Світ на межі: нинішнього року під час терактів загинула понад тисяча людей

20aa9ef47c9ef4de17fc34d2654f2d9e

Днями світ сколихнули дві жахливі події – убивство російського посла у Туреччині, а також загибель 12 людей у Берліні під колесами вантажівки. Обидві події попередньо класифікували як теракти. Загалом протягом року, що минає, сталося понад два десятки терактів, жертвами яких стали більше тисячі людей.

Не менше семи терактів припадають на Туреччину.

Особливістю терактів цього року у світі стало те, що терористи не завжди вдаються до зброї чи вибухівки. Під час двох терактів, у Ніцці та Берліні, убивці використали як зброю звичайні автомобілі. Загалом 2016 рік був «багатим» на криваві події. ІА Дивись.info підбила сумні підсумки року.

Теракт у поліцейській школі в Лівії

liviya

7 січня 2016 року стався вибух у лівійському місті Злітен у муніципалітеті Місурата. Всі загиблі – курсанти місцевої поліцейської академії. Як повідомляли правоохоронці, терорист заїхав на територію закладу на вантажівці, заповненій вибухівкою, та підірвав себе. Там саме розпочалася випускна церемонія. Тоді загинули 65 людей. Відповідальність за теракт взяло на себе териристичне угруповання «Ісламська держава».

Вибух у Стамбулі

vekngoartlmo

12 січня 2016 року стався терористичний акт на площі Султанахмет в історичному центрі Стамбула. У результаті вибуху загинули щонайменше 10 людей, в тому числі 8 громадян Німеччини та 1 громадянин Перу, поранено 15. Після вибуху турецька влада встановила заборону на публікацію в ЗМІ будь-якої інформації про вибух у Стамбулі. Теракт здійснив бойовик Ісламської держави, який прибув до Туреччини як емігрант і був невідомий турецьким спецслужбам. Після теракту турецькі спецслужби затримали в Антальї трьох росіян, яких підозрювали у зв'язках з терористичною організацією «Ісламська держава» та причетності до теракту.

Теракти в Джакарті

269

Трагедія сталася 14 січня 2016 року. У центральному районі Джакарти в Індонезії сталася серія з шести скоординованих підривів вибухових предметів терористами-смертниками і стрілянини. Після серії вибухів сталася перестрілка між поліцією і злочинцями. Загинуло 7 людей, зокрема 5 бойовиків. Серед двох загиблих мирних жителів — один громадянин Індонезії та один громадянин Канади.

Серію вибухів влаштувала група з приблизно 10-14 бойовиків, у тому числі кількох терористів-смертників. Відповідальність за теракти взяла на себе організація «Ісламська держава». Після терактів у місто була введена бронетехніка.

Вибухи і стрілянина в готелі Уагудугу

1743359

16 січня в столиці Буркіна-Фасо Уагудугу група бойовиків здійснила терористичні акти в ресторані Cappuccino і готелях Splendid Hotel і Yibi Hotel. Принаймні 28 людини з 18 країн загинули і 33 були поранені. Серед загиблих 6 громадян Канади, 4 з України, по два з Швейцарії і Франції. В ході операції зі звільнення заручників з готелю Splendid Hotel вбиті три терориста, звільнено 126 заручників. Відповідальність за напади взяло на себе терористичне угруповання Аль-Каїда в країнах ісламського Магріба.

Стрілянина в університеті Чарсадд

pak_uni_650x410

20 січня 2016 року сталася стрілянина в університеті Чарсадд в Пакистані. Бойовики руху «Талібан» атакували кампус університету. Після того, як силовики відбили будівлю, застреливши чотирьох нападників, у кімнатах було знайдено тіла щонайменше 21 загиблого. Поранення отримали понад 50 людей.

Теракт в Анкарі у лютому

1376351813

17 лютого 2016 року 28 людей загинули і щонайменше 61 людина була поранена в результаті терористичного акту в столиці Туреччини Анкарі.

У момент, коли на червоний сигнал світлофора зупинився транспорт з військовим персоналом Генерального штабу Туреччини, вибухнув замінований автомобіль. З 28 загиблих під час теракту чоловік 22 були пілотами ВПС Туреччини. Вибух відбувся біля гуртожитку для військових.

Пізніше угруповання «Яструби свободи Курдистану» взяло на себе відповідальність за теракт.

Вибух в Анкарі в березні

1389251437

13 березня 2016 року у столиці Туреччини знову стався вибух. У повітря злетів замінований легковий автомобіль. Трагедія сталася біля офісу глави уряду під час великого скупчення людей. Життя втратили 34 особи. Відповідальність на себе за теракт взяла Робітнича партія Курдистану.

Стрілянина на пляжі в Гран-Басам

1774955

13 березня бойовики, озброєні гранатами і стрілецькою зброєю, відкрили вогонь по людях на пляжі в курортному місті Гранд-Басам , яке розташоване на березі Атлантичного океану в державі Кот-д'Івуар. Тоді загинули 18 людей. Серед поранених був український миротворець. Відповідальність за теракт взяла на себе «Аль-Каїда».

Вибухи в Брюсселі

1458632502-5444-vzryiv-bryussel-aeroport

22 березня 2016 року сталася серія з трьох вибухів в аеропорту та станції метро Мелбік в Брюсселі (Бельгія). Тоді загинули 34 людини.

Близько 08:00 у брюссельському аеропорту відбулися два вибухи: перший поряд із стійками реєстрації American Airlines та Brussels Airlines, другий поряд з кафетерієм Starbucks. Після вибухів керівництво аеропорту негайно розпочало евакуацію пасажирів та персоналу, всі рейси було скасовано. Згодом в аеропорту було виявлено ще одну бомбу, яка не розірвалась. О 09:11, через годину після першого вибуху, між станціями Мелбік та Шуман у середньому вагоні потяга терорист смертник здійснив наступний вибух. Після вибуху, брюссельський метрополітен припинив свою роботу.

Відповідальність за напади у Брюсселі взяло на себе угруповання «Ісламська держава».

Вибух у міському парку Лахора

1398482385

27 березня 2016 року терорист-смертник підірвав себе біля головного входу в дитячий парк Гульшан-е-Ікбаль в Лахорі в Пакистані. Жертвами теракту стали в основному жінки і діти. В результаті теракту загинуло щонайменше 72 людини, більше сотні отримали поранення. Відповідальність за вибух взяла на себе терористичне угруповання Джамаат-уль-Ахрар.

Теракт в Актобе

3062efedd20f84d652b5078acd75ed45

5 червня 2016 кілька людей спершу напали на два магазини зброї в Актобе в Казахстані. Вбили продавця, охоронця та одного з покупців. Викрали рушниці, газові пістолети, набої і ножі. Потім скоїли напад на військову частину. Після того, як спроба захоплення зброї їм не вдалась, нападники покинули територію військової частини, здійснивши спробу відійти через сусідні гаражі. Одна група нападників була заблокована, а друга група зуміла перейти через огорожу військової частини та зникнути. Тоді загинули 17 людей. Відповідальність була покладена на Армію звільнення Казахстану.

Стрілянина в клубі Орландо

12 червня 2016 29-річний Омар Матін відкрив вогонь з вогнепальної зброї в нічному гей-клубі Pulse в Орландо США, а потім захопив заручників. В результаті стрілянини загинуло 49 осіб, 53 отримали поранення. В ході поліцейської операції заручники були звільнені, а нападник застрелений. Відповідальність за подію узяло на себе терористична організація «Ісламська держава».

Теракт в аеропорті Стамбула

_ter_1_650x410

28 червня, в міжнародному аеропорту Стамбула імені Кемаля Ататюрка сталися три вибухи. В результаті атаки загинуло 42 людини 239 отримали поранення.

Тоді двоє чоловіків пробігли через рентгенівські сканери на пункті контролю і відкрили безладну стрілянину. У відповідь на це поліція відкрила по них вогонь. Один терорист був застрелений, двоє привели в дію пояси шахіда.

Відповідальність за теракт взяло на себе терористичне угруповання «Ісламська держава».

Захоплення заручників в Дацці

kes34ypz5s

1 липня 2016 року сім бойовиків відкрили вогонь в ресторані Holey Artisan Bakery в районі Гульшан в дипломатичній частині міста Дакка в Бангладеші. Вони також підірвали кілька бомб, взяли кілька десятків людей в заручники і в перестрілці вбили двох поліцейських.

28 чоловік було вбито, в тому числі 17 іноземних громадян, два співробітники поліції і шість бойовиків. Один з бойовиків був затриманий і 13 заручників були звільнені силами поліції Бангладеш. За словами начальника поліції Дакки, всі семеро нападників були громадянами Бангладешу. Відповідальність за трагедію було покладено на «Ісламську державу».

Подвійний теракт у Багдаді

33ff1208-8d2b-464f-ab21-752784ed0aed_33

3 липня 2016 року стався подвійний теракт в столиці Іраку Багдаді. Перший вибух прогримів у центральному районі Аль-Каррада, недалеко від релігійного центру і магазинів (в шиїтському районі). Незабаром саморобна бомба вибухнула біля ринку Аш-Шааб в північному районі міста.

Загинуло 292 людини, більше 200 людей отримали поранення різного ступеня важкості. Відповідальність за теракт взяло на себе угруповання «Ісламська держава».

Трагедія у Ніцці

original

14 липня 2016 року 31-річний виходець з Тунісу Мохамед Лауеж-Булель на 19-тонній вантажівці врізався в натовп людей, які спостерігали на Англійській набережній за салютом на честь Дня взяття Бастилії. 86 осіб загинули і 308 отримали поранення. Нападник був застрелений поліцією. Відповідальність за подію узяло на себе терористична організація «Ісламська держава».

Масове вбивство в Мюнхені

detail_af77d5dcb503baa7c59f164b7a9d9303

22 липня 2016 року 18-річний уродженець міста з іранськими корінням відкрив вогонь по відвідувачах ресторану McDonald's, потім – по перехожих перед рестораном, а після цього – по відвідувачах розміщеного навпроти ресторану торгового центру «Олімпія».

У результаті трагедії злочинцем було вбито 9 осіб і ще 4 людини отримали вогнепальні поранення. Крім того, в цілому ще 32 людини отримали травми різного ступеня важкості внаслідок втечі і паніки, що охопила місто в різних його частинах. Сам стрілець через майже три години наклав на себе руки недалеко від місця події, вистріливши собі в голову.

Подвійний теракт у Кабулі

divannaya-sotnya-com-1853051

23 липня 2016 року неподалік від площі Дехмазанг  в Кабулі, столиці Афганістану, стався подвійний теракт. Загинуло понад 80 людей, більше 200 отримали поранення. У той же день відповідальність за теракт на себе взяла «Ісламська держава».

Різанина в Сагаміхара

nmqw8p27rac-mamfirxo-g

26 липня 2016 року сталася кривава різанина у містечку Сагаміхара поблизу Токіо. Молодий хлопець, озброєний ножем, пробрався в установу для людей з обмеженими можливостями і влаштував там бійню. Загинули 19 людей, ще 45 осіб отримали травми різного ступеня важкості. Під час затримання підозрюваний не чинив опору і не міг пояснити причини свого вчинку. Відомо, що раніше чоловік працював у цьому будинку інвалідів.

Вибух на весіллі в Газіантеп

155909

20 серпня 2016 року в турецькому місті Газіантеп на кордоні з Сирією стався теракт, 51 людина загинули. Бомба була приведена в дію підлітком у розпал весільного торжества. Анкара називала винуватцем події «Ісламську державу».

Подвійний вибух у Стамбулі

fab23697f1e8846dde9f8893833dfcc8

10 грудня сталося два вибухи у Стамбулі. Один – поруч зі стадіоном «Водафон Арена», саме тоді, коли проїжджав автобус з поліцейськими, які забезпечували охорону футбольного матчу. Другий вибух здійснив терорист-смертник. Загинули 29 людей, ще 166 отримали поранення.

Теракт на різдвяному базарі в Берліні

wx600_575920

19 грудня 2016 року вантажівка-фура Scania з польськими номерами в'їхала з боку Кант-штрассе на територію різдвяного базару недалеко від Меморіальної церкви і «Європа-центру» на площі Брайтшайдплац в берлінському районі Шарлоттенбург. Проїхавши по території базару між торговими рядами 50-80 метрів, вантажівка збила один з наметів і виїхала на Будапештську вулицю, де і зупинилася. В результаті наїзду на відвідувачів базару під колесами вантажівки загинули 12 людей, щонайменше ще 50 отримали поранення.

Читайте також: Найкривавіші теракти у світі за 2015-2016 рік (інфографіка)

Водій вантажівки зник з місця події. У кабіні вантажівки на місці пасажира знаходилося тіло громадянина Польщі, який загинув від вогнепального поранення. Через годину поліція затримала підозрюваного – 23-річного пакистанця, який прибув до Німеччини 31 грудня 2015 року, а з червня 2016 року має дозвіл на тимчасове проживання. Однак невдовзі затриманого відпустили, оскільки не виявили на ньому доказів того, що він був у кабіні вантажівки. А ввечері відповідальність за теракт взяло на себе терористичне угруповання «Ісламська держава».

Підготувала Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: