Верховна Рада провалила законопроект, який дозволяє створення об’єднаних громад

20161206141250_img_1361
Ігор Гузь/ІА Дивись.info

18 грудня в Україні мають відбутись вибори голів об'єднаних громад, проте сьогодні парламентарі не підтримали дотичний законопроект 4676, який є частиною децентралізації країни, повідомляє парламентський кореспондент ІА Дивись.info.

18 грудня в Україні мають відбутись вибори голів об'єднаних громад, проте сьогодні парламентарі не підтримали дотичний законопроект 4676, який є частиною децентралізації країни, повідомляє парламентський кореспондент ІА Дивись.info.

Нардеп від Львівщини Ігор Васюник пояснює: «Десь близько мільйона українців вже прийняли рішення про об’єднання. Наприклад, Пустомитівський і Жовківський райони. Одне з сіл прийняло рішення перейти з одного району в інший, тому що так їм зручніше до центру і вигідніше. Вони пройшли всю процедуру на рівні прийняття рішення в громадах. Для об’єднання має бути рішення ЦВК про вибори, проте ЦВК дає багато відмов у зв’язку з тим, що рішення про об’єднання приймає Верховна Рада. Тому цим рішенням ми мали впорядкувати ці питання, говорячи, що спочатку мають бути вибори, а потім - встановлення меж району». Сам парламент вважає, що процес децентралізації в Україні треба стимулювати.

Проте, не всі народні депутати так впевнені в процесах децентралізації. Обговорення законопроекту викликало жваві дискусії у сесійній залі. Нардеп Ігор Гузь (Народний Фронт) наводить приклад, що у його виборчому окрузі вже рік два села не можуть об’єднатися в одну громаду.

Натомість нардеп Юрій Одарченко наголошує: «Об’єднання відбувається під тиском великих громад. Внаслідок об'єднання буде знищено інфраструктуру сіл, їхні школи, клуби і тому подібне. Це - геноцид села».

У коментарі Дивись.info нардеп від Львівщини Богдан Дубневич пояснює: якщо громади об’єднуються - збільшується їх фінансування. «Так як я - мажоритарник, я хочу, щоб громади найскоріше об'єдналися і бачили свої доходи, плюси і мінуси. Іншим депутатам це не цікаво, бо якщо вони будуть бачити, що розвивається якийсь район, вони не будуть мати, про що говорити», - каже Богдан Дубневич.

Нардеп від Батьківщини Сергій Соболєв погоджується: «Всі податки мають іти селу, а не якійсь об’єднаній громаді».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: