На українському кладовищі у Польщі перепоховали останки жертв комунізму (фото)

unnamed-4

У минулі вихідні працівники меморіально-пошукового підприємства «Доля» організували перепоховання трьох борців за Волю України, останки яких позаминулого тижня віднайшли у лісі на терені Мазури в околицях міста Любачів Республіки Польща.

Про це інформує КП Доля.

В Любачівській церкві Святого Миколая панахиду за полеглими відслужив настоятель української греко-католицької релігійної громади отець Іван Тарапацький. Після чину похоронних Богослужінь у храмі велелюдна процесія вирушила до села Старий Люблінець Любачівського повіту Підкарпатського воєводства, де на українському греко-католицькому кладовищі отримали вічний спокій віднайдені пошуковцями КП ЛОР «Доля» загиблі жертви комунізму.
За словами секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, директора КП ЛОР «Доля» Святослава Шеремети, поховання знаходилися у лісі на терені Мазури в околицях Любачева. В ході пошукової експедиції працівники меморіально-пошукового підприємства «Доля» віднайшли дві ями з людськими похованнями. Після ретельного дослідження пошуковці розкопали й ексгумували три останки, які за словами Святослава Шеремети належать найвірогідніше борцям за Волю України і можливо цивільним жертвам комуністичного режиму.

На це вказують артефакти, що були виявлені під час розкопок.
Також Святослав Шеремета повідомив, що інформацію про поховання пошуковцям КП ЛОР «Доля» надав настоятель української греко-католицької релігійної громади отець Іван Тарапацький. Про поховання йому неодноразово розповідали віряни. Одна місцева старша жінка, яка у 1945-46 роках була школяркою, неодноразово чула від людей про те, що представники СБН (Служби Безпеки Народової) закопували у лісі, на терені Мазури, закатованих українців, підозрюваних у співпраці з українським підпіллям. Також ця пані розповіла, що на власні очі свого часу бачила, коли пасла корови, як у ліс часто заїжджали вантажівки, у яких були військові в мундирах і через якихось 20-30 хвилин поверталися, а з лісу добряче віддавало трупним запахом. Проте зайти в ліс ніхто не наважувався – на узліссі зі всіх сторін висіли таблички з написами «У ліс не заходити. Обережно, бандити».
Тільки у 2014 році фахівцями меморіально-пошукового підприємства «Доля», було віднайдено дві поховальні ями. А через два роки довготривалих перемовин, подолавши всілякі бюрократичні перепони, пошуковцям від «Долі» вдалося отримати усі необхідні дозволи на розкопки та ексгумацію останків.
«Наступного року пошукова експедиція продовжиться. Пошуковці меморіально-пошукового підприємства «Доля», за підтримки Державної міжвідомчої комісії, й надалі продовжують працювати над тим, щоб віднайти на терені Мазури та перепоховати останки усіх, хто став жертвою комунізму», – наголосив Святослав Шеремета.
У перепохованні останків загиблих українців у Старому Люблинці також взяли участь консул Генерального консульства України у Любліні Юрій Кучерявий, депутат Львівської обласної ради Олег Панькевич, делегація Львівської облдержадміністрації на чолі з Володимиром Лисом, делегація товариства «Любачівщина» зі Львова та численні представники української громади у Польщі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: