Сумнівна компанія намагається незаконно змусити Держгеонадра надати доступ до запасів урану

Сьогодні в Держгеонадрах слідчі Генеральної прокуратури провели обшук з приводу кримінального провадження за нібито умисне невиконання рішення окружного адміністративного суду Києва.

Суд зобов'язав Держгеонадра поза аукціоном видати  5 спеціальних дозволів ТОВ «Атомні енергетичні системи» на геологічне вивчення  в тому числі дослідно-промислову розробку уранових руд у Миколаївській та Дніпропетровській областях. Зазначимо, ТОВ «Атомні енергетичні системи» намагається без відповідних погоджень та в обхід дозвільної процедури отримати спеціальні дозволи без аукціону.

Компанія «Атомні енергетичні системи» шляхом порушення дозвільної процедури намагалася в березні 2016 року отримати спецдозволи як власник цілісного майнового комплексу, без аукціону. Отримавши відмову Держгеонадр в отриманні дозволів, ТОВ «Атомні енергетичні системи» звернулося до суду і виграло його у всіх інстанціях, включно з Вищим адміністративним судом.

Зазначимо, видача таких стратегічних спеціальних дозволів на користування уранових руд контролюються профільними європейськими організаціями та Міжнародною агенцією з атомної енергії (МАГАТЕ).

А відповідно до Закону України «Про видобування та переробку уранових руд», дозволи на користування надрами – а саме уранових руд – надаються за погодженням МОЗ. Вони повинні містити вимоги щодо захисту персоналу, населення та охорони довкілля від іонізуючого випромінювання з урахуванням впливу радону та його дочірніх продуктів. А також запобігання радіоактивному забрудненню довкілля. Однак таких документів компанія «Атомні енергетичні системи» – не має.

Окрім цього, говорити про невиконання рішення суду немає підстав. Жодного акту виконавцем складено не було. Адже сьогодні здійснюються відповідні дії в рамках виконавчого провадження Державним виконавцем підрозділу примусового видання судових рішень департаменту виконавчої служби Міністерства юстиції України.

Відтак слідчих Генеральної прокуратури України втягнули в розбірки щодо надання доступу до стратегічних запасів урану компанії з сумнівною репутацією. У цій справі йдеться про національну безпеку! Наголошуємо, спеціальні дозволи на користування надрами можна отримати лише в законний спосіб через аукціон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: