Одеський припортовий завод можуть передати в оренду газодобувній компанії

Фонд державного майна України (ФДМУ) розглядає варіант передачі Одеського припортового заводу (ОПЗ) в оренду газодобувній компанії для збереження його роботи і стабільних поставок газу, який є основною сировиною підприємства.

Про повідомила прес-служба ФДМУ з посиланням на главу відомства Ігоря Білоуса, передає УНІАН.

У зв`язку з провалом приватизації 99,6% акцій ОПЗ, запланованої на 14 грудня зі стартовою ціною 5,16 млрд грн, його подальша діяльність опинилася під загрозою зупинки. Підприємство має близько 251 млн дол. заборгованості перед компанією Ostchem бізнесмена Дмитра Фірташа і понад 500 млн грн – перед «Нафтогазом України», а контракт на поставку газу на завод закінчується 31 грудня.

«Ми активно вивчаємо всі можливі варіанти, які допоможуть зберегти завод. Наприклад, здати цілісний майновий комплекс заводу в оренду на певний термін. Це забезпечить прибуткову діяльність на період низьких цін на продукцію і високих цін на газ», - цитує Білоуса прес-служба.

Також голова ФДМУ зазначив, що найближчим часом виставити завод на повторну приватизацію або погасити борг перед Ostchem не вдасться.

«Політично мені не дадуть провести ще один конкурс найближчим часом. Також політично ніхто не хоче реструктуризувати борги Фірташу, ніхто не дасть йому гроші з бюджету», - сказав голова фонду.

Як повідомляв УНІАН, повторна приватизація 99,6% акцій ОПЗ зі стартовою ціною 5,16 млрд грн (близько 200 млн дол.), запланована на 14 грудня, не відбувся через відсутність заявок інвесторів.

Однією з причин відсутності заявок потенційних покупців стала велика заборгованість ОПЗ перед компанією Ostchem бізнесмена Дмитра Фірташа і перед «Нафтогазом України». «Нафтогаз» постачає газ заводу згідно з дорученням уряду до 31 грудня.

При цьому голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв спрогнозував зростання боргу заводу перед його холдингом до 1,5 млрд грн до кінця року. У той же час він не бачить економічних обґрунтувань передавати ОПЗ в управління «Нафтогазу» до розробки механізму погашення боргу підприємства.

Такої самої думки дотримується глава найбільшої газодобувної компанії України «Укргазвидобування» Олег Прохоренко. За його словами, передача ОПЗ в управління «Нафтогазу» або його компанії – це не вирішення проблеми заводу, а лише перекладання проблеми на інші компанії.

Одеський припортовий завод (м. Южне, Одеська обл.) – другий за величиною виробник аміаку і карбаміду і третій – з випуску азотних добрив в Україні. Спеціалізується на перевантаженні хімічної продукції, що надходить з країн СНД на експорт. Завод є монополістом на загальнодержавному ринку спеціалізованих послуг з прийому, охолодження і перевантаження аміаку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: