Видобувні компанії закликають підтримати законопроект щодо зниження рентної ставки на нові свердловини

88d8bd1032e757eefcd3328b973f6e51

Дев'ять найбільших газовидобувних компаній України звернулись з відкритим листом до Президента, Уряду та народних депутатів України підтримати впровадження стимулюючого фіскального режиму для нових інвестицій у видобуток природного газу, нафти та конденсату.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №5132, яким пропонується суттєво знизити рентну ставку на нові свердловини.

Ініціатива публічно підтримана та проголосована депутатами в першому читанні законопроектом №5132 «Про зміни до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році», ініціатором якого виступив КМУ.
Галузь очікує на його прийняття в другому читанні.

Як йдеться в зверненні Асоціації газовидобувних компаній України, що нафтогазовидобувні компанії, незалежно від форми власності, одностайно підтримують зниження податкового навантаження на рідкі вуглеводні (нафта та конденсат) та введення стимулюючої ставки рентної плати в розмірі 12% на природний газ видобутий зі свердловин, початих бурінням після 1 січня 2017 року. Саме така стимулююча ставка має стати основою для реалізації урядової «Концепції розвитку газовидобувної галузі до 2020 року». Збереження незмінним податкового режиму для галузі ставить під ризик реалізацію урядової програми, адже унеможливлює досягнення зростання видобутку природного газу через відсутність необхідного економічного підґрунтя для залучення нових інвестицій у галузь.

Слід зазначити, що прийняття рішення, щодо впровадження стимулюючих ставок ренти на видобуток вуглеводнів було обумовлено фактом, що існуюче податкове навантаження в галузі є абсолютно неконкурентним у порівнянні із європейським рівнем оподаткування, та є найбільшою перепоною для залучення західних інвестицій у видобуток вуглеводнів в Україні. Так наприклад, середня ставка ренти за видобуток вуглеводнів у країнах ЄС становить 12%. В сусідніх з Україною державах ставки ренти знаходяться в межах від 0,7% - в Польщі, 5% - в Словаччині та Чехії, та 15% - в Румунії. Більш того, на тлі зниження цін на вуглеводні більшість країн підтримують систематичне зниження податкового навантаження для підтримки власного нафто- та газовидобування.

Наразі ставки рентної плати за видобуток природного газу в Україні складають 29% для покладів на глибині до 5 тис. м та 14% для більш глибоких покладів, для нафти з конденсатом - 45% та 21%, відповідно, що в декілька разів більше, за середньоєвропейський показник.

«Ми впевнені, що Україна має достатньо розвіданих запасів і ресурсів корисних копалин для різкого збільшення видобутку вуглеводнів та довгострокового підтримання їх видобутку на рівні, який забезпечуватиме газову незалежність країни. Досягнення енергонезалежності та відмова від імпорту - цілком реальна ціль, але для цього оподаткування має стимулювати інвестиції у розвідку та нове буріння, та бути конкурентним і стабільним. Стимулювання нових інвестицій у нафтогазовидобувну галузь є принциповим та доленосним завданням Уряду країни. Впровадження інвестиційно дружнього режиму надасть можливість видобувним компаніям залучати необхідні акціонерні та кредитні кошти та збільшити інвестиції в геологорозвідку, буріння, оновлення і модернізацію основних фондів. В той же час, впровадження стимулюючих ставок ренти неодмінно виступить важливим каталізатором для появи на ринку України нових іноземних видобувних компаній, які будуть у змозі залучити інвестиції та кваліфікований досвід у поєднанні із сучасними технологіями. Комбінація усіх перерахованих факторів зможе створити необхідні умови для здійснення української газової революції основною метою якої є: збільшення притоку інвестицій у газовидобувну галузь, зростання обсягів видобутку власного природного газу, зростання податкових відрахувань до державного бюджету країни та в кінцевому результаті досягнення енергетичної незалежності України.», - йдеться у зверненні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: