12 фактів про Папу Римського Франциска

80408

Сьогодні Папа Римський Франциск візначає свій ювілей – Понтифіку виповнюється 80 років. ІА Дивись.info зібрала 12 фактів про главу Римо-католицької Церкви.

Сьогодні Папа Римський Франциск візначає свій ювілей – Понтифіку виповнюється 80 років. ІА Дивись.info зібрала 12 фактів про главу Римо-католицької Церкви.

  1. Хорхе Маріо Берґольйо, майбутній Папа Римський народився у сім’ї італійського мігранта. Батько Хосе Франциско Берґоліо походить з Портакомаро області П'ємонту; емігрував у Аргентину. Він одружився з уродженкою Буенос-Айреса Регіною Марією Сіворі, батьки якої також походять з Італії.

2. Хорхе Маріо Берґольйо має четверо молодших братів та сестер: Альберто-Гораціо, Оскар-Адріан, Марта-Реґіна та Марія-Елєна.

3. Хорхе Маріо Берґольйо отримав диплом вищої освіти в галузі хімічної технології. Однак потім вирішив вступити до семінарії. 1958 року майбутній папа вступив до ордену єзуїтів і отримав гуманітарну освіту в навчальних закладах ордену. Новіціат проходив у Чилі, де також вивчав гуманітарні науки. У Вищій колегії святого Йосифа в Сан-Мігель, недалеко від Буенос-Айреса, здобув ліценціат з філософії, вивчав літературу, психологію і богослов'я в колегії Непорочної в Санта-Фе і колегії Спасителя в Буенос-Айресі.

4. Висвячений на священика 13 грудня 1969 єпископом Рамоном Хосе Кастельяно, після чого продовжив навчання в Іспанії. Останні обітниці в ордені єзуїтів склав 22 квітня 1973 року.

5. 20 травня 1992 Папа Римський Іван-Павло II призначив Хорхе Берґольйо титулярним єпископом Ауки, єпископом-помічником Буенос-Айреса. Єпископська хіротонія відбулася 27 червня того ж року в кафедральному соборі Буенос-Айреса.

6. Брав участь у Конклаві 2005 під час якого називався одним із папабілів. Під час голосування він був основним конкурентом Йозефа Ратцингера: у передостанньому турі отримав 40 голосів кардиналів зі 114 присутніх. Проте вже у наступному турі за нього проголосувало 26 кардиналів, і папою було обрано Ратцингера.

7. 13 березня 2013 був обраний 266-м Папою Римським. Взяв тронне ім'я Франциск на честь засновника ордену францисканців Франциска Ассізького. Це ім'я досі не використовувалося, таким чином він став першим після папи Ландона у 913 році, хто обрав собі нове ім'я. Речник Ватикану заявив, що ім'я Франциск буде офіційно змінено на Франциск I тільки якщо і коли буде обрано Франциска II.

8. Хорхе Берґольйо став першим Папою-єзуїтом, а також першим Папою в історії із Нового світу. Останнім Папою з-за меж Європи був сирієць Григорій III, обраний у 731 році.

9. Папа Римський Франциск був вихованцем українського священика Степана Чміля і, на думку глави Української греко-католицької церкви митрополита Святослава Шевчука, добре знає ситуацію УГКЦ.

10. 4 травня 2016 року папа прийняв депутата Держдуми Росії від КПРФ Павла Дорохіна, який на цю аудієнцію прийшов з медаллю «За повернення Криму». На його прохання папа почепив на себе георгіївську стрічку.

11. Як архієпископ він відмовився від апартаментів, які йому за це надавались, і обрав скромне помешкання. Він сам готує собі їжу та їздить громадським транспортом. Якщо кудись летить, то лише економ-класом. Папа дуже любить танго і футбол. Вболіває за аргентинську команду Сан-Лоренсо де Альмагро.

12. У своїй книзі «Про небеса і про землю» Папа Франциск відніс Голодомор українського народу до трьох найбільших геноцидів минулого сторіччя (разом із геноцидом вірмен та євреїв). Вказавши, що українці постраждали через боротьбу за свободу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: