Презентація книги казок зібрала у Львові авторів з усієї України (Фото)

15592666_1780938652160312_187651462_n

Коли до свята Миколая залишається все менше днів, місто Лева перетворюється на локацію добрих літературно-мистецьких проектів.

Зокрема, ще восени у нашому місті було оголошено всеукраїнський соціальний проект «Щастя у віконці».

Його зініціювала голова благодійного фонду «Щастя завжди поруч» Ірина Астахова, аби видати друком книгу добрих казок, які написали батьки та бабусі-дідусі для своїх дітей.

Серед основних вимог – українська мова, прозовий стиль казки та мораль – навчати дітей любите все рідне, плекати традиції, родинні цінності та вірити в щастя.

Загалом до конкурсу долучитися дуже багато авторів з усієї країни. В загальній кількості свої твори надіслало 77 осіб, до книги увійшло 42 автори і 50 кращих казкових оповідок для малечі.

Презентацію видання завчасно було заплановано на 17 грудня.

Копітка робота всього колективу тривала впродовж 4 місяців. За цей час була здійснена вичитка, верстка та макетування.

 Над ілюстраціями до казок працювали 11 художників з усієї України. Як зазначають організатори, дуже часто творці малювали героїв ночами, адже виконували ці завдання у вільний від основної роботи час.

На день презентації до Львова  зголосилося приїхати близько трьох десятків авторів з різних міст України: з Терпоноля, Івано-Франківська, Сум, Запоріжжя, Винник.

Серед гостей була й маленька сумчанка Яна Поплавська. Про неї написала казку її вчителька Олена Щербина.

Учениця вразила педагога силою волі та вірою, адже впродовж останніх кількох років бореться із важкою хворобою - раком крові.

Коли дівчинка дізналася, що казка про неї (вона стала прототипом образу принцеси у казці «Кульбабки» О. Щербиної, - авт.) ввійшла в число 50 текстів обраних для друку, то конче захотіла відвідати день презентації.

Яна приїхала до Львова з мамою та улюбленою вчителькою. Разом із нею піднялася на сцену для авторського читання, збирала автографи інших авторів на сторінках свого примірника книги та радо позувала для світлин.

Також цього дня організатори запросили на презентацію книги мешканців 4 будинків сімейного типу, які є у Львові (з них відвідати захід зголосилося 16 дітей та троє батьків, - авт.) та сім’ю з Дублян, в якій також виховується близько десяти діток.

Чимало багатодітних родин зареєструвалися до участі в презентації книги завчасно. Адже у пресі організатори наголошували, що батьки можуть надати свої документи, щоб отримати книгу для малечі в подарунок.

Усі «соціальні дітки» мали нагоду перетворитися на кулінарів щодо створення солодких смаколиків. Адже до міста Лева зумисне в цей день на запрошення організаторів приїхала Пряникова фея Ірина Станіславська. Вона привезла з собою пряникові заготівки - тож усі діти мали змогу розфарбувати свого смачного імбирно-медового сніговика й забрати його додому.

Презентацією книги цей казковий проект себе не вичерпав. Про плани на майбутнє ІА Дивись.info розповіла співавтор книги та координатор Леся Кічура.

15645035_1780939205493590_1495870349_n

«Звісно, казковий проект матиме продовження! Адже дива не можуть завершитися напередодні новорічних свят, щойно почавшись. Ще коли ми готували книгу до друку, то почали отримувати листи із запрошеннями від бібліотек та дитячо-мистецьких організацій, аби приїхати до них у гості. Тож зараз, маючи врешті свою казкову збірку, будемо ретельно планувати ці зустрічі», - каже пані Леся.

За її словами, ще  впродовж останніх днів старого року організатори будуть планувати свою подальшу роботу – розписувати графік відвідування будинків сімейного типу поза Львовом.

«З собою на гостину щоразу братимемо журналіста та фотографа. Усі разом будемо «гостюватися в сім’ях, де виховують багато діток. Там будемо читати казки, малювати закладки. В цей час журналіст братиме інтерв'ю-історію у батьків. А наприкінці року планую видати книжку-фото/альбом з цими родинними історіями. Короткі витяги з кожного інтерв’ю дублюватиму на сайті та на своїй сторінці у Фб, де буде відбуватися збір голосів симпатиків родин. 12 найцікавіших родин увійдуть в календар на 2018 рік», - зазначає Ірина Астахова. І додає: «Ми дуже хочемо, щоб щастя у кожній родині та домівці було більше. Видання книги – було нашим першим успішним проектом і він конче має мати продовження, як і все хороше в житті».

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: