У День ЗСУ депутати підняли зарплати військовим та створили єдиний держреєстр

20161206121328_img_1348

Сьогодні парламентарі прийняли низка законопроектів, що стосуються військовослужбовців.

Зокрема, на 2500 гривень підняли заробітну платню для військових, які служать у першій лінії АТО.

Ініціатором законопроекту виступив Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський.

За словами нардепа Шиньковича, «раніше ми прирівнювали строковиків до контрактників, а тепер маємо відновити справедливість».

Суперечки викликав законопроект 5337-1, що надає можливість добровольцям, які підписували контракт на термін дії особливого періоду, залишити армію, якщо з дня його підписання минуло 24 місяці. На голосуванні були присутні бійці 92-ої бригади та громадський активіст Дмитро Булатов. Вони протестували проти зрівняння умов у законі для двох категорій, добровольців та контрактників, і того факту, що кожна з них зможе звільнятися після 24 місяців служби.

«Ми планували цей законопроект для добровольців, адже їхні контракти називали в народі «кріпацтво в армії», – розповідає Дмитро Булатов.

Депутати дійшли згоди, що для контрактних військових цей закон діятиме інакше: якщо вони уклали контракт до початку особливого періоду, вони можуть припинити його дію. Тоді залишити армію вони зможуть у термін 18 місяців після вступу в силу цього закону.

«Добровольці – це приблизно 20 тисяч військових, контрактники – 50 тисяч. Якщо уявити собі, що за один рік підуть усі, то треба буде оголошувати мобілізацію», – пояснює Дмитро Булатов.

Діятиме закон протягом одного року.

Із другої спроби парламентарі проголосували за створення єдиного державного реєстру військовозобов’язаних. Нардеп Береза переконує, що закон відкриває нові можливості для формування армії, унеможливлює корупцію у військових комісаріатах та дозволяє не відправляти на фронт ненавчених хлопців.

Юлія СІВАКОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: