Колекцію «скіфського золота» після повернення Україні планують відтворити у Національному музеї історії

Експозицію виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» після повернення Україні планують відтворити в Національному музеї історії України.

Про це інформує Уніан.

Про це поінформувала генеральний директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська, повідомляє прес-служба Міністерства культури.
«Усі ті роки, доки тривав судовий процес, колектив музею розмірковував, як вчинити з експонатами і де їх розмістити, коли вони повернуться до нас з Амстердаму... Є ідея, і це вже мета і Міністерства культури, і нашого музею, як зберігача, всю цю виставку показати тепер в Україні, в нашому музеї», - сказала Сосновська.

За її словами, буде абсолютно чесно і справедливо, якщо українці та іноземні туристи зможуть побачити в Національному музеї історії України ту ж експозицію, яка демонструвалась в Рейнському Крайовому музеї міста Бонн (Німеччина) та Музеї Алларда Пірсона (м. Амстердам, Нідерланди).
Сосновська зазначила, що музей через рік очікує отримати всі музейні експонати цієї виставки, оглянути їх і зробити реставрацію в разі потреби.

Як повідомлялося раніше, 14 грудня Окружний суд Амстердама ухвалив рішення про повернення Україні, а не в окупований Росією Крим, колекції «скіфського золота» кримських музеїв, що виставлялася в музеї Алларда Пірсона.

Судове рішення грунтується на конвенції ЮНЕСКО 1970 року, згідно з якою твори мистецтва повинні бути повернуті суверенній державі, яка надала їх в експозицію.
Водночас артефакти залишатимуться у Нідерландах впродовж періоду апеляційного оскарження - три місяці. Після оскарження може минути ще один рік у разі оскарження рішень у Верховному суді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: