Націоналізація «ПриватБанку»: найгірше вже позаду?

650x433
Фото: БізнесЦензор

Один з найбільших приватних баків України, який має статус системно важливого, відтепер повністю належить державі. Про націоналізацію «ПриватБанку» сьогодні офіційно оголосили на спільній прес-конференції голова НБУ Валерія Гонтарева та міністр фінансів Олександр Данилюк.

Один з найбільших приватних банків України, який має статус системно важливого, відтепер повністю належить державі. Про націоналізацію «ПриватБанку» сьогодні офіційно оголосили на спільній прес-конференції голова НБУ Валерія Гонтарева та міністр фінансів Олександр Данилюк.

«Кабінет Міністрів України на засіданні в неділю розглянув питання забезпечення стабільності у фінансовій системі країни. Беручи до уваги результати засідання Ради національної безпеки і оборони України, уряд підтримав пропозицію Національного банку і Ради фінансової стабільності про перехід ПАТ «ПриватБанк» у стовідсоткову державну власність», – йдеться в повідомленні Кабінету Міністрів.

На сьогодні «ПриватБанк» має статус системно важливого, а це означає, що він займає вагому частку на банківському ринку і його потенційне банкрутство здатне викликати порушення стабільності фінансової системи країни. Згідно із даними НБУ, 2016 року, крім «ПриватБанку», системно важливими визнані ще «Ощадбанк» та «Укрексімбанк».

4

«Учора уряд ухвалив зважене рішення про входження у власники «ПриватБанку». Тепер він належить державі. Таке рішення було ухвалено у зв'язку із системним значенням банку. Це дозволить стабілізувати банк, зберегти кошти вкладників «ПриватБанку», а також забезпечити стабільність фінансової системи країни. Завдяки передачі в держвласність банк продовжує працювати. Це дозволяє вкладникам мати безперешкодний доступ до своїх грошей. З процедурних причин на один день буде припинено обслуговування юридичних осіб. Інших обмежень для клієнтів не буде. Клієнти матимуть вільний доступ до своїх рахунків і депозитів. Термінали «ПриватБанку» й інших банків і далі прийматимуть картки банку. Уряд виділяє кошти в необхідній кількості для стабілізації банку. Для цього в бюджеті було передбачено кошти. Це не є чимось додатковим. Бюджет залишається збалансованим. Параметри бюджету залишаються в рамках, зумовлених співпрацею з МВФ. Ліквідація дефіциту банку буде відбуватися в кілька етапів. На першому етапі Мінфін випустить облігації на суму 43 млрд грн», – під час прес-конференції розповів міністр Олександр Данилюк.

На сьогодні вкладниками «ПриватБанку» є 20,5 мільйона людей, його послугами користується 51% людей і 56% – юридичних осіб. Фінустанова володіє найбільшою кількістю платіжних терміналів – 12 тисяч або 58% від загальної кількості. Активи «ПриватБанку» станом на 1 січня 2016 року становили 264,8 млрд грн., що складає 21,1% від розміру активів усіх банків в Україні.

За оцінками Національного банку України, потреба «ПриватБанку» у капіталі становить 148 млрд грн.

Для заспокоєння ситуації Мінфін переносить також у «ПриватБанк» (як тепер вже державний) свій зарплатний проект. Водночас, коли робота банку повністю стабілізується, держава планує продати «ПриватБанк».

До речі, націоналізація банку була узгоджена з МВФ – про що йдеться у меморандумі про співпрацю.

«У випадку націоналізації банку, ми залучимо широковідому визнану міжнародну компанію для управління урегульованим банком з метою перетворення його на привабливий комерційний проект у майбутньому. Крім того, не пізніше ніж через 90 днів після входження в банк, Мінфін розробить і опублікує «Меморандум про порозуміння…» – написано у меморандумі про співпрацю з МВФ.

«Наше завдання не тільки стабілізувати банк, а і розвивати його. Ми в майбутньому плануємо розвивати корпоративне управління банку. До наглядової ради «ПриватБанку» увійдуть найкращі світові фахівці в цій сфері. Ми сформували нову команду менеджменту банку. Більш детально ми про це повідомимо пізніше. Варто зазначити, що всі міжнародні партнери підтримують наше рішення. Зокрема, МВФ, ЄБРР, уряди США, Великої Британії тощо», – сказав міністр Данилюк.

Не очікують катастрофічних наслідків від націоналізації «ПриватБанку» й експерти. Відомий український економіст Андрій Новак зазначив: важливо, що націоналізація відбудеться мирним шляхом.

– Я не очікую від націоналізації «ПриватБанку» якихось катастрофічних наслідків. Судячи з усього, все ж відбулася домовленість між власниками «Приватбанку» і президентом. І націоналізація буде відбуватися мирним, а не конфліктним шляхом. Тому потрібно лише декілька днів, щоб усі зрозуміли, що нічого не змінилося. Платіжні системи «ПриватБанку» працюють як і раніше, зобов’язання перед вкладниками дотримуються. Думаю, це питання декількох днів, максимум – найближчого тижня. Найімовірніше, все-таки по відношенню до такого найкрупнішого системного банку держава працює у більш-менш цивілізованому режимі, тому я не очікую ніяких особливо поганих подій з цього приводу.

– Чи ситуація з «ПриватБанком» не є свідченням нездорових процесів у фінансовій системі України?

– Ситуація з «Приватбанком» – це свідчення процесів не у фінансовій системі, це вже наслідки, а першопричина у тому, що, на жаль, треба констатувати, президент України займається узурпацією не тільки влади, де на усіх ключових посадах він поставив усіх своїх людей, а також узурпацією ще й банківської системи як той, хто володіє своєю фінансово-промисловою групою, до складу якої входить його приватний банк. На мою думку, історія з «ПриватБанком» – це одна з атак у банківській системі на користь президента. Тут все залежить від того, якою буде реакція наших зовнішніх партнерів, які є донорами України, як вони відреагують на події, зокрема на націоналізацію «ПриватБанку». Тут питання не так фінансове, як політичне, політична оцінка дій президента України з боку наших зовнішніх партнерів, вони ж наші зовнішні донори.

– Чи не стане це сигналом для іноземних агентів про виведення капіталу з України?

– Сподіваюся, що все ж не буде такої публічної негативної реакції і Україна не вийде з поля інтересу наших західних партнерів – як Сполучених Штатів Америки, так і Європейського Союзу. Сподіваюся, що не буде іншого виходу не те, що замовчувати, а у всякому разі інформаційно не підживлювати, не розголошувати на широкий загал.

Який можливий найгірший сценарій розвитку подій?

Найгірший, я сподіваюся, ми вже пройшли. Це очікування того чи відбудеться націоналізація «ПриватБанку» і як вона відбудеться. Коли прийшла інформація, що «ПриватБанк» стає 100-відсотковою державною власністю – це той посил, який повинен заспокоїти ситуація. Тому що 100-відсоткова державна власність на банківську структуру означає всі гарантії по цій банківській структурі з боку державного бюджету України, тобто, думаю, що найважчий чи найбільш критичний період ми вже пройшли. Судячи зі спільної прес-конференції голови НБУ і міністра фінансів, 100-відсоткова державна власність на «ПриватБанк» – це заспокоюючий фактор, який повинен привести ситуацію у звичайне русло.

Читайте також: «Для входу потрібно взяти талон в електронну чергу…»: соцмережі про націоналізацію ПриватБанку

Довідка

«ПриватБанк» – найбільший системний банк України. Його кінцевими бенефіціарними власниками були Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський. «ПриватБанк» входив фінансово-промислової групи «Приват».

У 1992 році колишній керівник дніпропетровського комсомолу Сергій Тігіпко запропонував Милославському створити банк. Коломойському спочатку не сподобалася ця ідея, але в підсумку він погодився. У березні 1992 року чотири компанії — ТОВ «Віст», ТОВ «Сентоза», ТОВ «Сом» і ЗАТ «Приват-інтертрейдинг» — створили ЗАТ КБ «Приватбанк». Тігіпко став головою правління, а Милославський очолив наглядову раду. На відміну від держбанків, «Приват» охоче обслуговував приватних підприємців. Ключовою ланкою в бізнесі групи «Приватбанк» став у 1995-му, включившись у ваучерну приватизацію.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: