошове забезпечення директора Державного підприємства «Львівський бронетанковий завод» на фоні гендиректора «Укроборонпрому» виглядає значно скромніше. Роман Тимків, який очолив підприємство 2015 року, заробляє 36 480 гривень на місяць. Як і гендиректор концерну, директор ЛБТЗ нинішнього року, наразі, премії не отримував.

Донедавна Львівський бронетанковий завод мав славу найкримінальнішого підприємства Львова. Єдиний реєстр судових рішень аж рясніє кримінальними, адміністративними, цивільними справами підприємства (загалом 210 кримінальних практик). Олександра Остапця, який керував ЛБТЗ, звільнили за невиконання виробничих планів. Згодом додалася у кримінальна справа про привласнення 2 мільйонів гривень державних коштів. Екс-директор, по суті, відбувся невеликим переляком – 5 років умовно з випробувальним терміном у три роки і смішний штраф у майже 11 тисяч гривень.

Ще одна вельми гучна справа трапилася 2014 року, точніше тоді вона набула розголосу, а сама подія відбулася значно раніше – 2012 року. Посадові особи заводу передали конфіденційну інформацію про технічні та інші відомості танку Т-72 та БТР-80К, а також було відкрито провадження про заволодіння посадовими особами мільйона гривень.

Отже, після звільнення Остапця новому директору Тимківу дісталися у спадок борг у понад 105 мільйонів гривень і купа кримінальних справ. Натомість минулий рік для ЛБТЗ був одним із найуспішніших за останній час – підприємство отримало замовлення на відновлення 130 одиниць бронетехніки.  Крім того, у серійне виробництво пішла бронемашина «Дозор». Але, як то кажуть, не довго музика грала, не довго Вася танцював, і вже нинішнього року підприємство було завантажене лише на 8%.

Одна з причин – ЛБТЗ спеціалізується на ремонті танків Т-72, які не стоять на озброєнні української армії, а переважно йдуть на експорт. Натомість у час війни з Росією українська армія воює на танках Т-64.

Торік підприємство встановило рекорд і за місяць змогло відремонтувати 18 одиниць бронетехніки. За радянських часів з конвеєра сходило до 68 одиниць техніки. А ось сьогодні держзамовлення повністю виконане із 900 людей, які працюють на підприємстві, півтори сотні відправили в неоплачувану відпустку.

ДП «Антонов»

657bcd41e5d1662848c54b1676fb2af3_650x410

Державне підприємство «Антонов» серед підприємств «Укроборонпрому» посідає особливе місце. За сім років після приєднання до АНТК ім. Антонова київського заводу «Авіант» ДП випустило 16 серійних літаків: шість Ан-32, три Ан-148 і шість Ан-158.

До складу ДК «Укроборонпром» воно увійшло у травні 2015 року. Було прийняте рішення про розділення зон відповідальності менеджменту «Антонов» на фінансово-економічну та науково-технічну складові. В.о. президента ДП «Антонов» було призначено Михайла Гвоздьова, генеральним конструктором – Дмитра Ківу. Але вже 8 червня 2016 року новим президентом ДП «Антонов» ставі Олександр Коцюбу, а його попередник очолив новоутворений всеукраїнський авіаційний кластер.

Саме Олександр Коцюба може похвалитися однією з найзавидніших зарплат в системі «Укроборонпрому». Його чистий оклад становить 125140 гривень. Тобто цілком офіційно він заробляє понад півтора мільйона гривень на рік.

Тим часом 20 жовтня Верховна Рада проголосувала за законопроект, який про реструктуризацію боргу ДП «Антонов» перед державою за облігаціями його попередника ДП «Київський авіазавод Авіант», випущеними 2009 року.

Борг ДП «Антонов» станом на 1 серпня дорівнював мільярд 270 мільйонів гривень. Відтак депутати дозволили компанії погашати заборгованість рівними частинами протягом 10 років, починаючи з першого кварталу 2017 року. З дня набрання чинності цим законом пеня і штрафні санкції нараховуватися не будуть, а вже нараховані (566 млн гривень) – скасовуються. Таким чином, «Антонову» потрібно буде заплатити тільки 706 млн гривень основного боргу.

Ще одна прикрість ДП «Антонов» спіткала нещодавно – колишній генеральний конструктор авіаконцерну Дмитро Ківа переїхав з Києва в Баку, де займеться створенням азербайджанської авіаційної промисловості. Він з 1964 року працював в Авіаційному науково-технічному комплексі імені О.К. Антонова. У 2006 році Дмитро Ківа став генеральним конструктором підприємства, через два роки очолив держконцерн. Згодом його знову повернули на посаду генконструктора, а зрештою її просто скоротили.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: