Як українці обрали незалежність: 10 фактів про референдум 1 грудня 1991 року

98363

Сьогодні, 1 грудня, минає рівно чверть століття з того дня, коли українці прийшли на виборчі дільниці, щоб підтвердити своїми голосами Акт проголошення незалежності України, ухвалений Верховною Радою 24 серпня 1991 року.

ІА Дивись.info зібрала 10 цікавих фактів про той день.

  1. 24 серпня 1991 року відкрилась позачергова сесія Верховної ради України, на якій було розглянуто питання про політичну ситуацію в республіці і прийнято Постанову та Акт про проголошення незалежності України, затверджені конституційною більшістю (за Постанову - 321, за Акт - 346 з 450 голосів). У результаті Україна стала незалежною демократичною державою з неподільною та недоторканою територією, на якій є чинними лише власні Конституція, закони і постанови уряду. З метою підтвердження Акта сесія вирішила провести 1 грудня республіканський референдум.
  2. 26 серпня прес-секретар президента РРФСР Бориса Єльцина заявив, що у випадку припинення з нею союзницьких відносин Росія залишає за собою право про перегляд кордонів, що суперечило російсько-українському договору від 19 листопада 1990 року. 29 серпня 1990 року в результаті дводенних переговорів з російською делегацією, що прибула до Києва на чолі з віце-президентом Олександром Руцьким, було прийнято комюніке, що підтверджувало територіальну цілісність сторін і непорушність їх кордонів.
  3. На референдум було винесено лише одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?»

nezalezhnist_referendum2

  1. 1 грудня на виборчі дільниці прийшло близько 32 мільйонів громадян (84% внесених у списки).
  2. Майже 29 мільйонів (90,35%) підтвердили Акт проголошення незалежності України.
  3. В усіх 27 регіонах країни виборці підтримали Акт проголошення незалежності від 24 серпня 1991-го. Найменше прихильників незалежності виявилося у Севастополі (57,07%) та Кримській автономії (54,19%), решта областей включно із східними віддали понад 80% голосів на підтримку історичного Акту.
  4. Тільки після 1 грудня Україну почали визнавати інші країни світу. 2 грудня – Канада і Польща, 3-го – Угорщина, 4-го, коли ЦВК підвела підсумки плебісциту, – Латвія і Литва. 5-го – Російська Федерація, Аргентина, Болгарія і так далі.
  5. 5 грудня 1991 року Верховна рада України прийняла звернення «До парламентаріїв і народів світу», в якому наголошувалось, що договір 1922 року про утворення СРСР Україна вважає стосовно себе недійсним і недіючим.
  6. Цього ж дня, 1 грудня, відбулися і перші вибори президента. 20 мільйонів виборців віддали свої голоси за Леоніда Кравчука, котрий став першим всенародно обраним президентом України.
  7. У серпні 2013 року дослідження соціологічної групи «Рейтинг» засвідчили, що 61% опитаних підтримали б проголошення Незалежності України, якби перед ними постав такий вибір. Водночас 28% – не підтримали б, ще 13% – не визначилися. За останній рік (з серпня 2012) ці показники практично не змінилися. Якщо на Заході підтримали б Незалежність майже 90%, на Півночі та в Центрі – майже 70%, то на Сході та Півдні – менше половини, а на Донбасі – взагалі лише третина.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: